Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
black`
Автомобил:
Двигател:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот black` » Нед 01 ное 2009 8:53

Да и аз така знам. Но по цитирания закон ако не съм взел НП 2г. и да ме карат да им платя, няма как да стане. А и тогава вече може да отпадне лесно и в съда глобата. Освен ако няма вкарани нови промени. То май трябва някой адвокат да каже дали важи още това. :lol:
Ся пък и не взимам заплата по-висока от Гърция, че да плащам актове по-скъпи от там нали. :lol: Ако не в краен случай по-евтино ще си извадя една книжка от там и българската ще им я оставя подарък в КАТ. :lol:

Потребителски аватар
besniaa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот besniaa » Нед 01 ное 2009 19:35

black` написа:Да и аз така знам. Но по цитирания закон ако не съм взел НП 2г. и да ме карат да им платя, няма как да стане. А и тогава вече може да отпадне лесно и в съда глобата. Освен ако няма вкарани нови промени. То май трябва някой адвокат да каже дали важи още това. :lol:
Ся пък и не взимам заплата по-висока от Гърция, че да плащам актове по-скъпи от там нали. :lol: Ако не в краен случай по-евтино ще си извадя една книжка от там и българската ще им я оставя подарък в КАТ. :lol:

ако минат 2 години от излизането на НП - акта/актовете ти отпадат и няма да ги плащаш

Потребителски аватар
PuShE_
Автомобил: Passat 3b5
Двигател: AFN 1997
Контакти:

Мнениеот PuShE_ » Пон 02 ное 2009 18:01

сега попрочетох по-назаде и ме интересува дали е вярно това,че ако акта се удължи до 6 пъти отпада :hmmmm

Потребителски аватар
kickcho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kickcho » Пон 02 ное 2009 18:02

По повод едно мое старо мнение :

kickcho написа:
paagrio написа:
kickcho написа:Привет ,колеги !
Карам с акт за несъответствие в категорийте.Хванаха ме с личният ми мотоциклет Хонда CBR 600 и ми писаха акт. Аз съм млад шофьор и това ми е 1вия акт.На 4.10.2009 ми изтичка едномесечния срок на акт-а ,а НП все още не е пристигнало.Имам няколко въпроса:
1) Ако отида утре (петък - 2.10.09г) в КАТ - ще ми презаверят ли акт-а макар 1/2 дни по рано ?
2) Колко пъти могат да ми презаверяват АКТ-а от КАТ ако евентуално не ми излезе НП и има ли такъв вариант изобщо да не излезе ?
3) Само в КАТ ли може да си го презаверя или във всяко МВР ?

Поздрави ,колеги !

1. Зависи в какво настроение са
2. Има някаква давност но едва ли ще стигнеш дотам
3. Само в КАТ

Днес ходих и ето малко информация която ми даде служителката на гишето

1. Няма проблем да се презавери няколко дни по-рано (стига да не е по-късно 8) )
2. Каза ,че те можели да ми го презаверят 6 пъти и след това АКТ-а отпадал , но това почти не се било случвало........... (съмнява ме просто ей-така да отпада АКТ )
3. Може и в районното . Например аз съм от Раднево и тук има КАТ най-близо в Ст.Загора , но тук в радневската полиция ми го презавериха без проблем и в интерес на истината бяха много учтиви :P

И въпроса на един колега :

ABSOLUT написа:А не се знае още какво е наказанието (точки + глоба) за несъответствие в категорийте нали?

Днес получих НП - Акт - 200лв и 6т. ! Голям Х*й - весела къща !

Потребителски аватар
CRX Racing
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CRX Racing » Вто 03 ное 2009 18:14

black` написа:...Пак казвам, нито са ми дали НП, нито ще ходя да си го взимам!? :lol:

wili98 написа:
lucky7o написа:и аз с едно въпросче :roll: .

За стари НП влезли в сила.. няма да те карат да плащаш..
НООО
НООО..
с това, че не си ходил, и не си подписал не е влязло в сила НО..

т.е. акта си стои...НП също..
и си в един статус, който няма давност и не се цитира от закона...
на практика в момента в който отидеш..
ще си отнесеш всичко което не е влязло в сила демек не си виждал досега ;(

ivanchy
Автомобил: golf 4 1.9 tdi
Двигател:

Мнениеот ivanchy » Вто 03 ное 2009 18:27

Здравйте колеги, много хубава тема браво
Имам и аз 1 вапрос имам актове още от преди да взема книжка от 2007 година и сега трябва ли да ги платя штото ми е взет талона и искат и тях да оправям или някак си мога да се измакна ?

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 04 ное 2009 8:34

Въобще много спорен въпрос. Май няма точен отговор. След по-малко от 2 години ще разбера ако въобще отида в КАТ и пак ще пиша тук живот и здраве. То до тогава и талончето може да ми го няма там не само НП с тия техните системи. :lol: А ако няма много хора в дървеница може и да отида да взема НП. mhihi

Потребителски аватар
jonn_krissy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jonn_krissy » Сря 04 ное 2009 10:02

svetlin написа:Златен талон спасява шофьорите от глоба. Уникалното жълто картонче вече се издава от КАТ. Притежател може да стане всеки шофьор, който 6 години няма регистрирано нарушение, което е санкционирано с акт или фиш. Това съобщи вчера подп. Любка Маринова от отдел Пътна полиция. Всеки безупречен шофьор може да получи златния талон от дирекцията на КАТ в съответния град, в който живее. За целта той трябва да отиде лично, като носи в себе си шофьорската си книжка и личната карта. На място водачът подава молба за златен талон. Служителите на КАТ правят справка в информационната си система дали наистина съответният шофьор няма никакво нарушение през последните шест години. Ако системата потвърди данните, до една седмица шофьорът получава златния талон, като служителите на реда прибират на съхранение при тях постоянния талон.
Златният талон спасява шофьора от глоба и отнемане на точки за едно нарушение. Ако например водач премине на червен светофар и при спирането му от патрул на КАТ покаже талона, той няма да бъде наказан, нито ще му бъдат отнети контролни точки от талона. След нарушението обаче катаджиите си прибират златния талон и шофьорът отново получава обикновеното синьо картонче. Десетки безупречни шофьори у нас вече притежават златния талон. В София щастливците са 20.
Както вече забелязах този ЗЛАТЕН талон бил труден за изваждане ама май е лесен за копиране.ТА се питах неможе ли като си го вземеш на некои цветен ксерокс да си направи едно 20-на броики и като те спрат даваш и си тръгваш

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Чет 05 ное 2009 15:14

black` написа:Колеги имам едно питане. Още ли важат давностите от 2 години за НП? В случая имам АКТ, но не съм си взел НП от КАТ и не смятам да взимам, защото има вероятност да ми вземат и книжката за няколко месеца. Пък и нямам излишни пари да спонсорирам точно сега държавата. Интересува ме, след 2-3 години или колкото е давността, ако карам без спирания и нови актове, изтича ли НП и мога ли спокойно да отида в КАТ, за да си взема синия талон без да плащам никакви глоби? :roll: Мисля до тогава също и съотвения брой точки да ми се е възстановил? :shock Така ли е или нещо се бъркам? :roll: :037:

Като си получиш наказателното постановление имаш 7 дни да платиш глобата, в противен случай ти отнемат книжката. Като се издължиш - обратно талона и книжката.

jonn_krissy написа:
svetlin написа:Златен талон спасява шофьорите от глоба. Уникалното жълто картонче вече се издава от КАТ. Притежател може да стане всеки шофьор, който 6 години няма регистрирано нарушение, което е санкционирано с акт или фиш. Това съобщи вчера подп. Любка Маринова от отдел Пътна полиция. Всеки безупречен шофьор може да получи златния талон от дирекцията на КАТ в съответния град, в който живее. За целта той трябва да отиде лично, като носи в себе си шофьорската си книжка и личната карта. На място водачът подава молба за златен талон. Служителите на КАТ правят справка в информационната си система дали наистина съответният шофьор няма никакво нарушение през последните шест години. Ако системата потвърди данните, до една седмица шофьорът получава златния талон, като служителите на реда прибират на съхранение при тях постоянния талон.
Златният талон спасява шофьора от глоба и отнемане на точки за едно нарушение. Ако например водач премине на червен светофар и при спирането му от патрул на КАТ покаже талона, той няма да бъде наказан, нито ще му бъдат отнети контролни точки от талона. *След нарушението обаче катаджиите си прибират златния талон и шофьорът отново получава обикновеното синьо картонче. Десетки безупречни шофьори у нас вече притежават златния талон. В София щастливците са 20.
Както вече забелязах този ЗЛАТЕН талон бил труден за изваждане ама май е лесен за копиране.ТА се питах неможе ли като си го вземеш на некои цветен ксерокс да си направи едно 20-на броики и като те спрат даваш и си тръгваш

Нали като ти го издават от КАТ те вписват, че талона е подменен :) Ти пак можеш да си копираш, ама после :beat_butt2 като те спрат. Може да те съдят за фалшив документ.
* Съставя ти се АКТ, излиза ти наказателно постановление с нулева глоба (0 лв и 0 точки) и така ти се връща синия талон.

Последна промяна от Barboukov на Чет 05 ное 2009 17:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Чет 05 ное 2009 15:28

Умишлено като отделно мнение, за да може да се откроява:

Полицаите са започнали да спират за проверка на принципа "ти ми хареса" или "ти си ми подозрителен". Огледаха ми колата и не ми светеше отзад единия габарит. Искаха да пишат... Да, в правото са си, ама не са познали... Неможе да спираш през 5 метра и да гледаш дали не ти е изгоряла някоя крушка отзад.

Не им се давайте!

Потребителски аватар
kickcho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kickcho » Чет 05 ное 2009 15:57

Barboukov написа:
black` написа:Колеги имам едно питане. Още ли важат давностите от 2 години за НП? В случая имам АКТ, но не съм си взел НП от КАТ и не смятам да взимам, защото има вероятност да ми вземат и книжката за няколко месеца. Пък и нямам излишни пари да спонсорирам точно сега държавата. Интересува ме, след 2-3 години или колкото е давността, ако карам без спирания и нови актове, изтича ли НП и мога ли спокойно да отида в КАТ, за да си взема синия талон без да плащам никакви глоби? :roll: Мисля до тогава също и съотвения брой точки да ми се е възстановил? :shock Така ли е или нещо се бъркам? :roll: :037:

Като ти излезе наказателното постановление имаш 7 дни да платиш глобата, в противен случай ти отнемат книжката. Като се издължиш - обратно талона и книжката.

НП можеш да палтиш в срок от 1 месец ! След това вече нямаш право да караш с НП ! То замества акт-а само за един месец !

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Чет 05 ное 2009 16:34

Това трябва скоро да са го решили. До преди 1 час не беше така.

Потребителски аватар
Wish_Master
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Wish_Master » Чет 05 ное 2009 18:49

Здравейте. Баща ми чул от негови колеги, че взелите книжки преди 1980г трябвало до края на годината да си ги подновят, като за тази цел се кара опреснителен курс и се заплаща 450лв. Някой има ли информация дали това е вярно или са глупости?

Последна промяна от Pichaga на Чет 05 ное 2009 20:59, променено общо 1 път.
Причина: няма такова нещо

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Вто 10 ное 2009 16:55

Колеги преди 2месеца на улица Тодор Каблешков бях спрял колата на тротоара(в посока ОвчаКупел) и за да има място да минават пешеходци бях вкарал двете десни колела в калта.
След извастно време колата я нямаше...вдигнали я с паяк!Отидох в наказателния паркинг(срещу пазара И.Вазов,някои сигурно го знаят ;) ).Каква беше изненадата когато отидох да си я прибера...-На един човек пред мен му взеха 40лв.и талона...и аз се заприготвях да си давам талона.Обаче оня вика:Аааане ми давай талон,дай лична ката?!?!?И ми обясниха че ми е написан акт за паркиране в зелена площ?!?!?!?и той бил към общината а не към КАТ...и кмета решавал колко е глобата,казаха от200 до 500лв. :shock :?
И така си тръгнах хем без глоба(платих само престоя на колата на паркинга(3лв. на час :shock ))хем с талон....и сега чакам да ми дойде честитка по празниците....да видиме с колко ще ме сурувакат :)
Някой сблъсквал ли се е с такова нещо???

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Вто 10 ное 2009 18:07

Да,аз.... :banghead:
Само че при мен нещата станаха малко по-добре-хванах паяка точно когато се канеше да ми вдигне колата.Платих си 22 лева,иначе глобата е от 200 до 2000 лева по спомен... :banghead:
И се плаща в общината-няма как да не я платиш-щом са ти записали данните от личната ти карта-парите ще си ги вземат с данъците ти... :deal

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”