На коя скорост сме ???

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

На коя скорост сме ???

Мнениеот bestlap » Чет 17 дек 2009 7:41

Здравейте искам да ви попитам възможно ли е да се направи едно малко дисплеиче което да показва на коя скорост караш? Защото се сетих че виждах на един китайски мотор (с 3 скорости) имаше на километража едно мн малко дисплейче и пишеше на коя скорост си :) и ми е интересно може ли да се направи и при колата :? примерно нещо по лоста да се прави да докосва някакви пластини или ддз и да показва на коя скорост караш ?Ако някой знае как може да се направи това ще съм благодарен ако драсне на бързо :)

Потребителски аватар
Wr450f
Автомобил:
Двигател:

Re: На коя скорост сме ???

Мнениеот Wr450f » Чет 17 дек 2009 9:21

Колега ти до като караш да не би да не знаеш на коя скорост си ?

Потребителски аватар
mafiota_a4
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN 09.1998

Мнениеот mafiota_a4 » Чет 17 дек 2009 9:44

Това ми се струва че ще е доста трудна работа!

Потребителски аватар
dragnev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dragnev » Чет 17 дек 2009 10:00

Колега защо ти е да си отплесваш погледа на страни към някакво си дисплейче,
за да видиш на коя се движиш - не уещаш ли колата ти на коя скорост е.
Ако питаш мене по-добре си завърти главата да видиш някоя мацка от колкото към този дисплей.
Иначе ние Българите сме способни на всичко.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Чет 17 дек 2009 10:06

Wr450f написа:Колега ти до като караш да не би да не знаеш на коя скорост си ?
,или бърка скоростите, жерно че това е трудна работа,нещо ми се сърти в главата е в направи си сам в този раздел имаше нещо с дисплеи,имаше и една друга с ламарина ако намеря линка ще го кача

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Чет 17 дек 2009 11:45

ОО не става на въпрос че не знам на коя скорост е колата и т.н но просто искам возих се преди в едно BMW 318 Е30 старото купе и нямаше нищо освен един оборотомер и ето такова дисплейче и от там ми хвана окото и искам да си направя аз :) . Онова неговото беше много малко с 2 цифри и като го угасиш стой 88 се едно тия цифрите са такива електрони където има на някой фризери за сладолед :) Ето като на този кондензатор само че с 2 или с 1 цифра беше не си спомням точно :

Изображение

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Чет 17 дек 2009 16:27

С малко лаични разсъждения стигнах до идеята за поставяне на копченца, които лоста да ги натиска, когато е поставен в различно положение, но не знам дали изобщо е приложимо, а иначе не може ли да се ползват данните от VSS и от оборотомера, ако са електронни, и чрез тях да се изчислява спрямо предавателните отношения на всяка скорост :roll: Това второто е плод на нещата които учиме в даскало, ужким съм информатик :)

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Чет 17 дек 2009 16:36

apa6o написа:С малко лаични разсъждения стигнах до идеята за поставяне на копченца, които лоста да ги натиска, когато е поставен в различно положение, но не знам дали изобщо е приложимо, а иначе не може ли да се ползват данните от VSS и от оборотомера, ако са електронни, и чрез тях да се изчислява спрямо предавателните отношения на всяка скорост :roll: Това второто е плод на нещата които учиме в даскало, ужким съм информатик :)

ти хубаво си информатик, ама на C+i386 нещата са далеч по - лесни отколкото на практика, някой да ровичка по таблото, да го свързва с изчислителна платка, която да смята и показва на дисплей.
на Г4 лостчето за управление на ел. стъклата представлява лостче, което докосва пластинки разположени на кръст. ако намериш подобни платинки за скорости и начин да ги поставиш ще си решиш казуса.

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Чет 17 дек 2009 17:28

Не разбрах много идеята но аз лично с докосване на скоростния лост разбирам веднага на коя скорост съм ако имам някакви съмнения. С времето се свиква да ги познаваш. Иначе и аз си мислих за това да се сравнят данните от скорост и обороти. Евентуално със задната няма да се получи лесно.
Ако се сложи рид ампула на полуоската( да отчита скороста) и оборотите да се вземат от бобината може да стане, но пак трябва някой дето програмира микропроцесори. Идеята е че за всеки оборот на колелото ще се получават определен брой импулси от бобината при различните скорости, но въпросът със свободната остава пак да виси...

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Чет 17 дек 2009 17:46

То само един бърз поглед към таблото ти стига да се сетиш на коя предавка си, но колегата иска дисплейче :) Пък и първата ми идея и на мен беше за такива "копченца" които да затварят верига на някоя скорост и примерно да светят диоди или нещо от рода :) А за програмата и платките и тн : човек стига да има желание много може да направи и на много да се научи, така че проблема тука е с желанието, ама ако ше се прави така, трябва да се направи и сензор за неутрално положение, за да си е всичко както си му е реда (май вече съм :screwy ) :beer

hp7909
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hp7909 » Съб 19 дек 2009 4:58

рид-ампули срещу всяка предавка и нещо като магнитна гривна нанизано на лоста ? и естествено някакъв контролер + софт за него. Частите ще излязат около 25-30лв и трябва някой да ти напише програмата за контролера,а това което си го видял на китайската тротинетка не е дисплей има светодиоди в килийки и мисля ,че ги светва според скороста с която се движиш защото съм виждал като спре оставям го на свободна и след 2-3 сек ми показва "N" .

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Съб 19 дек 2009 15:36

hp7909 написа:рид-ампули срещу всяка предавка и нещо като магнитна гривна нанизано на лоста ? и естествено някакъв контролер + софт за него. Частите ще излязат около 25-30лв и трябва някой да ти напише програмата за контролера,а това което си го видял на китайската тротинетка не е дисплей има светодиоди в килийки и мисля ,че ги светва според скороста с която се движиш защото съм виждал като спре оставям го на свободна и след 2-3 сек ми показва "N" .

Ако успее да направи това с ампулите няма да му е нужен контролер-няколко резистора и малко диоди + LED дисплей.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 19 дек 2009 17:32

Преди време имаше подобна тема...само че там беше пуснато видео на топка за скоростен лост на която там където пише скоростите имаше дисплейче и топката "сама"разбираше на коя скорост е в момента и се исписваше на дисплейчето...ама си беше бая сума тва чудо :Mr Green Fun ако някой се сеща за темата нека я пусне тук :wink:

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 20 дек 2009 11:08

Върни се в “Направи си сам!”