надупчени дискове на GTI
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- mitko_pi4a_lc
- Автомобил:
- Двигател:
надупчени дискове на GTI
искам да си дадупча дисковете на голфа ми и искам да попитам някои правил ли ги е или някои да ми даде някакви данни за да ги разпробия на кординат
- xalerrelax
- Автомобил:
- Двигател:
Re: надупчени дискове на GTI
Имаше някъде такава тема и общо взето всеобщото мнение,че е лудост 

Решил си да си чупиш главата ли?
Колко к.с. е колата ти?
В магазина има оригинално надупчени, с които ще си сигурен за живота си !
Колко к.с. е колата ти?
В магазина има оригинално надупчени, с които ще си сигурен за живота си !
- HukuTyY
- Автомобил: Vw Passat B4
- Двигател: ABF 16v
Колега по добре непускай тази тема,защото колегите щете направят на ..
.Имаше един колега от Пазарджик и той неуспя да получи инфо.Невиждам голям смисъл даго правиш освен ако неспираш от 150 до 50 постоянно
. А пък и колкото добре да се опиташ да го направиш едва ли ще е така професионално като оригиналните такива дискове.Вземи си едни хубави винтилирани дискове и това ти стига а за надупчените мисля че искаш да го правиш само за гъзария.
П.П Без лоши чуства

П.П Без лоши чуства

Я кажи че ми интерестно, с какво мислиш да ги дупчиш дисковете
И как ще го направиш симетрично, че да приличат поне малко на истински?

- ivan.karadenizov
- Автомобил:
- Двигател:
Въпроса не е колко качествено ще се направят отворите или колко близо до оригиналните ще е външния вид на разпробития диск.
При производството на диска една дузина инженери сигурно си е заложила главата, че въпросния има достатъчно добри якостни показатели и ще си върши работата по преднзачение така, както е специфицирано.
Всеки отвор, прибит според идеята на колегата mitko_pi4a_lc създава концентратор на напрежение (така май се казваше според Съпромат
) и води до необратими последствия за диска и може и 100 км след монтажа му на колата да се строши при някое по-рязко спиране.
Според мен идеята е много опасна и ако някой иска да е "гъзар" (според няколко от по-горните мнения) да ходи да си купи оригинален диск с отвори, направени в завода.
При производството на диска една дузина инженери сигурно си е заложила главата, че въпросния има достатъчно добри якостни показатели и ще си върши работата по преднзачение така, както е специфицирано.
Всеки отвор, прибит според идеята на колегата mitko_pi4a_lc създава концентратор на напрежение (така май се казваше според Съпромат

Според мен идеята е много опасна и ако някой иска да е "гъзар" (според няколко от по-горните мнения) да ходи да си купи оригинален диск с отвори, направени в завода.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
ivan.karadenizov написа:Въпроса не е колко качествено ще се направят отворите или колко близо до оригиналните ще е външния вид на разпробития диск.
Всеки отвор, прибит според идеята на колегата mitko_pi4a_lc създава концентратор на напрежение (така май се казваше според Съпромат) и води до необратими последствия за диска и може и 100 км след монтажа му на колата да се строши при някое по-рязко спиране.
така е диска е смятан да издържа определеното му натоварване до определена мин дебелина.А този надупчения който освен дупки има и канали май е сметнат да издържи също някво определено натоварване и самият материал не би трябвало да е същият като на плътния диск.Пък и как яде накладките не е истина.От друга страна ако диска се счупи по време на спиране бедна ти е фантазията за кво въртене става на въпрос има да те стържат после от кората на някое дърво

- staff
- Автомобил:
- Двигател:
Дупчат се на фреза , но ефеката е повече от отрицателен!При първото по сериозно натоварване , достигайки висока температура(където всъщност трябва да помагат за охлаждане) се напукват около дупките и могат да се изкривават много лесно!Ако става въпрос за по големите спирачни устройства (GTI i V6) може да се пръснат , което сами знаете до какво може да доведе!Както писа колегата по-горе , има варианти на достъпни цени които са преценени да са надупчени , но дори и те се напукват при екстрамни натоварвания , но няма опсаност от счупване!Най-ефективния вариант са нарязани дискове на Brembo , Breco или ATE без дупки , мого надежни и ефективни за малко повече пари!
- mitko_pi4a_lc
- Автомобил:
- Двигател:
мале мале наплашихте ме ок ами ако ги нарежа само
ама изобщо не ми ги хвалете тези БРЕМБОТА пални кенефи идин приятел си сложи задни и за 15хил. км имат по голям ръб от старите който бяха оригиналните на колата
ама изобщо не ми ги хвалете тези БРЕМБОТА пални кенефи идин приятел си сложи задни и за 15хил. км имат по голям ръб от старите който бяха оригиналните на колата
- bandidko1
- Автомобил:
- Двигател:
Аз от личен опит мога да кажа, че ако са ти хубави дисковете (не някой боклуци от 25лв бройката) няма проблем с дупченето(стига да се правят от човек който знае какво прави). На моята единичка са ми надупчени и четирите диска, не са най-скъпите, но АП ЛОКХИЙД са една доста добра марка за среден клас части. Вече 30 000км карам с тях и нито са се искривили, нито са се нацепили! Така че става да се направят, но всичко трябва да е точно исчислено.
- staff
- Автомобил:
- Двигател:
mitko_pi4a_lc написа:мале мале наплашихте ме ок ами ако ги нарежа само
За страх си е работата!Относно BREMBO или си попаднал на менте(което съвсем не е изключено) или накладките са били прекалено твърди!Тези дискове е препоръчително да се карат със спортни модели накладки , но не състезателни , защото състезателните такива се нуждаят от много висока температура за да сработят , а такава не се постига в ежедневни усилия!
- staff
- Автомобил:
- Двигател:
bandidko1 написа:Аз от личен опит мога да кажа, че ако са ти хубави дисковете (не някой боклуци от 25лв бройката) няма проблем с дупченето(стига да се правят от човек който знае какво прави). На моята единичка са ми надупчени и четирите диска, не са най-скъпите, но АП ЛОКХИЙД са една доста добра марка за среден клас части. Вече 30 000км карам с тях и нито са се искривили, нито са се нацепили! Така че става да се направят, но всичко трябва да е точно исчислено.
Аз също говоря от личен опит и ти гарантирам , че при претоварвне се напукват!Незмам ти как караш , но ако използваш спирачките по агресивно , пукнатините ще са факт!Ако само се возиш наляво - надясно , няма проблем , може да се надупчат за гъзария , друг е въпроса има ли смисъл?Относно направата всеки с елементарни познания с работата с фреза ще ги направи без проблем!
- mitko_pi4a_lc
- Автомобил:
- Двигател:
ееее един човек които е правил това нещо:)И аз си мисля така че няма да има проблем дисковете са ми оригинални на ГТИ смакнах ги от една ударена кола и са нови и истински знам ди аз ментетата гледам тука из форума секи слага нови дискове и си мислят че са качествени аз лично за дискове винаги съм си вземал от моргата или от някоя ударена кола.при нас в БГ почти всичко е менте ялови боклуци които струват на света парите
а що се отнася до дупченето на работата ми има инжинери,говорих стях и те ми казаха да им донеса дисковете и те ще изчислят как да са дупките такаче хем да са балансирани и здрави и после ще се дупчат на кордината със нечовешка точност
а що се отнася до дупченето на работата ми има инжинери,говорих стях и те ми казаха да им донеса дисковете и те ще изчислят как да са дупките такаче хем да са балансирани и здрави и после ще се дупчат на кордината със нечовешка точност
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Много ми е интересно как се "исчислява" къде да има дупка и къде да няма, като не знаете от какъв материал е направен дискът, каква е плътността на метала, конструкция, свойствата на сплавта и може би още хиляди характеристики или просто ей така на око тука искам дупка, тука - не, щото не ме кефи? Щом хората, които са учили години, са го направили така, значи не трябва да се преправя. Тази част първо се натоварва изключително много, второ - на този диск ви се крепи животът (който всъщност си е ваш и може да го правите каквото искате) и трето - помислете за живота на пътниците в колата, които наистина може да станат пътници, но за другаде, а и за хората, които карат срещу вас! Струва ли си за едните продупчени дискове да правите оборот на цветарниците, вместо парите да ги изпиете с весели приятели примерно? 

- mitko_pi4a_lc
- Автомобил:
- Двигател:
staff написа:bandidko1 написа:Аз от личен опит мога да кажа, че ако са ти хубави дисковете (не някой боклуци от 25лв бройката) няма проблем с дупченето(стига да се правят от човек който знае какво прави). На моята единичка са ми надупчени и четирите диска, не са най-скъпите, но АП ЛОКХИЙД са една доста добра марка за среден клас части. Вече 30 000км карам с тях и нито са се искривили, нито са се нацепили! Така че става да се направят, но всичко трябва да е точно исчислено.
Аз също говоря от личен опит и ти гарантирам , че при претоварвне се напукват!Незмам ти как караш , но ако използваш спирачките по агресивно , пукнатините ще са факт!Ако само се возиш наляво - надясно , няма проблем , може да се надупчат за гъзария , друг е въпроса има ли смисъл?Относно направата всеки с елементарни познания с работата с фреза ще ги направи без проблем!
ти значи си гупчил така ли да рабирам,ми да използвам доста агресивно спирачките и заради това искам да го правя това не го правя за газария а да имам полза от това
по-принцип искам да ги надупча и нарежа но ако не става с дупкането поне да ги нарежа!!!значи задните дискове не ме притесняват(ако не съм споменал искам да правя и 4-рите диска)предните ме притесняват.....а незнам колко да са големи дупките и по колко дупки да им правя