Питане за вакууми на карбуратор

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Питане за вакууми на карбуратор

Мнениеот stefan4o » Сря 07 апр 2010 20:38

Проблемът е следният: според по-запознати от мен, когато автомобилът е студен във филтърната кутия трябва да влиза леко топъл въздух - получава го от изпускателния колектор. Обратно - когато колата загрее трябва да взема въздух от студената част на колата - подкалника. По принцип след проблемите си с газовото реших да се позаиграя малко, понеже без клапата за топъл/студен въздух колата не работеше добре, та се наложи пак да върна вакуумите и да я пусна в действие. Обаче ми прави впечатление, че по схемата, по която съм вързал вакуумите клапата е постоянно отворена в положение "топъл въздух" независимо на студен или топъл мотор. Схемата я прилагам на снимка, опитах се с рисунка да дам представа как съм навързал вакуумите. Изобщо някой ако може да ме светне какъв е принципът на действие на тая система за въздуха ще съм му много благодарен.
Автомобилът е Джета Мк2 с ABU двигател и присаден карбуратор 2е3 Пиербург, съответно с филтърната му кутия, оригиналната.
Изображение

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Re: Питане за вакууми на карбуратор

Мнениеот pas1.8mi » Сря 07 апр 2010 20:51

На капака на Карбуратора(Моното) има едно блокче с две щутцерчета!Едното е черно,а другото месингово!Това блокче е термо-клапан!Ако не си го свързал, винаги ще ти засмуква топъл въздух двигателя! :idea:

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 07 апр 2010 21:10

Колега, ако говориш за това, което аз съм нарекъл "датчик", свъзан е. То е едно оранжево такова, с два щуцера отдолу на капака - от карба отива в единия и после излиза един, който влиза над клапата, в едно кръгло такова, което дефакто я вдига, посредством вакуум. За едно и също нещо ли говорим?

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Сря 07 апр 2010 21:48

значи при мен когато работи на тихи обороти няма зачение загрял или студен двигател смуче от по малкия отвор който е за топъл въздух от колектора акто дадеш газ създава се вкуум и отватя клапатаи почва да дърпа от по голямия отвор с маркуча към калника, маркучлето за вкуума влиза в кутията после излиза с друг маркуч и е вързана под дроселната клапа, не знам дали това отваряне е нормално при мен но е така

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Сря 07 апр 2010 21:59

stefan4o написа:Колега, ако говориш за това, което аз съм нарекъл "датчик", свъзан е. То е едно оранжево такова, с два щуцера отдолу на капака - от карба отива в единия и после излиза един, който влиза над клапата, в едно кръгло такова, което дефакто я вдига, посредством вакуум. За едно и също нещо ли говорим?

Явно за едно и също говорим! :wink:

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Сря 07 апр 2010 22:00

На капака над двигателя на Пирбург си има схема. Поне на моята 26 годишна колица се е запазила. Утре ще мога да снимам, но апаратът ще е кофти. Трябва да имаш и една пластмасова "круша", колкото юмрук, кръгла, която при мен липсваше! Намира се отдясно, точно на ръба и се крепи с ламаринка.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 08 апр 2010 10:56

И аз се боря със същия проблем. Само дето моята клапа без вакуум смуче студено, а когато има вакуум смуче топло. Е - по необясними причини винаги има вакуум в маркучето -> винаги смуче топъл въздух. Възможно ли е датчика в кутията (по сервизните програми го дават dual thermostat) да е заминал?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 08 апр 2010 11:15

theultimate написа:И аз се боря със същия проблем. Само дето моята клапа без вакуум смуче студено, а когато има вакуум смуче топло. Е - по необясними причини винаги има вакуум в маркучето -> винаги смуче топъл въздух. Възможно ли е датчика в кутията (по сервизните програми го дават dual thermostat) да е заминал?

При мен е абсолютно същия проблем, винаги има вакуум и съответно клапата винаги е отворена и дърпа топъл въздух... Да не би да съм разменил местата на вакуумите за този дуал термостат?

theultimate

Мнениеот theultimate » Чет 08 апр 2010 11:20

Доколкото гледах снимки в нета като отвориш капака и от двата щуцера по-близкия трябва да е към клапата, а този отзад - към карбуратора и точно така са вързани при мен.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 08 апр 2010 11:27

Не знам дали при карбураторите е важно като е студен мотора да влиза топъл въздух, но във форума бях чел, че е по добре да влиза постоянно студен въздух, дори и зимата.
Аз съм откачил вакума на клапата и карам постоянно на студен въздух. Защо не пробвате да застопорите по някакъв начин клапата в положение "топъл въздух" и да разкарате въздуховода от филтърната кутия до колекторите :roll:

theultimate

Мнениеот theultimate » Чет 08 апр 2010 11:33

То при мен си е така....като винаги има вакуум и още откакто взех колата липсва въздуховода и ламарината към колекторите :) Идеята е как да работи оригинално системата - сутрин да не гасне, а на загрят мотор да не се спъва с топъл въздух.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 08 апр 2010 12:03

Ами при мен нямам такива проблеми, но е твърде възможно сместта ми да е обогатена, понеже пак си пипах тройника скоро. Просто работи малко неравномерно, което ме дразни супер много. От предишната газстанция, която зареждах колата работеше като часовник - стрелката на оборотите кове и не мърда, а сега лекинко се усеща, че има колебания. Предстои да сменя филтъра на газовата, може би и ще разглобя нацяло изпарителя да му направя и профилактика, само да имам време...

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Пет 09 апр 2010 13:25

Ето я обещаната схема. Съжалявам за качеството и забавянето.
Прикачени файлове
000409_141236.jpg

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Съб 10 апр 2010 18:28

Преди 4-5 години като взех каляската и отидох за сервизиране при Ваското1, познайте кое бе първото нещо което разкара?
Аха.. точно така... директно изскуба вакуумите за топъл/студен въздух и запуши дупката на карба.
Каза че "термодатчикът" на филтърната кутия е първото нещо което заминава и след това само смуче...
Също обясни и че швабата е сложил това за да не обледява филтъра, което за нашите ширини е безсмислено.
От тогава не съм имал проблеми свързани с това нещо.
И все пак да кажа че карам колата само на бензин и може би не е чак толкова чувствителна дали въздухът който влиза е студен или топъл.

theultimate

Мнениеот theultimate » Съб 10 апр 2010 19:18

Сега гледах въпросния термостат в кутията на филтъра, изглежда ми че е отделна част. Не се ли продава по магазините :roll:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”