ТДИ махане катализатор

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Re: Махане катализатор ТДИ.

Мнениеот brum » Пон 30 ное 2009 13:15

Смених си катализатора с права тръба. Замених директно цялата част и нямаше проблем с вибрациите. Но попитах какви може да са причините за тези вибрации и ми дадоха 2 варианта (това разбира се ако всички тампони по двигателя са читави и двигателя работи добре):

1. Разтегната мека връзка.
2. Крива смяна на катализатора с тръба и последвало напрежение по генерацията след обратният монтаж.

disel_TDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот disel_TDI » Чет 03 дек 2009 11:05

дали след махането на катализатора колата почвали да пуши повече ,ако е от значени е колата е голф 3 ТДИ 110 мулета ??

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 03 дек 2009 14:25

Не се променя пушенето. Катализатора чисти други неща, които не се виждат а замърсяват околнта среда.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 03 дек 2009 20:25

Andonov написа:Не се променя пушенето. Катализатора чисти други неща, които не се виждат а замърсяват околнта среда.

така си е :да:

d1daka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот d1daka » Чет 10 дек 2009 21:29

ако може да попитам за големина дължина и общи параметри за тръба на генерацията става дума за 1.9ТДИ АХУ 90Котенца ?

Последна промяна от d1daka на Чет 10 дек 2009 22:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Чет 10 дек 2009 21:46

Като отидеш в сервиза те си знаят.
П.П. От гога има 1,0 ТДИ?Нов модел ли са пуснали? :D

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 10 дек 2009 23:06

d1daka написа:ако може да попитам за големина дължина и общи параметри за тръба на генерацията става дума за 1.9ТДИ АХУ 90Котенца ?

на око и по спомен 20 см е тръбата която е на мойта кола :wink:

Потребителски аватар
niko_77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niko_77 » Чет 17 дек 2009 21:17

Вчера ходих при @Kimif2008 да махне катализатора. Сложи ми права тръба и съм много доволен как го направи :). Разлика в звука няма почти никаква при мен. Преди не ми се чуваше турбината, сега ако е вдигнат капака и е отворена вратата се чува, но в купето на затворено не. Разлика във вървежа също не забелязвам. По принцип имам теч на масло във въздуховодите, ходих в "Реал турбо" да погледнат турбината, казаха ми че нищо й няма, ама не е сваляна от мотора. Според тях на 90% теча идвал от картерните газове (самия маркуч е омаслен), и те ми препоръчаха да ходя да махам катализатора, вероятно бил запушен. Та въпроса ми е дали е вярно това предположение? Мотора е AWX-PD.

Потребителски аватар
kondzhagyulo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kondzhagyulo » Чет 17 дек 2009 22:31

niko_77 написа:Вчера ходих при @Kimif2008 да махне катализатора. Сложи ми права тръба и съм много доволен как го направи :). Разлика в звука няма почти никаква при мен. Преди не ми се чуваше турбината, сега ако е вдигнат капака и е отворена вратата се чува, но в купето на затворено не. Разлика във вървежа също не забелязвам. По принцип имам теч на масло във въздуховодите, ходих в "Реал турбо" да погледнат турбината, казаха ми че нищо й няма, ама не е сваляна от мотора. Според тях на 90% теча идвал от картерните газове (самия маркуч е омаслен), и те ми препоръчаха да ходя да махам катализатора, вероятно бил запушен. Та въпроса ми е дали е вярно това предположение? Мотора е AWX-PD.

И при мен бе абсолютно същата ситуация с Пасат 1.9 AJM PD и диагнозата в "Реал турбо" бе същата, като твоята. Аз също си махнах катализатора - всъщност му резнаха отвор и докато се усетя "майстора" го намаа яко с отверката и на сол :screwy (ама бая зор видя с демонтажа и монтажa). Останах си с корпуса на катализатора, колкото до вървенето - стана малко по пъргава в ниските обороти и без промяна в звука на двигатела. Изхвърляше доста сажди първата-втората седмица, а и взе да попушва на студено при първо палене около 10-ина минути.

Потребителски аватар
niko_77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niko_77 » Пет 18 дек 2009 17:25

За два дена, откакто го няма катализатора, гледам като загрее да я вкарвам в обороти и засега поне масло през ЕГР-а не се показва :D . Ама си иска време да се покара повечко за да видя, дали наистина има ефект. Иначе моята и преди на едно полустудено положение много прикъдяваше - бяло сив смрадлив тежък пушек на неизгоряла нафта. А сега почва да го вади савсем малко след като запаля и поработи, и изчезва като позагрее хубаво. За това пушлявене още незнам какво да правя, четох че се правела центровка на разпределителния вал ама ще видим. Свещите са наред както и антифриза.

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Нед 03 яну 2010 4:28

Здравейте колеги и за много години! :beer
Моля тези от вас, които карат Golf 4/Bora TDI PD и са си махали катализатора да споделят дали през средата (напречно) на кожуха му имаше фабрична заварка. На рисунките по разните ръководства никъде не виждам да има такава, докато при мен сякаш кожухът е срязван и заваряван, което ме навежда на мисълта, че катализаторът вече е махнат. Има ли начин да разбера дали е така без да разкачам тръбите?

gogovaseev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogovaseev » Нед 03 яну 2010 10:31

Здравейте колеги и за много години! :beer
Моля тези от вас, които карат Golf 4/Bora TDI PD и са си махали катализатора да споделят дали през средата (напречно) на кожуха му имаше фабрична заварка. На рисунките по разните ръководства никъде не виждам да има такава, докато при мен сякаш кожухът е срязван и заваряван, което ме навежда на мисълта, че катализаторът вече е махнат. Има ли начин да разбера дали е така без да разкачам тръбите?

Здрасти колега,и за много години на вси4ки пи4ове.аз карам голф4 пд 2003 и имам тази заварка през средата на гарнето.тя си е заводска така 4е не се притесняваи.аз моя го махнах от горната страна дето е кам купето за да не се вижда 4е тук вав испания като е видят 4е е махнат няма минаване на преглед после а не ми се дават 500евро за нов.така 4е карти смело и успех.

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Нед 03 яну 2010 13:03

Благодаря за инфото gogo! В крайна сметка май наистина е по-добре да го сваля и да се окаже, че вече е махнат, отколкото да карам като мисля, че го няма, а той да е там ...

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пон 04 яну 2010 1:45

@gogovaseev, до колкото си спомням, моят имаше завакри само в началото и в края, където е хванат за тръбите.

За да не правите излишни гимнастики, просто чукни гърнето на катализатора и виж дали чука на кухо. Когато се махне катализатора, се получава един специфичен звук-шум от крайното гърне, като леко съскане. Когато колата работи на оборот, също се получава един специфичен звук от турбото.

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Пон 04 яну 2010 2:43

И аз съм почти убеден, че шевът не е фабричен, защото изглежда като правен на ръка и леко е взел да ръждясва за разлика от останалата част на кожуха. Още като видях заварката почуках по гърнето и си дрънчеше на кухо. Не знам точно как се променя звука без катализатор, но като застана зад ауспуха чувам едно леко просвирване. Не знам вече какво да правя :cry: . Ще ме е яд, ако си играя в тоя студ да го свалям, после да се окаже, че е било напразно... :banghead:

Върни се в “Дизелови агрегати”