Зумер на POLO - не работи - РЕШЕНО

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
Beatle88
Автомобил:
Двигател:

Зумер на POLO - не работи - РЕШЕНО

Мнениеот Beatle88 » Чет 26 авг 2010 19:36

Здравейте, от 2 седмици не ми работи зумера за забравените фарове и днеска решик, че ще търся проблема. Свалих километража и започнах да снимам :)

Първо да попитам това ли е въпросният зумер.
DSC09783_1.jpg

Следващият ми въпрос е как да сваля стрелките от предната част, така че да имам достъп до платката. Демек това
DSC09780_1.jpg

И накрая да питам някой успял ли е да си "съживи" такъв зумер?? Как се ремонтира, какво се прави, всякаква информация ще е полезна :)

Ето и изглед на цялата платка
DSC09782_1.jpg

Последна промяна от Beatle88 на Съб 04 сеп 2010 9:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Re: ЗУМЕР на POLO - не работи

Мнениеот Ljubon » Чет 26 авг 2010 19:55

Мисля, че си прибързал с разглобяването. Проблемът вероятно не е в самия зумер, а в управлението му. При мен на Пасат не работи заради микроключето във вратата. :idea:

Потребителски аватар
Beatle88
Автомобил:
Двигател:

Re: ЗУМЕР на POLO - не работи

Мнениеот Beatle88 » Чет 26 авг 2010 23:43

при положение, че като отворя вратата и светва лампичката в купето (плафонът) значи няма как да е от контактното ключе на вратите.

k.valk
Автомобил:
Двигател:

Re: Зумер на POLO - не работи

Мнениеот k.valk » Пет 27 авг 2010 18:07

Колега на моето Поло-комби трябваше да сложа ключета-прекъсвачи и на четирите врати и тогава зумера 36 проработи.Пробвай и дано съм помогнал.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 27 авг 2010 21:34

k.valk написа:Колега на моето Поло-комби трябваше да сложа ключета-прекъсвачи и на четирите врати и тогава зумера 36 проработи.Пробвай и дано съм помогнал.

Същото казах и аз по-горе - зумерът ми работи, но не се включва заради неизправно ключе във вратата.

Потребителски аватар
veekoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот veekoo » Съб 28 авг 2010 9:33

С нетърпение чакам развитието на темата,но май удряме на камък :Mr Green Fun .Това с зумера изглежда като общ дефект.

Потребителски аватар
Beatle88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Beatle88 » Съб 28 авг 2010 9:58

от вчерашното ровене разбрах следното:

- зумерът, като говорител си РАБОТИ
- зумерът е електронен- проблеми в таблото НЯМА
- не е проблемът в контактните ключета на вратата или в багажника- пробвах с отворена и затворена верига (директно със жиците, без ключетата)

Искам да питам дали някой знае за какво е 32-рият бушон (най- десният от хоризонталните).

Второто ми питане е дали зумерът може да не работи поради грешка в компютъра, която да си седи и да не е изчистена. Става дума, първо ми изгоря крушката на десния фар (смених я няколко часа по- късно) и след 2 дена разбрах, че зумерът не работи.

nmikov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот nmikov » Съб 28 авг 2010 13:53

И на мен не ми работеше зумера на полото, но след като си монтирах оригинален касетофон и проработи.
Някой който е слагал касетофона в колата ми беше подал
+ за паметта на касетофона, но без да реже жицата, а на оригиналния касетофон този + е на друго място.
:idea:

Потребителски аватар
Beatle88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Beatle88 » Пон 30 авг 2010 9:24

nmikov написа:И на мен не ми работеше зумера на полото, но след като си монтирах оригинален касетофон и проработи.
Някой който е слагал касетофона в колата ми беше подал
+ за паметта на касетофона, но без да реже жицата, а на оригиналния касетофон този + е на друго място.
:idea:

При мен няма общо с ксетофона. Там всичко е правено качествено, съобразено със схемите и графиките. Всичките жици са си на правилните места.

Нека помислим заедно. За да заработи зумерът трябва да имаме 3 основни компонента- отворена врата, включени фарове и изваден ключ.

За фаровете някъде трябва да има датчик, който да следи дали те са включени - някой да знае къде е и какво представлява??? По- интересното е, че не би трябвало този датчик да е, нито на таблото (демек да следи дали таблото свети), нито на врътката за светлините, защото дори и при забравен включен мигач (при изгасени фарове)зумерът пищи. Това ме навежда на мисълта, че датчикът трябва да е някъде при самите фарове.

За отворената врата. До колкото съм запознат тази верига е много проста. Ако е натиснато контактното ключе (затворена врата) - веригата се отваря и лампичката в купето гасне. Поправете ме ако греша.

За изваденият ключ. Предполагам, че към таблото (по аналогия на радиото) отиват 2 жици за +. Едната е постоянни 12 V (за часовника, километража, зумера и др.) а другата е 12 V при подаден контакт от ключа.

Та сега връзката. КАКВА Е??? Аз предполагам, че има някъде датчик за светещ габарит. И ако той отчита, че има наличен такъв (светещ габарит) + затворена верига на лампичката в купето (подава се ток към датчика за габарита) + неподаването на ток от 12 V при сложен ключ и ЧУДОТО се получава.

Моля ако съм на прав път някой да светне лампичката, че да виждам по- добре :) :)

ПП все още чакам отговор на предните 2 въпроса:
Искам да питам дали някой знае за какво е 32-рият бушон (най- десният от хоризонталните).

Второто ми питане е дали зумерът може да не работи поради грешка в компютъра, която да си седи и да не е изчистена. Става дума, първо ми изгоря крушката на десния фар (смених я няколко часа по- късно) и след 2 дена разбрах, че зумерът не работи.

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Пон 30 авг 2010 15:10

Няма датчик за незагасени фарове а взима + от двата фара(габарита) и сигнал за затворена вратата(прекъсвача е с три жици) и изваден конт.ключ.Според мен проблема е или в клемореда(изваден ключ)или прекъсвача на вратата(не писукаше ли само на шоф.врата значи няма общо с плафона).Това е мое мнение за голф 3.

PiterPan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот PiterPan » Вто 31 авг 2010 8:45

въпреки че според теб е вързан както трябва касетофона опитай да го разкачиш и опитай дали работи. Поне при мен се оказа касетофона който по някакъв начин окъсява веригата

Потребителски аватар
veekoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот veekoo » Вто 31 авг 2010 10:05

Аз пробвах да разкача CDто ,но пак не работи.Дори монтирах оригиналният касетофон и пак не проработи.Функцията като извадиш ключа и да спира касетофона и тя работи,значи клемореда е наред.Не съм се занимавал много с този зумер ,но явно грешката е другаде.А възможно ли е да нямам зумер въпреки ,че съм с новото табло.Не съм вадил таблото още пък и не съм го чувал тоя зумер от както притежавам колата. :roll:

Потребителски аватар
veekoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот veekoo » Вто 31 авг 2010 12:25

Разбрах че се правело тест на таблото с ВАГ-КОМ и направих и аз.Резултатите са ,че всичко се тества и се видя че работи ,а като стигна до зумера няма никой.Ако има някой ВАГ-КОМ да направи теста за да сравним резултатите.Теста се прави в instruments > output test.

PiterPan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот PiterPan » Вто 31 авг 2010 14:24

Не на всички полота зумера е в таблото.
Моя е долу при бушоните No 32. Понякога прави мизерии размърдай го да видиш дали не е клеясало нещо. Има вариант и да не работи самия зумер.

P.S. Полото ми е 6N1 1.6 AEE 97 г.

Потребителски аватар
veekoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот veekoo » Вто 31 авг 2010 15:28

PiterPan написа:Не на всички полота зумера е в таблото.
Моя е долу при бушоните No 32. Понякога прави мизерии размърдай го да видиш дали не е клеясало нещо. Има вариант и да не работи самия зумер.

P.S. Полото ми е 6N1 1.6 AEE 97 г.

Пояснил съм че става въпрос за новото табло.
И така вече съм с работещ зумер.След теста с ВАГ-КОМа реших да отворя таблото и след като замерих говорителчето се оказа ,че не е читаво.Намираше ми се от стар лаптоп и монтирах него с едно допълнително съпротивление 10 ома понеже не знаех колко е съпротивлението на старото говорителче и запищя :bowdown .Има и снимки ,но сега не мога да ги кача.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”