какво е това?
- butsefal
- Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
- Двигател: RP AFN
- Контакти:
какво е това?
това колеги е всмукателния колектор от 1,3 НК мотор, интересува ме какво е това с жичката и за какво служи. Днес опитах да развия болтовете и да го смъкна да го видя, ама нещо не пожела да се измъкне.
-
zdravko_jett
- Автомобил:
- Двигател:
Re: какво е това?
тва с жичката е подгрева известен като таралежа,служи за подгряване на сместа и работи до определени градуси,заслушаи се ако ти работи таралежа трябва да чуеш едно леко щракване от реле когато колата позагрее и тогава изключва
- butsefal
- Контакти:
тоес тая жичка трябва да отива до конзолата с бушоните...
и... какво точно е релето...
и... какво точно е релето...
-
zdravko_jett
- Автомобил:
- Двигател:
искаш да кажеш че на тебе жичката ти е откачена,и не знаеш къде върви ако е така при мен на джетатт мислч че буксичката се съединяваше някъде към скоростите с друг кабел и отива в снопа с кабели(нищо общо си няма със скоростите може би малко те обърках) а релетопри мен е горе в ляво с номер 1н не съм 100% сигурен дали там се съединяваше трвбва да погледна,каква ти е колата ина4е
- butsefal
- Контакти:
мк2 85-та
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
Има термо ключ който е включен до 50* на охладителната течност. Червеният датчик е термо ключа. Та той командва реле което захранва въпросният подгрев 
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
Подкрепям. Наистина се чува цъкане при мен, когато стрелката отлепи на средата на маркираното бяло поле за студен антифриз. Ако и при теб се чува - значи системата ти работи. Имаше тема за този "таралеж", но имам спомен, че когато колата се кара предимно на газ е хубаво да го няма, ама може и да те подведа, потърси темата и я прочети 

-
zdravko_jett
- Автомобил:
- Двигател:
да точно там се чува и при мен,предполагам изключва понеже водата която минава през колектора достига няква температура която може да подгрява вече сместа(таралежа) и продължава водата да грее,може до няква степен да пречи на всмукването понеже четох в една тема колега как щял да го подстригва и да пили колектора(тва е като допълнително инфо)stefan4o написа:когато стрелката отлепи на средата на маркираното бяло поле
- beky1
- Автомобил: VOLVO V70
- Двигател: B5202S.
а за какво ти е да го сваляш,нали се вижда ,,отгоре''.на повечето коли се изклчва умишлено,по ред причини.

-
zdravko_jett
- Автомобил:
- Двигател:
я свенете ме защо е така,че моя си е включен та да знам какво да правяbeky1 написа:на повечето коли се изклчва умишлено,по ред причини.
- vankatajawa
- Автомобил:
- Двигател:
zdravko_jett написа:я свенете ме защо е така,че моя си е включен та да знам какво да правяbeky1 написа:на повечето коли се изклчва умишлено,по ред причини.
аз не съм го проверявал обаче предпочитам да си ми работи
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Релето е с номер "1" и на повечето коли (Голф 3,Пасат В3,В4) седи отделно от другите на самостоятелен цокъл някъде около бушониерата. При моно-тата се командва от ЕКУ-то като си има отделен пин за целта - то си седли колко градуса е и като реши,че е топло вече го гаси.При по-старите е от датчик като е или за 40 или за 50 градуса според датчика и двигателя.
Идеята на "таралежа" - когато е студен двигателя бензина влиза през моното или карбуратора и попада под формата на въздушно/горивна смес във всмукателния колектор....съответно тогава при студен колектор той кондензира на по-едри капки по самия колектор и сместта спира да е хомогенна и това създава ядове при работата на студен двигател..Доколкото и е извсетно има далче по-важна роля при карбураторните мотори,отколкото при моно-тата.
Много хора (и аз включително) сме му изрязали "бодлите" понеже те са точно под отвора за карбуратора/моното и съответно пречат на по-динамичната промяна на въздушния поток през колектора...т.е. малко пречат на по-лесното постъпване на въздух към двигателя,което води до извсетна мудност....честно казано не съм усетил разлика в работата на мотора на студено (въпреки,че му резнах управлението на въпросния "таралеж" от комп-а).Като вървеж не мога да кажа дали има разлика понеже го обезбодлих заедно с махането на катализатора,слагането на вал от 2Е и какво ли не още и...не стана ясно какво постигнах с това
Това му е историята на този "таралеж" .Вътре си е прост нагревател и може и на много от вас отдавна да е изгорял - може да го мернете с един мултицет дали има някакво съпротивление и ако то е безкрайно голямо е довиждане.
Идеята на "таралежа" - когато е студен двигателя бензина влиза през моното или карбуратора и попада под формата на въздушно/горивна смес във всмукателния колектор....съответно тогава при студен колектор той кондензира на по-едри капки по самия колектор и сместта спира да е хомогенна и това създава ядове при работата на студен двигател..Доколкото и е извсетно има далче по-важна роля при карбураторните мотори,отколкото при моно-тата.
Много хора (и аз включително) сме му изрязали "бодлите" понеже те са точно под отвора за карбуратора/моното и съответно пречат на по-динамичната промяна на въздушния поток през колектора...т.е. малко пречат на по-лесното постъпване на въздух към двигателя,което води до извсетна мудност....честно казано не съм усетил разлика в работата на мотора на студено (въпреки,че му резнах управлението на въпросния "таралеж" от комп-а).Като вървеж не мога да кажа дали има разлика понеже го обезбодлих заедно с махането на катализатора,слагането на вал от 2Е и какво ли не още и...не стана ясно какво постигнах с това
Това му е историята на този "таралеж" .Вътре си е прост нагревател и може и на много от вас отдавна да е изгорял - може да го мернете с един мултицет дали има някакво съпротивление и ако то е безкрайно голямо е довиждане.
-
zdravko_jett
- Автомобил:
- Двигател:
е то с пипане трябва да се усети поне аз го усетих когата на свален карб дадох на контакт след няколко минути пипнах беще позагряло е освм ако не съм се заблудил,интересува ме самото нагряване пречи ли му та го изключват а то след тея 40 50 градуса почва да си грее от водата така мисляzfa159 написа:може да го мернете с един мултицет дали има някакво съпротивление и ако то е безкрайно голямо е довиждане.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Именно
Моето както казах е изключено и зтърбушено и седи само за да запълва дупката.Ама аз съм с моно...дори при -15 не е имало грижи с работата на бензин.
- DIY4ever
- Автомобил:
- Двигател:
Абе поне за бензин е добре да го има и да работи. Кондензирането на бензин по стените на колектора е излишен разход, и в крайна сметка се увлича в цилиндрите и може да размива маслото там.
А и на газ няма смисъл да се маха - обикновено се минава на газ когато вече е позагрял двигателя, т.е. таралежа или е изключен, или скоро ще се изключи.
А и на газ няма смисъл да се маха - обикновено се минава на газ когато вече е позагрял двигателя, т.е. таралежа или е изключен, или скоро ще се изключи.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”