Бакър! Все пак такава инсталация (още повече собствената), се прави за около 30-40години експлоатация и първоначално вложените средства се връщат във времето.
Стаби също става, но не знам до колко по- икономично и редно ще дойде при положение че и те не са ефтини, а и задължително при монтажа се поставят компенсатори за да поемат линейното разширение,като предпазват тръбите от огъване и снадките от демидж, което според мен става във вертикала, но в хоризонтала няма как да стане при положение че тръбите за замазват и тия компенсатори няма да вършат работа. Да не забравяме и високата температура на водата за отопление.Не съм чувал до сега парна инсталация да е изграждана със Стаби.
Маркучите стават. За масово строителство, където те печелят по ниска цена, време за монтаж дават малко дефекти в гаранционния период (обикновено 5г.). При тях проблем се появява в снадките. Първо при маркуча със фитинга /рядко/ и при фитинга с крана. Месинг, какво да правиш?! Задължително се извиват с пружина за да не се прегънат на свивките.
В последните години медните тръби все по рядко се използват. Висока цена на материалите, висока цена и продължителност на монтажа. Линейните разширения са по- малки, фитингите са заварени, издържат на високи температури. Като минус мога да изтъкна по- "доброто" топлоотдаване, но с изолация няма проблем, освен ако не искаш и подово отопление /за подово са идеални/. Оксидират ако няма вода в тях.
Тръби за камина с водна риза (PVC или медни)
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- quattro^^
- Автомобил: audi a6 c5
- Двигател: AJL
Re: Тръби за камина с водна риза (PVC или медни)
бакъра е по-скъп(ама не чак толкоз много щот фитингите за бялата тръба не са ефтини), работата е 2 пъти повече от пвц и честно казано не съм на мнение че бялата тръба не е дълготрайна. У нас сме с газов котел от 2000-та година...миналия ноември един теч от крана имаше, няма нищо общо с тръбата...това за 10 години, вземи си оправи снадките, щом само на студена система и в банята отгоре на тва ти тече, прегледай и цялостно ситемата ама за такива проблеми не си заслужава да подменяш цяла инсталация.
П.С. гледам щом ще има преправяне за това майсторите ти казват да подменяш, не всеки иска да работи на стара инсталация...и аз като работех тоя занаят от немане на работа имаше и такива обекти и като текне нейде в старата инсталация аз тряя го оправям макар че не съм виновен...
П.С. гледам щом ще има преправяне за това майсторите ти казват да подменяш, не всеки иска да работи на стара инсталация...и аз като работех тоя занаят от немане на работа имаше и такива обекти и като текне нейде в старата инсталация аз тряя го оправям макар че не съм виновен...
- kriso_g
- Автомобил: MK4 1.8T
- Двигател: AUM
смени си само снадките..като им навъртиш тефлон или калчища (аз слагах калчища+съвсем малко силикон по тях и завърташ)
- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
Ако правя нещо за себе си ще използвам медни тръби, особено в участъците където има чести големи температурни разлики (водата в битовата инсталация е 10 градуса, а от камината излиза 80 сигурно).
За уплътнение на резби препоръчвам течен тефлон. Няма грешка с него.
За уплътнение на резби препоръчвам течен тефлон. Няма грешка с него.
- nosex
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря на всички колеги за мненията, съветите и насоките.
Последно се спряхме на вариант с жената, който ще ни се върже около 1200лв, че първоначалната оферта с подмяна с медни тръби от 2100 направо ми спря тока.
Оказа се, че тръбите са ни полипропиленови, а не PVC (което, май е по-шибаната поста)
Ta, какви модификации ще ни бъдат извършени по сегашната система за цифрата от 1200 лв.:
1. Синусоидален инвертор(Smart UPS)
2. Акумулатор за него
3. Термопредпазен винтил
4. Управление за бойлер с кутия
5. Смяна на фитинги
6. Преправяне на тръбни мрежа при камината и др.
След интервенцията, дано всичко е наред

Последно се спряхме на вариант с жената, който ще ни се върже около 1200лв, че първоначалната оферта с подмяна с медни тръби от 2100 направо ми спря тока.

Оказа се, че тръбите са ни полипропиленови, а не PVC (което, май е по-шибаната поста)

Ta, какви модификации ще ни бъдат извършени по сегашната система за цифрата от 1200 лв.:
1. Синусоидален инвертор(Smart UPS)
2. Акумулатор за него
3. Термопредпазен винтил
4. Управление за бойлер с кутия
5. Смяна на фитинги
6. Преправяне на тръбни мрежа при камината и др.
След интервенцията, дано всичко е наред

- quattro^^
полипропилена е за санитарна вода, при теб и на отоплителния кръг ли е
- petarkolev
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
Добре де от бойлера като ти тръгва топлата вода по полипроп. гореща вода каква е разликата. Ако си е сложил полипропиленови за топла вода според мен всичко е ок.
- quattro^^
под санитарна вода имам в предви и топла и студена 

-
- Автомобил:
- Двигател:
nosex, в крайна сметка какво стана ? 

- nosex
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
WingBoy написа:nosex, в крайна сметка какво стана ?
Във вторник е монтажа, а в сряда или четвъртък ще дам отгвор със снимков мат'риал

- vankata__098
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: ALH 1999g.
petarkolev написа:Добре де от бойлера като ти тръгва топлата вода по полипроп. гореща вода каква е разликата. Ако си е сложил полипропиленови за топла вода според мен всичко е ок.
При отоплителната система налягането при 80-90С е значително по-голямо от това дето е при топлата санитарна вода и затова санитарните са без алуминиева вложка, а отоплителните са със!!!!
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Доста глупости се изписаха, аз може и още някоя да добавя.
Полипропиленовите тръби за топла вода, а и тия за студена вода имат температурно разширения мисля 9мм на метър дължина. Като се вкопае тръбата затова и се слага изолация от тая дунапренената, за да има къде да се гърчи тръбата за да не се създава напрежение при връзките. Заради тоя недостатък на тия тръби са измислили тръбите Стаби, омрежен полиетилен или некоя така простотия беше. Самото име на тръбите показва, че са стабилизирани с тънък слой алуминии за да не се кривят като макарони. Използват се в отоплителни инсталации, когато са на открито, а също така е хубаво и във вертикалните щрангове да се ползват поради здравината им на огъване. Иначе като налягане и температура на водата в тях, обикновената и стаби тръбата имат еднакви показатели или поне много близки.
Имам изградено локално отопление с котле в къщата на 10 години с обикновени полипропиленови тръби за топла вода на фирмата Екопластик /при тях се допуска и тръба за студена вода да се ползва за топла и затова нямат червени и сини линии нарисувани/
Та въпросното парно за тия десетина години е прегрявано над 100 градуса поне десетина пъти и 3 пъти вдига налягането над 4 атмосфери при 90 градуса на водата поради замръзване на преливника на разширителния съд. Отначало инсталацията беше изцяло открита, но с течение на времето вече около 70% от нея е вкопана в стени, подове и къде ли не!
При отоплителна система с отворен разширител налягането на водата при 90 градуса е точно толкова колкото е денивелацията на системата, за 10м воден стълб една отмосфера и по абсолютно никакъв начин не мърда. При отоплителна система от затворен тип налягането при студена вода в системата е около 1 атмосфера, което при загряване на водата на 90 градуса се вдига до около 2-2,2 атмосфери. За сведение във нормална ВиК инсталация налягането е 3-4 атмосфери, да не говоря примерно че при мен налягането е 2,5 атмосфери на водомера, а комшията на другата тръба на улицата, налягането му е над 8 атмосфери и се наложи оборудването с редуцил вентил.
Полипропиленовите тръби за топла вода, а и тия за студена вода имат температурно разширения мисля 9мм на метър дължина. Като се вкопае тръбата затова и се слага изолация от тая дунапренената, за да има къде да се гърчи тръбата за да не се създава напрежение при връзките. Заради тоя недостатък на тия тръби са измислили тръбите Стаби, омрежен полиетилен или некоя така простотия беше. Самото име на тръбите показва, че са стабилизирани с тънък слой алуминии за да не се кривят като макарони. Използват се в отоплителни инсталации, когато са на открито, а също така е хубаво и във вертикалните щрангове да се ползват поради здравината им на огъване. Иначе като налягане и температура на водата в тях, обикновената и стаби тръбата имат еднакви показатели или поне много близки.
Имам изградено локално отопление с котле в къщата на 10 години с обикновени полипропиленови тръби за топла вода на фирмата Екопластик /при тях се допуска и тръба за студена вода да се ползва за топла и затова нямат червени и сини линии нарисувани/
Та въпросното парно за тия десетина години е прегрявано над 100 градуса поне десетина пъти и 3 пъти вдига налягането над 4 атмосфери при 90 градуса на водата поради замръзване на преливника на разширителния съд. Отначало инсталацията беше изцяло открита, но с течение на времето вече около 70% от нея е вкопана в стени, подове и къде ли не!
vankata__098 написа:При отоплителната система налягането при 80-90С е значително по-голямо от това дето е при топлата санитарна вода и затова санитарните са без алуминиева вложка, а отоплителните са със!!!!
При отоплителна система с отворен разширител налягането на водата при 90 градуса е точно толкова колкото е денивелацията на системата, за 10м воден стълб една отмосфера и по абсолютно никакъв начин не мърда. При отоплителна система от затворен тип налягането при студена вода в системата е около 1 атмосфера, което при загряване на водата на 90 градуса се вдига до около 2-2,2 атмосфери. За сведение във нормална ВиК инсталация налягането е 3-4 атмосфери, да не говоря примерно че при мен налягането е 2,5 атмосфери на водомера, а комшията на другата тръба на улицата, налягането му е над 8 атмосфери и се наложи оборудването с редуцил вентил.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”