Golf IV, "тропане" в кормилото при угасен мотор.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
cucurko
Автомобил:
Двигател:

Golf IV, "тропане" в кормилото при угасен мотор.

Мнениеот cucurko » Пон 15 фев 2010 21:59

Здравейте, колеги,

След като в рамките на няколко месеца за втори път ми се наложи да правя реглаж, тъй като кормилото застана леко накриво, макар доста да пазя колата, с изключение на това, че понякога при паркиране стигам края на хода на кормилото, почнах да се заслушвам за проблеми. Прегледал съм всичко, всичко е ОК и е затегнато, или поне така изглежда засега. Единствено не съм развивал външните шарнири на кормилната щанга, за да проверя как са вътрешните... Но има едно нещо, което ме човърка и го "открих" при търсенето на проблеми, не знам дали преди това го е имало, никога не съм правил подобно упражнение. Та, на изгасен мотор и съответно не работеща хидравлика при бързо движение на кормилото ляво/дясно(клатене) се усеща и чува леко тропкане. Признак на нещо разбито ли е? Рейка, кормилни накрайници, някое от каретата по кормилната колона? Или е нормален звук? Имам и някакво подозрение, че при завой, включващ релси/дупки също има някакво леко чукване в кормилото, но все още съм на етап подозрение...

И още една питанка, колко противопоказно е при Голф 4 да се стига края на хода на волана, какво го ограничава?

nevenrapof
Автомобил:
Двигател:

Re: Golf IV, "тропане" в кормилото при угасен мотор.

Мнениеот nevenrapof » Пон 15 фев 2010 22:59

Привет, колега! При мен по абсолютно същия начин стоят нещата и не мисля, че е някакъв проблем. Въпреки,че преди 2 години,като купих колата, поради точно това си бях наумил че нещо не е наред и смених почти всичко по ходовата част. Това "тропане" си остана. На другият ти въпрос не съм достатъчно компетентен за да ти отговоря.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 15 фев 2010 23:23

cucurko написа:Здравейте, колеги,

След като в рамките на няколко месеца за втори път ми се наложи да правя реглаж, тъй като кормилото застана леко накриво, макар доста да пазя колата, с изключение на това, че понякога при паркиране стигам края на хода на кормилото, почнах да се заслушвам за проблеми. Прегледал съм всичко, всичко е ОК и е затегнато, или поне така изглежда засега. Единствено не съм развивал външните шарнири на кормилната щанга, за да проверя как са вътрешните... Но има едно нещо, което ме човърка и го "открих" при търсенето на проблеми, не знам дали преди това го е имало, никога не съм правил подобно упражнение. Та, на изгасен мотор и съответно не работеща хидравлика при бързо движение на кормилото ляво/дясно(клатене) се усеща и чува леко тропкане. Признак на нещо разбито ли е? Рейка, кормилни накрайници, някое от каретата по кормилната колона? Или е нормален звук? Имам и някакво подозрение, че при завой, включващ релси/дупки също има някакво леко чукване в кормилото, но все още съм на етап подозрение...

И още една питанка, колко противопоказно е при Голф 4 да се стига края на хода на волана, какво го ограничава?

че аз редовно си ходя и в двата края на волана особено при обратни завой. не съм забелязал някога да ми е правило проблем или да има фатални последствия.

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Пон 15 фев 2010 23:52

cucurko написа:И още една питанка, колко противопоказно е при Голф 4 да се стига края на хода на волана, какво го ограничава?

това, че си стигнал края на хода на волана означава, че си стигнал края на хода на кормилната рейка - това го ограничава

Потребителски аватар
greda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот greda » Вто 16 фев 2010 10:44

Много е вероятно почукването да е от втулката на кормилната рейка. Ако съм прав, когато се износи повечко ще чуваш почукването и при завой. Не е много страшно, но дразни....

cucurko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cucurko » Вто 16 фев 2010 20:32

Благодаря колеги, предполагам, че засега й няма нищо на колата, защото на баща ми А6-цата, на която със сигурност нищо не й е разбито издава същия звук.

А за коя втулка става въпрос, за да я имам предвид, предполагам се продава като част от някакъв ремонтен комплект?

cucurko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cucurko » Пет 26 фев 2010 19:14

С дупките които се показаха, се убедих, че има някакво почукване, когато завивам през по-остри неравности, не се чува нищо, само се усеща в кормилото.

Следва въпросът... за 48 000км, 8000 от които в България какво може да свърши? Почукването е доста леко, така че ме съмнява да успея да го хвана все още...

Сега прочетох един официален материал за сервизирането на кормилното управление. Та, казват че при чуване на звук, какъвто се чува при мен, стига кормилните накрайници да са проверени трябва да се обере луфта на рейката чрез един болт, който според картинката може да се върти на двете посоки. На други места също прочетох за него. Въртенето му обратим процес ли е? Т.е. ако маркирам къде е бил мога ли да опитам да го стегна и след това ако проблемът не изчезне да го върна обратно?

cucurko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cucurko » Съб 27 фев 2010 22:43

Завих "една идея" болта и всички реални и имагинерни почуквания изчезнаха, може би дори може още малко. Според фабричния manual на VW след като се направи трябва да се провери дали кормилото се връща след завой, връща се перфектно бързо, така че не съм прекалил. Доколкото видях от външното разположение на рейката този болт притиска гребена към пиньона.

nevenrapof
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nevenrapof » Пон 08 мар 2010 18:50

А къде точно се намира този болт и евентуално в каква посока трябва да се върти или зависи от положението, в което се намира в момента?

cucurko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cucurko » Пон 08 мар 2010 19:50

Достъпен е само от долната част на колата, намира се в лявата, задна част на рейката, вижда се между магарето и каросерията и е много лесно достъпен. Върти се надясно и трябва малко повече усилие. Моят го стегнах много малко, така че периферията му да измине oколо 1.5mm.

cucurko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cucurko » Чет 18 мар 2010 17:17

Абе тропкането през остри неравности пак се появи... явно нещо съм преебал, но нищо не мога да хвана, явно ще го чакам да стане хлопкане...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”