От моторче на радиатор с 2 скорости към такова с 1? Как?
- blue_shadow
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
От моторче на радиатор с 2 скорости към такова с 1? Как?
Здр. колеги, казуса е следния: намерих от един колега моторче за радиатора, защото мойто се разхлопа пак след ремонта, но се оказа, че е само с 1 скорост, а мойто в момента е с 2 скорости. Как мога да свържа новото моторче към датчика на радиатора, така че да работи и на 2те степени (независимо, че ще духа с еднаква сила). Първото, което идва на ум е да се вържат заедно 2та изхода от датчика, но не съм сигурен дали няма да даде на късо нещо? Варианта с работеща само 1ва (80 градуса) или само 2ра степен (85 градуса) лично за мен е неприемлив. Прегледах доста теми преди да пиша, но не намерих нищо като за моя случай.
Последна промяна от blue_shadow на Сря 10 мар 2010 19:54, променено общо 1 път.
-
theultimate
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Re: От моторче на радиатор с 2 скорости към такова с 1? Как?
Би трябвало като вържеш първата и втората степен заедно да работи.
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Правилно си се ориентирал!Трябва да свържеш заедно двата изхода от датчика! 
- LuIS
- Автомобил: Audi A4 S-Line 2002
- Двигател: 1.9 AWX
малко ли са блъснатите голфове .. намери си с две..
-
zdravko_jett
- Автомобил:
- Двигател:
колега няма смисъл 2те скорости да ги връзваш заедно, връзваш си буксичката от тази която вклщчва по рано и маса и си ток, моята перка също е с 2степени но съм е направил да работи само на 2рат по силната когато когато трябва да се задейства първата, провери коя е буксичката за масата от оригиналния куплунг, свържи е към моторчето и остава да разбереш кое от 2те кабелчета е за по ранната степен може като загрееш колата, ама внимавай да не е прегрееш. дано си разбрал
- batko_miro
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: CHGA 2010
Вентилатора с една скорост е предвиден да работи на една скорост, т.е. която и букса да му вържеш(дали по-ниската или по-високата температура), ще върти на оборотите, за които е предвиден, когато стигне определената температура! Ако искаш да не ти грее колата, вържи по-ниските градуси. За зимата, логично е по-високия градус да свържеш. Ако ги свържеш успоредно двата кабела към вентилатора, няма да си с 2 скорости, просто ще включва като стигне по-ниските градуси и това е, другото е илюзия
. Съвета ми е да си намериш вентилатор с 2 скорости, някой беше казал по-горе че имало много втора употреба, ами прав е
.
ПП: При мен вентилатора е с 1 скорост. Като се развали си взех такъв с 2(не можах да намеря нов с 1), свързах си по бързата и заспа. Но на кола с предвиден вентилатор с 2 скорости е опасно според мен да слагаш такъв с 1, защото е по бавен от втората скорост на 2скоростния и има опасност да ти прегрее колата топлите дни от лятото. Дано си ме разбрал какво исках да кажа
Айде със здраве 
ПП: При мен вентилатора е с 1 скорост. Като се развали си взех такъв с 2(не можах да намеря нов с 1), свързах си по бързата и заспа. Но на кола с предвиден вентилатор с 2 скорости е опасно според мен да слагаш такъв с 1, защото е по бавен от втората скорост на 2скоростния и има опасност да ти прегрее колата топлите дни от лятото. Дано си ме разбрал какво исках да кажа
Айде със здраве 
- pas1.8mi
Колегата се опасява,че ако му откаже контакта на едната степен ще остане без охлаждане! 
- batko_miro
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: CHGA 2010
Аз съм недогледал, сори
Но пак се замисли за броя на скоростите на вентилатора, който ще сложиш
Нови са около 70 кинта, ремонта на мотора е няколко по 70 
Но пак се замисли за броя на скоростите на вентилатора, който ще сложиш - blue_shadow
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
batko_miro написа:Аз съм недогледал, сориНо пак се замисли за броя на скоростите на вентилатора, който ще сложиш
Нови са около 70 кинта, ремонта на мотора е няколко по 70
Вентилатора си духа супер здраво, а новите са съответно 87лв. и 115лв. Днес си погледнах датчика на радиатора и пише, че отваря 1ва скорост на 80 С, а 2ра на 85 С, което ми се стори доста ниско? Другия вариант, който си мисля е да си купя датчик за 1 скорост - проверих и има такъв отварящ на 85 С.
-
theultimate
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Нещо са ти грешни данните. На 80-85 градуса тепърва отваря термостата. Датчика на перката включва първа степен на около 95 градуса.
- pas1.8mi
theultimate написа:Нещо са ти грешни данните. На 80-85 градуса тепърва отваря термостата. Датчика на перката включва първа степен на около 95 градуса.
Така е!Дори след 87 гр започва да отваря Термостата!Първата степен е около 92гр,а втората около 102гр!
- blue_shadow
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ами и аз това се очудих, но на датчика пише 1.80, 2.85, а по аутодата термостата отваря на 84 градуса.
Моят проблем е малко по-различен, но ми се струва полезно всичко да е събрано с цел да улесня вас я вие мен.
Кола: Джета 2 1984 г. 1.6 бензин Пиербург карбуратор. Радиатор: големите маркучи отдясно, преливник точно над горния, датчик долу вляво (по диагонал на преливника). Закрепва се долу на пластмасови игли, горе с планки, влизащи в улеи на пластмасовите казанчета на радиатора. Вентилатор: три скорости, клема изцяло покрита с гума, няма я телта като на Голф, крайните пластинки са вертикални. Нареждане гледано при сглобено състояние, от мястото на шофрьора, от ляво на дясно: кафяв, червено-бял, червено-черен (??? маса, 1 скор., 2 скор.???) <<< Моля потвърдете. Възможно е това да не е заводският вентилатор.
Сега се налага да сменя радиатора поради теч. Най-близкият нов радиатор, който намерих, е със същите размери, но:
1. И горе се захваща на игли. Тъй като предниците на Голф и Джета са унифицирани (всъщност всеки радиатор от Голф вероятно би паснал, проблем може да е по-малък радиатор на по-голям мотор >> лошо охлаждане) предполагам, че ако си намерите крепежите за Голф ще пасне. Аз не можах, затова след замерване изкривих старите планки и ги разпробих с бургия диам. 8 и леко разкарване. Притегнаха се идеално, едва ли и оригиналните са много по-различни. Лявата е добре да се позаглади, за да не се контузвате при сваляне на акумулатора. Долните челни болтове на въздухозаборниците, макар че се развиха с гедоре-каре, при затягане ме нервираха и свалих бронята, стори ми се по-лесно от маската, защото преди около година я бях свалял и болтовете бяха гресирани. При много клеясали действайте с маската.
2. Новият радиатор няма преливник! Обмислям да поставя тройник на горния маркуч (една почти водопроводна тръба, но по-тънка, със щуцер на резба). Ще се получи ли, или има по-добър вариант?
3. Новият радиатор е с датчик за температурата горе-долу между двата маркуча, отдясно. Не е проблем да му закарам ток, но различната позиция няма ли да го направи неточен за моя автомобил? Относно свързването установих следното:
- Кафявият проводник е маса, отива директно на лявата клема на вентилатора, не прекъсва никъде.
- Червен е "плюс" (общ), отива до една от клемите на датчика (вероятно тази при правите, нескосени ъгли, или централната, защото при тестване на датчика в гореща вода получих контакт между нея и централната. Втора скорост не можах да достигна, така че... по-скоро е крайната при скосяването, но трябва потвърждение)
- Червено-бял е първа скорост, ако приема че моят вентилатор и разглежданият Голф не са изменяни. Отива от средна клема на датчика до средна клема на вентилатора.
- Червено-черен е втора скорост, Отива от крайна клема при правите ъгли на датчика до крайна дясна на вентилатора.
Моля, потвърдете при различните датчици и вентилатори кое е "обща" и кое първа скорост. Логично втора е оставащото. Тоест, коя клема на датчика към коя на вентилатора?
Кола: Джета 2 1984 г. 1.6 бензин Пиербург карбуратор. Радиатор: големите маркучи отдясно, преливник точно над горния, датчик долу вляво (по диагонал на преливника). Закрепва се долу на пластмасови игли, горе с планки, влизащи в улеи на пластмасовите казанчета на радиатора. Вентилатор: три скорости, клема изцяло покрита с гума, няма я телта като на Голф, крайните пластинки са вертикални. Нареждане гледано при сглобено състояние, от мястото на шофрьора, от ляво на дясно: кафяв, червено-бял, червено-черен (??? маса, 1 скор., 2 скор.???) <<< Моля потвърдете. Възможно е това да не е заводският вентилатор.
Сега се налага да сменя радиатора поради теч. Най-близкият нов радиатор, който намерих, е със същите размери, но:
1. И горе се захваща на игли. Тъй като предниците на Голф и Джета са унифицирани (всъщност всеки радиатор от Голф вероятно би паснал, проблем може да е по-малък радиатор на по-голям мотор >> лошо охлаждане) предполагам, че ако си намерите крепежите за Голф ще пасне. Аз не можах, затова след замерване изкривих старите планки и ги разпробих с бургия диам. 8 и леко разкарване. Притегнаха се идеално, едва ли и оригиналните са много по-различни. Лявата е добре да се позаглади, за да не се контузвате при сваляне на акумулатора. Долните челни болтове на въздухозаборниците, макар че се развиха с гедоре-каре, при затягане ме нервираха и свалих бронята, стори ми се по-лесно от маската, защото преди около година я бях свалял и болтовете бяха гресирани. При много клеясали действайте с маската.
2. Новият радиатор няма преливник! Обмислям да поставя тройник на горния маркуч (една почти водопроводна тръба, но по-тънка, със щуцер на резба). Ще се получи ли, или има по-добър вариант?
3. Новият радиатор е с датчик за температурата горе-долу между двата маркуча, отдясно. Не е проблем да му закарам ток, но различната позиция няма ли да го направи неточен за моя автомобил? Относно свързването установих следното:
- Кафявият проводник е маса, отива директно на лявата клема на вентилатора, не прекъсва никъде.
- Червен е "плюс" (общ), отива до една от клемите на датчика (вероятно тази при правите, нескосени ъгли, или централната, защото при тестване на датчика в гореща вода получих контакт между нея и централната. Втора скорост не можах да достигна, така че... по-скоро е крайната при скосяването, но трябва потвърждение)
- Червено-бял е първа скорост, ако приема че моят вентилатор и разглежданият Голф не са изменяни. Отива от средна клема на датчика до средна клема на вентилатора.
- Червено-черен е втора скорост, Отива от крайна клема при правите ъгли на датчика до крайна дясна на вентилатора.
Моля, потвърдете при различните датчици и вентилатори кое е "обща" и кое първа скорост. Логично втора е оставащото. Тоест, коя клема на датчика към коя на вентилатора?
- ivkata
- Автомобил:
- Двигател:
Абе колега,къв е тоя филм дето си се вкарал
!?Първо джетата ти както си я описал не е с трискоростен вентилатор,а с двускоростен!И второ радиаторите са доста унифицирани за фолксвагените,аз си взех нов радиатор(и за да не ми режат главата ) за голфа(GTI-112кс),поисках за пасат 1.8 RP(радиатора е същия) и ми излезе към 70 кинта преди две години! 
ivkata написа:Абе колега,къв е тоя филм дето си се вкарал!?Първо джетата ти както си я описал не е с трискоростен вентилатор,а с двускоростен!И второ радиаторите са доста унифицирани за фолксвагените,аз си взех нов радиатор(и за да не ми режат главата ) за голфа(GTI-112кс),поисках за пасат 1.8 RP(радиатора е същия) и ми излезе към 70 кинта преди две години!
Колега благодаря че се отзоваваш, вентилаторът е двускоростен естествено, защото при тест с ток върти с ДВЕ различни скорости, но мислейки си за три клеми в такъв късен час... (то всъщност когато вентилаторът не се върти може да се брои трета скорост, но да не се лигавим
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”