6-степенна ск.кутия в Golf3 ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: 6-степенна ск.кутия в Golf3 ?

Мнениеот zfa159 » Чет 10 дек 2009 22:26

Да...предимно карам извън града...къде в БГ има път,по който да караш на 6-та с 130-140км/час без да трябва да сваляш на 5-та при всяко изпреварване,когато отзад идва X5 или Q7 и трябва да изчезнеш бързичко.Пак опираме до момента къде е смисъла...като често даже за изпреварване трябва да се стига до 4-та или дори 3-та извън града с цел да се прибереш жив от изпреварването понеже насрещното или застигащото те МПС се движи с 200+ км/ч.
Съответно не виждам логика за двигател с нисък въртящ момент и ниска мощност да се търси вариант за 6-степенна кутия като той дори от скоростта на вятъра ще се забавя на 6-та.
Има го момента,че при 6-степенна кутия 5-та ще е по-къса отколкото при 5-степенна понеже ще е предвидено да има и 6-та..с вместо икономия ще се отрази по-зле на разхода понеже неминуемо доста време ще се кара на 5-та поради недостиг на мощност на 6-та.То и така 1.8 моното при 2500 оборота на 5-та като му дадеш газ само си бучи и не върви (ех,ако вървеше колкото бучеше.... :lol: ) камоли ако му забиеш още една предавка с отношение примерно 0.6 или по-малко...ще смре тотално.А тогава уж му е максималния въртящ момент.
Също така да,вие гледате максималния въртящ момент ама и максималната мощност не е за подценяване при бензиновия двигател и то с толкова малко конски сили.
При дизела съм по-съгласен да се прави - по-рядко ще се налага да се сваля на 5-та заради недостиг на мощност дори да е не повече от 100к.с. ама при бензин и то точно този убит 1.8 моно - безмислено.
Просто дори едно елементарно изпреварване ще води до сваляне на 5-та или дори 4-та...и първо ще сменяш предавки като ненормален и второ няма да постигнеш икономия на гориво.Нямаме чак толкова равни пътища,където да може да се кара на 6-та достатъчно време за да има икономия на горивото и да не се налага минаването на по-ниска предавка заради недостиг на мощност.
Все пак успех!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 10 дек 2009 22:44

Проблема е, че на с моя куц дизел се ходи често София-Сливен-София и София-Синеморец-София (второто е 1000км отиване и връщане) 50/50 магистрала/първокласен. И нали се сещаш какво става като се кара постоянно 120-130-140 по магистралата и тоя дизел на 3200-3600оборота колко "гласовит" става. Та вече казах, ще си "напиша домашното" и ако излезе нещо ще се похваля.

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Чет 10 дек 2009 22:50

1. не смятам 1,8 моно за убит двигател, да спрямо съвременните 1,4 тси 100+kw, но лично за мен си е съпер и предостатъчен.
2. прав си че няма много магистрали за да се кара бързо ,аз лично по маршрута които най-често пътувам поддържам 100-110 и не че няма възможност за 120 примерно, така ще държа двигателя в 3500об/мин, при което само поддържам скоростта, и да падне скоростта до 80 пак настъпвам и набира, много рядко връщам предавка mhihi .
3. АБС мотора е един от малкото бензинови от неговото поколение с диаграми като на дизел и ти предполагам си наясно mhihi
4.За мощността си прав идва му след 3500, но ако караш спокойно като мен едва ли ще го усетиш, но аз карайки понякога по-нервно забелязвам този праг и като че ли има някаква дупка между 3000 и 3600 об/мин. Не знам само на мен ли ми се струва нека и колегите да кажат. и още нещо забелязвам че след 3000 двигателя става осезаемо по-шумен, а на 4000 влиза в нещо като резонанс не мога да го опиша много странен звук, но много готин mhihi .Изобщо избягвам за форсирам мотора над 3500, так си карам. :oops:
:beer

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Чет 10 дек 2009 23:53

Има много удобно решение за бензиновите голф3- кутия 020 от последните години(1990-1991) голф2-слагат ги на 1.8 моно и 1.6(по рядко). Има ги и в пасат Б3.
Джетата ми е такава-РП. С дълги скорости.На всеки 1000об-40км/ч, демек 100км/ч- 2500об, 3000-120, 4000-160...
на 2предавка на 6000 прави 110км/ч, 3-160км/ч, 4предавка при 5500-180км/ч
Кутията идва перфектно подбрана за мотора! Макс. въртящ момент още 3000об. като е много силен в ниските, карал съм същия мотор с къса кутия и там все едно му липсва последната предавка. На КР поставена е друго, там има обороти но на РП ... И не на последно място влияе и на разхода доста.
Това скъсяване при тройките на мен не ми допада, да не говорим че и РП се оказва много по-добър от АБС ама това е една друга тема...

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пет 11 дек 2009 3:36

Преди време доста се интересувах от слагането на +1 предавка. От това което четох из нета на някои москвичи има опция за допълнителна пета предавка без да се променят останалите. Точно както питащите в темата искат - вдигаш желаната скорост и я подържаш в по-ниски обороти. Оказва се обаче, че на тази предавка може да се кара само по надолнище, попътен вятър и разни такива условия. При най-малката промяна на някое от тях колата започва да се мъчи и трябва да връщаш предавки. В България дори по магистралите има много наклони, завои и изпреварвания. Т.е ако сега държиш само волана и си гледаш пътя, с допълнителната предавка ще трябва да превключваш постоянно скорости все едно караш градско.... Като прибавим че тая инвестиция не е особено евтина май не е много оферта. Не и на двигател без солиден запас от мощност.

Потребителски аватар
ahhi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ahhi » Пет 11 дек 2009 15:05

връщате "чушки" извинявам се израза,но на софия -правец никъде не свалям под 5та..на тунелите намалям заради полицията..а на 4та 2500> отивам към 5та 2000~ на което нито мотора се зори нито е тромав...никъде,мога и да го подчертая Никъде на магистралата не свалям 4та с цел изпреварване.. щом сам 2500 на 5та имам прекрасно ускорение..а да не говорим ако стигне 3000+ полудява.. така че дълга 5та 3000> 115км/ч няма да има проблеми..
ТТ- Карам на газ, на бензин е съвсем друга кола, ама не е $ изгодно :(

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”