Колеги,
има ли някой идея какви цветове сигнални лампи(буркани) могат да бъдат използвани с обикновен автомобил. Знам, че могат да се използват сигнални светлини само в коли със специален режим на движение.

Сигнални лампи за автомобил
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- stanyoo
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Сигнални лампи за автомобил
Не се занимавай с глупости и цигании, карай си колата, люби си жената и си живей живота.
Поздрави!
Поздрави!
- kojuharov
- Автомобил:
- Двигател:
Ами мерси. Трябва ми по работа. Не ми е нужен за ефелък. До колкото знам жълтите сигнални светлини са позволени. Има ли някакви законови норми и/или регистрация на тези светлини. Търся го в закона, но нищо не намирам.
- sweetlulu
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен а и по закон нямаме право на буркани.Само на сигнални светлини отпред (бяла) а отзад (червена) и то само при превозване на товар по- дъръг от 1м. през тъмната част от деня.
А принципно цветовете на продаваните буркани май бяха три:
Червен - линейки (и пожарни)
Син - Полиция,жандармерия и т.н.
Оранжав - Извънгабаритни товари,аварийни коли и т.н.
Дано съм помогнал

А принципно цветовете на продаваните буркани май бяха три:
Червен - линейки (и пожарни)
Син - Полиция,жандармерия и т.н.
Оранжав - Извънгабаритни товари,аварийни коли и т.н.
Дано съм помогнал

За другите цветове не знам, но съм виждал да се продават свободно оранжеви сигнални лампи за по 20 лв./може и 25 да са били
/ Но лек автомобил с такива лампи, още не съм виждал.
P.S. Гражданска защита също използват сигнални лампи. И мисля, че също е задължително и за самоходните машини + селскостопанската техника да имат такива монтирани. ВИЖ ТУК колегите са го обсъдили преди време въпроса. А ТУК темата е прясна още се пише по нея

P.S. Гражданска защита също използват сигнални лампи. И мисля, че също е задължително и за самоходните машини + селскостопанската техника да имат такива монтирани. ВИЖ ТУК колегите са го обсъдили преди време въпроса. А ТУК темата е прясна още се пише по нея

Последна промяна от joromnt на Пон 30 ное 2009 20:48, променено общо 5 пъти.
- kojuharov
- Автомобил:
- Двигател:
Дамм благодаря ти това ме интересуваше. Вярно е в законът няма никъде споменато право на цивилна кола да използва авариини светлини.
- kojuharov
- Автомобил:
- Двигател:
Няма да я бъде мойта. Мислех, че ще мина метър, но уви. Ще се занимавам да търся как се процедира за сервизен автомобил. Ще питам шапчиците в КАТ.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
В Закон за движение по пътищата в член 34 алинея 2 пише - "Моторно превозно средство, което поради специфичния характер на движението си представлява препятствие или опасност за другите участници в движението по пътя, се обозначава с жълта мигаща или проблясваща светлина." т.е. може да се използва "жълт буркан" от превозни средства, които трябва да се обозначат като опасни и че другите водачи трябва да внимават, когато преминават покрай тях. Виждал съм и леки коли, които са с "жълти буркани" - пренасяне на препарати, киселини и др. опасни и отровни материали. За по-сигурно питай някой катаджия за това. Успех!
ПС: В чл. 91 от същия закон пише кои са автомобилите със специален режим на движение, които трябва да са със сини или червени светлини, а не жълти. От тук правя извода, че жълтата светлина не е за превозни средства със специален режим на движение и може да се използва от всички участници в движението, които трябва да обозначат опасност. Слагай "буркана" на тавана и да не ти пука щом е по работа!
ПС: В чл. 91 от същия закон пише кои са автомобилите със специален режим на движение, които трябва да са със сини или червени светлини, а не жълти. От тук правя извода, че жълтата светлина не е за превозни средства със специален режим на движение и може да се използва от всички участници в движението, които трябва да обозначат опасност. Слагай "буркана" на тавана и да не ти пука щом е по работа!

- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Забелязъл ли е някой че Сотаджийте имат Жълти буркани? Та колегата нека сподели за какво конкретно му трябва самата лампа, за да не стане така да го подведеме после проблемите и разправийте са му малко, че те Шапкарите само това чакат. Пък ако е строго секретна работата нека да не казва. Но според по горе написаното на Алинея 3-та всичк е ясно, Нямаш право да слагаш бурката, пускаш аварийните светлини и пердашиш,ако ли не утиваш в КАТ, или районното и им казваш как стоят нещата, и те ще те придружат до там кадето трябва, ще им кажеш за какво става въпрос и сичко ще се оправи 

- GRUEL
- Автомобил: 1995 Golf III GT
- Двигател: AEK
Жълт буткан не се води тип "специален режим" и няма изисквания за употребата му. Ползвам го редовно като спирам по средата на улиците(работа, кво да правиш)...
- kojuharov
- Автомобил:
- Двигател:
И на мен ми трябва по работа. Колата ще е сервизна. Не ми трябва за да нарушавам правилника, а за да я отлича от останалите участници в движението.
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
Колега да ти кажа мислил съм и ще си взема една жълта лампа. Като влача някой да я включвам (то не че се случва често щото караме автомобили
). Жълтата лампа е да привлича внимание и не виждам със какво се нарушава ЗДП а ако беше забранена щеше да е написано черно на бяло.

- kojuharov
- Автомобил:
- Двигател:
И аз така си мисля. Полседно на събора в Елена, тази година някой имаше такъв буркан. Не мога да се сетя кой беше та да го питам.
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
Има клубни такива. Ползват се при придвижване на Софийската група от точка А до точка Б.
- kojuharov
- Автомобил:
- Двигател:
Ето 4-ри месеца живея вече в София, а на една сбирка не можах до сега да отида.