въпрос за договор за покупко продажба

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
velizar19791979
Автомобил:
Двигател:

въпрос за договор за покупко продажба

Мнениеот velizar19791979 » Нед 24 окт 2010 19:27

колеги преди 2г. е закупена кола с договор за покупко продажба и не е спазен 10-дневният срок за смяна на собственост и колата в момента е с документите на името на стария собственик,някой знае ли каква е процедурата в такъв случай и евентоално каква глоба ще има,благодаря предварително

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: въпрос за договор за покупко продажба

Мнениеот Pichaga » Нед 24 окт 2010 21:26

ако има начин намери стария собствиник и направете нов договор, да не те глобят ...иначе глоба-за две години ще е към макса...ама колко беше, трее да видя в закона

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Нед 24 окт 2010 21:35

А данъка как е плащан на тази кола? Старият собственик с договора в ръка, сигурно е отписал автомобила, а Вие без документи от КАТ и нов голям талон на Ваше име не може да го регистрирате в общината.

Съвет: Изчиствай този проблем, не го влачи. При една снимка ще търсят собственика на автомобила. Той се явява в КАТ и казва: Аз го продадох преди 2 години. Защо ме търсите? Е, тогава си е филм.

Marto_Polo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_Polo » Пон 25 окт 2010 9:45

И аз съм в тов положение ма от другата страна (продадох колата и я отписах от данъчното, но новия собственик не я е регистрирал и в КАТ се води на мое име). Скоро ще ходя в КАТ да видя как мога да я отпиша от мое име.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 25 окт 2010 9:48

Marto_Polo написа:И аз съм в тов положение ма от другата страна (продадох колата и я отписах от данъчното, но новия собственик не я е регистрирал и в КАТ се води на мое име). Скоро ще ходя в КАТ да видя как мога да я отпиша от мое име.

Ако имаш договор за покупко продажба отиваш в общината, и отписваш колата от твое има и собственика да се оправя!
Ако вземеш да търсиш собственика ще тряя си земиш неплатена отпуска!
Ако те викат в КАТ им казваш че колата не е на твое име, и да се оправят!

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Пон 25 окт 2010 9:51

Здравейте.......преди време един приятел имаше такъв проблем и се оказа че ако отидеш точно след 2 години няма глоба поради давност. heavy metal zork .По закон ако 2 години не си плащал се губи давност и не дължиш глоба. :beer

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 25 окт 2010 9:54

Espero написа:Здравейте.......преди време един приятел имаше такъв проблем и се оказа че ако отидеш точно след 2 години няма глоба поради давност. heavy metal zork .По закон ако 2 години не си плащал се губи давност и не дължиш глоба. :beer

А чувал ли си че от Смърт и от Данъци бегане нема!
Там се водят на компютъра и няма начин да не те намерят!
На баща ми на колата има за 3 години не платени данъци на стойност 49 лева!
Още седят, докато намерим пари да се платят!
Истината за момента е да може да се регистрира колата на истинският собственик, и да се платят данъците иначе няма да може да минава и колата на преглед занапред!

Потребителски аватар
velizar19791979
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот velizar19791979 » Пон 25 окт 2010 10:12

аз искам да продам колата и ако намеря стария собственник дали не може да я продам чрез него с нов договор за покупко продажба ,един вид че той я продава.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Пон 25 окт 2010 12:31

Barboukov, написаното от тебе не е вярно!
При регистрация на новопридобит автомобил в т.нар. данъчно, иначе казано Дирекция МДТ към общината (или подразделение към конкретния район за градове с районно деление) по адресна регистрация на купувача на МПС-то, се изискват:

#1.Копие от големия талон, след като е регистрирана вече в КАТ;

#2.Копие от договора за покупко-продажба;

#3.Копие от квитанцията за платен годишен данък за текущата година или за периода от нея, който е изтекъл;

#4.Копие от вносна бележка (квитанция) за платен данък за придобиване на МПС по сметка на общината - плаща се при нотариуса, или в банка и се представя на нотариуса при сделката.

#5.Декларация за придобиване по чл. 54 Закон за местните данъци и такси (ЗМДТ) - формуляр (бланка), който се дава на място в общината, или може да се изтегли от интернет.

Срокът за регистрация е двумесечен от датата на придобиването, или от датата на регистрация за автомобили, които при придобиването нямат регистрация в КАТ.
За повече подробности, прочетете чл. 52 и следващите от ЗМДТ.

ВНИМАНИЕ!
#->ако колата има катализатор и работи, това води до намаляване на данъка с 50%, ама вече се изисква бележка, че той е изправен от КАТ или СБА.(само от тези две инстанции)
#->За коли произведени след 2004г (по-нови от 5год.) такава бележка не се изисква.

Разяснение на писаното по-горе:
Тук има и друг момент - ако колата по принцип има катализатор и искате да ви е по-малък данъка с 50% (на половина), това го декларирате в декларацията. Но вече се изисква и бележка от сервиза на СБА, която да декларира,че катализатора си е на място и че е изправен. Такава бележка се оказа,че може да се получи само от КАТ или СБА, иначе не я признават за валиден документ. Жената беше много разбрана и каза,че за по-новите автомобили (производство след 2004, по-нови от 5 год) и закупените като нови в България, можело и без нея. Счита се по подразбиране, че катализатора все още е изправен (вътрешна разпоредба на общината да не се разкарват хората. Браво!). Ама за кола от 90-те като моята, трябвало задължително. То аз си нямам катализатор отдавна, да видим какво ще правим.

Дано да съм Ви полезен, като правя уговорката, че това е за Софийска община. Но предполагам, че навсякъде е едно и също в България. Всички началници ходят на едни и същи семинари.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Пон 25 окт 2010 13:39

Колега и твойте писания не са никак вярни. т.3 и 4 са валидни ако става въпрос за регистрирана вече в Бг кола.
Това с катализатора ако го приложиш за кола над 101 коня= 74 kW, ела се обади.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Пон 25 окт 2010 13:59

Моят отговор се основава на информацията в първият пост (питането)
> Ние говорим за автомобил, който вече е регистриран в България, затова съм сложил т.3 и 4
> Никъде не е упоменато каква е колата, колко KW, затова съм писъл за катализатор. А иначе условието за катализатор е колата да е под 101к.с, мисля, че всеки го знае.

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Пон 25 окт 2010 15:22

да ползвам и аз темата на колегата,за което се извинявам :oops:
четох ама не разбрах :banghead:

та значи,един автомобил се води на Иван Иванов който с договор за покупко-продажба е продаден(преди около 2-3г. и не е завеждан в даначното,както следва,че не му е плащан данък и не е прехвърлян в КАТ) на Петър Петров,аз Стефан Стефанов искам да го прехвърля на мое име

та каква е процедурата :bowdown
имената са примерни

Потребителски аватар
lavidaloca
Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
Двигател:

Мнениеот lavidaloca » Пон 25 окт 2010 16:12

Чл. 180. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с
глоба от 20 до 150 лв. водач, който:
(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на:

1. праводателя, който при отчуждаване на регистрирано моторно превозно средство не съобщи в определения срок на службата, издала регистрационния номер на отчужденото превозно средство, данните на приобретателя; същото наказание се налага и на приобретателя на регистрирано пътно превозно средство, който в определения срок не съобщи по местоживеене на службата за регистрация за придобитата собственост;ю

Това е ЗДП. Мисля, че конкретно се отнася до твоя случай.
чл.190 ал 3 (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наложеното наказание "глоба" се заплаща в
едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното
решение или определение на съда при обжалване.

На практика това правонарушение тепърва ще се установи, тъй че давностен падеж на глобата няма как да настъпи.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пон 25 окт 2010 20:52

ако не си регистрираш колата в данъчното в 2-месечен срок има глоба,моята беше 50 лева
ако не си регистрираш колата в кат в 15 дневен срок има глоба 50-70 лева
може да регистрираш колата първо в данъчното,но после като я регистрираш в кат трябва да ходиш пак в данъчното за пререгистрация,предполагам няма да има глоба

Потребителски аватар
амалда
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот амалда » Пет 24 авг 2012 21:30

Аз искам да попитам дали един договор за покупко-продажба има срок(валидност,защото и аз имам подобен проблем купих си кола но не съм правила такъв договор с човека от когото я купих,а той има такъв с първия собственик,но не е прехвърлял на негово име и ми я продаде на мен,дали е възможно аз да направя договор с първия на чието име са талоните? :( :( :(

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”