Здравейте на всички! От скоро (седмица) имам WV GOLF 3 1,6 101hp 1996г (двигател АЕК)с метан и климатик. Прави ми впечатление, че при достигане на 90 градуса (стрелката сочи точно на горе м/у 70 и 110), вентилатора се включва за 1 мин и си изключва. Но много често го прави! На градско шофиране... през 10 мин. Колегите които имат такъв двигател да споделят нормално ли е?
А сега на въпроса: ще сменям антифриза. На казанчето на антифриза има надпис G11 със книжка. На професионалните програми в автосервизи показва, че трябва да е G12. Кой от 2-та антифриза е подходящия за моя двигател?
п.с. нали G11 e син, а G12 червен?
Антифриз Golf 3
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Антифриз Golf 3
Извини ме ,колега,ползвам ти темата за да задам следния въпрос:
Има ли негативи,ако сменя антифриза от G11(син/зелен) със G12(червен).От четене се разбира че G12 има по-добри анти- корозионни свойства,живее едва ли не вечно,разработен за алуминиеви блокове....Съвместим ли е с уплътнения и материали на по-старите мотори?
Има ли негативи,ако сменя антифриза от G11(син/зелен) със G12(червен).От четене се разбира че G12 има по-добри анти- корозионни свойства,живее едва ли не вечно,разработен за алуминиеви блокове....Съвместим ли е с уплътнения и материали на по-старите мотори?
- IvanMan
- джедай

- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
много добре си работи двигателя, така трябва да включва перката за да ти държи постоянна температура.мисля че няма проблем да смениш антифриза с G12.
- dushanov
- Автомобил: Seat Toledo 2
- Двигател: AGN
Благодаря за отговора!
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
Това с включването на перката зависи от доста неща. Дали е оригинален климатика или присаждан; дали са една или две перки; колко е голям радиатора; колко е топло навън и т.н. През десет минути на градско ми се струва нормално за този сезон. Важно е температурата да не мърда от 90градуса. Ако при теб са стабилни и климатика изстудява добре няма място за притеснение.
Доколкото съм забелязъл VW минава към антифриз G12 през 97г. Тоест има АЕК и със G12 антифриз. Двигателя е с чугунен блок и не е проблем да ползваш и двата вида. G11 (син) е по-евтин, но се сменя по-често (на 2год.). Минеш ли веднъж към G12 обаче връщане назад няма. Смесването на двата вида също не е желателно. Тоест сега ако си с G11 и не можеш да го източиш напълно (винаги остава малко в двигателя и радиаторите) по-добре налей пак от него. Най-доброто съотношение с вода е 1:1. Ето малко за антифризите:
viewtopic.php?t=54983&highlight=g12
viewtopic.php?t=22754&highlight=g12
Доколкото съм забелязъл VW минава към антифриз G12 през 97г. Тоест има АЕК и със G12 антифриз. Двигателя е с чугунен блок и не е проблем да ползваш и двата вида. G11 (син) е по-евтин, но се сменя по-често (на 2год.). Минеш ли веднъж към G12 обаче връщане назад няма. Смесването на двата вида също не е желателно. Тоест сега ако си с G11 и не можеш да го източиш напълно (винаги остава малко в двигателя и радиаторите) по-добре налей пак от него. Най-доброто съотношение с вода е 1:1. Ето малко за антифризите:
viewtopic.php?t=54983&highlight=g12
viewtopic.php?t=22754&highlight=g12
- CyBeR SoUnD
- Автомобил:
- Двигател:
сипвай червения и не се плаши 
- dushanov
- Автомобил: Seat Toledo 2
- Двигател: AGN
Благодаря на всички! Купих си G12 HEPU. Разредих го с дистилирана вода. Определено перката се включва по-нарядко сега! За мен няма значение перката,важното е двигателя да се чувства добре.
Още веднъж благодаря на всички!
п.с. понеже съм заек във форума и в VW групата ще Ви мъча от време на време с въпроси (съществени или не...)
п.с. понеже съм заек във форума и в VW групата ще Ви мъча от време на време с въпроси (съществени или не...)
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”