Здравей,
току що си идвам от среща с мой познат фотограф. Една от темите, които коментирахме е точно такава. Понеже и аз съм на крачка от закупуването на такава машина.
Бях се спрял на кит Nikon D5000
Ето това - цъкИзборът към този модел не е това, че прави HD видео. Това е последното нещо, което търся. Поблазни ме въртящия се дисплей. Примерно искам да снимам кола от ниво на земята и няма да ми се налага да лягам по корем.
Сега мнението на моя познат. Аз тук искам да вметна, че съм още много бос по темата с фотоапаратите и буквално препредавам думите. Сигурно ще има много разностранни мнения, но това е което чух днес.
В никакъв случай кит - това ме втрещи. Беше ми обяснено образно. Все едно да си купиш чисто ново Порше турбо и да му сложиш ограничител на скоростта на 120 км/ч. Това бил ефекта на китовия обектив върху снимката - с една дума развалял е.
Размислих е предложих, че ще взема тогава само тяло D5000 и ще си търся обективи (твърди).
Пак не! За Никон стават обективи само за Никон. Има преходници, но те били с оптика и съответно влошавали качеството на снимките. А и самите преходници били скъпи.
Съветът му беше да си взема тяло Канон. Причината - лесно намиране на обективи на добра цена. Било то нови или втора употреба. Пак се ползват преходници, но те били без оптика. Казаха ми, че има дори и за 35~40 лв. такива преходници. Съответно хубави обективи за по 120 долара в ибей също можело да се намерят. Спомена ми и за някакви М42 обективи (дано не бъркам), които били перфектни (с ръчен фокус) за без пари и могат да се сложат на байонета на Канона.
Та сега и аз току що гледах
Canon EOS 500D. Неприятното е че само тялото е на цената на D5000 Nikon с два обектива.
От всичките глупости, които изписах се стига до извода, че си се ориентирал правилно.