Резервна джанта 5x112

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Re: Резервна джанта 5x112

Мнениеот passenger » Пон 28 юни 2010 14:25

ziatev написа:Здравейте колеги ,
трябва ми тънка резервна гума /патерица/ 5x112 за пасата В5.
Пуснах обява в купува - нищо.Търсих по морги и гумаджийници - нищо.Та интересува ме дали няма вариант да се преправи от някакъв друг размер? heavy metal zork

Събота като имаш време се спусни по самоковско шосе покрай автокъщите, на самата улица има разни търгаши наизвадили по 5-10 патерици които ги продават. Особено около бензиностанцията Д2.
Дори в самите авокъщи да питаш има голяма вероятност да намериш ... точно толкова голяма че ако намериш точно месец след теб друг ще пусне съшата тема. :)

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 28 юни 2010 15:01

vladobg78 написа:колеги, извинявам се за неуместния въпрос, но не исках да пускам нова тема. отскоро имам пасат B5 и исках да питам какво му е точно междуболтовото разстояние, защото се замислям за алуминиеви джанти и не съм наясно какъв размер трябва да взема. ако може някой да ме светне :idea: :idea: :idea:

:търсачкаа - 5х112 е м/у болтовото разстояние

По темата:
Дали е случайно, че няма патерици за Б5 или просто така са си решили за кеф?
На стария пасат бях на тръни с тия кекави патерици... радвам се, че имам фул сайз резервна гума.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пон 28 юни 2010 15:04

Щото си с дизеляк.
Я сега си представи газовата бутилка отзад (в багажника на колата, не другаде mhihi ) и ще се сетиш защо народът реве за "патерици". :041:

Потребителски аватар
vladobg78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladobg78 » Пон 28 юни 2010 15:07

Мерси колега, по принцип я ползвам търсачката ама ще си призная :oops: домързя ме

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 28 юни 2010 15:08

Е по добре да се лиша от малко багажно пространство.
Може и защото не съм достатъчно компетентен в тези среди, но няма да се чувствам сигурен с такова гУме на кола 1.800кг.
Ама като ги гледам пичовИте си карат с 100км с патерици, та може и да няма проблеми mhihi

Потребителски аватар
vladobg78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladobg78 » Пон 28 юни 2010 15:23

Патерицата май я дават до максимум 80 км/ч и е измислена само да стигнеш до следващата гумаджийница.

Потребителски аватар
ziatev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ziatev » Пон 28 юни 2010 17:01

ChimeyJimmey написа:Щото си с дизеляк.
Я сега си представи газовата бутилка отзад (в багажника на колата, не другаде mhihi ) и ще се сетиш защо народът реве за "патерици". :041:

Точно затова говоря и аз .
Ще изчакам и колегата с идеята за джанта от BMW с фланец да каже по-конкретно какво има впредвид и ще решавам какво да правя.
Но наистина пълноразмерна резервна гума заема повече от 1/3от багажното пространство. heavy metal zork

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Пон 28 юни 2010 17:47

Аз бих ти дал още една идея. Намираш "патерица" със същия цолаж като твоята резервна гума, без значение с колко дупки е. Носиш ги двете - резервната гума и патерицата, там където обръщат джанти. /Мисля, че в "Направи си сам" имаше такава тема/. Казваш им какво искаш и от двете ще ти направят перфектна "патерица" 5х112.
На мен ми предстои някаква подобна щуротия, защото искам да събера в легена за резервната гума една газова бутилка "леща" и патерица, ама патерицата се налага да я поприбера малко в средата, та да влезе.

Потребителски аватар
ziatev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ziatev » Вто 29 юни 2010 8:22

А как точно обръщат гуми , че нещо не съм наясно?

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 29 юни 2010 10:49

ziatev написа:Може ли да си малко по-конкретен.Какво BMW и какви точно фланци , аз съм виждал едни пластмасови пръстени?

Малко се отплеснах и чак сега отговарям... :oops:

Патерици от BMW се намират доста по-лесно. Поне това сочи моят опит. Проблемът е, че забравих какво е междуболтовото им разстояние. :banghead:
Мисля, че е 5х118, но не е много меродавно мнението ми в момента. :banghead:
А от какво BMW е била джантата... никой не може да каже.

Важното е размерът на патерицата да е като за заводска гума на Пасат. Т.е. в случая 15 цола.
Самият фланец го изработи майстор на струг. Има дупки, подходящи и за джантата и за главината. Оборудваш се и с едни дълги болтове за да може да се хване фланеца на главината и спи градът. Цялото чудо се получава достатъчно компактно, че да се прибере в кутийка в някоя от нишите на багажника и да не пречи изобщо.

П.П.: Обръщането на гума не е лош вариант, но да е направено читаво. Т.е. да е добре балансирана! :да:

П.П.2: Виждал съм не едно BMW пета серия с патерица отзад вместо нормална гума. Вярвам, че няма проблем да се кара така, лека-полека до най-близкия вулканизатор...

Мнението ми за патериците отпред е в "Офф-топик Автомобили" mhihi

Това са спомените ми за цялата постановка, която организирахме с баща ми миналата година. Ако имаш нужда от още информация - ще се постарая да я предоставя. ;)

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Вто 29 юни 2010 14:21

Обръщането на гума го казах съвсем условно. Имах предвид принципа на операцията - разшива се средата от едната джанта и се "запоява" на другата. В случая единственото важно е двете джанти да са един и същи цолаж. Дано сега на Ziatev да му се е изяснило.
Има места където го правят перфектно.

Потребителски аватар
ziatev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ziatev » Вто 29 юни 2010 15:18

Разбрах тец , но ми звучи малко несигурно , а и трябва да попднеш наистина на читави майстори.
Благодаря все пак за предложената алтернатива. heavy metal zork

Потребителски аватар
sedefcho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sedefcho » Вто 29 юни 2010 20:52

И аз си търся такава патерица. Аз съм с 15-ки джанти и пробвах на размер патерицата, която продава колегата graci - тя е 16-ка и при мен беше с около 3-4 см. по- ниска от стандартната гума. Така, че се замислям дали да не търся 17-ка, защото ако се наложи да се ползва няма ли колата да "увисне" малко.

Потребителски аватар
ziatev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ziatev » Сря 30 юни 2010 10:21

sedefcho написа:И аз си търся такава патерица. Аз съм с 15-ки джанти и пробвах на размер патерицата, която продава колегата graci - тя е 16-ка и при мен беше с около 3-4 см. по- ниска от стандартната гума. Така, че се замислям дали да не търся 17-ка, защото ако се наложи да се ползва няма ли колата да "увисне" малко.

А постави ли я или мери само отстрани без да я слагаш?
heavy metal zork

Потребителски аватар
sedefcho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sedefcho » Сря 30 юни 2010 20:11

Само отсрани, иначе трябва да става защото на колегата му е резервна.

Върни се в “Passat”