Мощност на акумулатора !

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Re: Мощност на акумулатора !

Мнениеот dandan » Вто 16 ное 2010 15:48

Dpop написа:Приемам принципно мненията и на двамата колеги над мен :beer , обаче опасявам се не са взели предвид някои неща. :wink: Обсъждано е и в немалкото теми за зареждане на акумулатор, при това от хора с подходящото образование/специалност.
Вярно е никога не са излишни по-голяма мощност на акумулатора и по-силен стартов ток, но това е редно да се съобрази и с А на алтернатора/генератора, за да се постигне оптимално съотношение между двата, взаимосвързани елемента. Грубо казано с алтернатор 65А, можеш да постигнеш оптимално зареждане на акумулатор примерно 44-50 Ач(за определено време, респективно изминати километри), но не и при същите условия за акумулатор 75 Ач.(което би се постигнало с примерно 90А алтернатор). Дефакто подаваното напрежение от двата алтернатора е еднакво(регулатора подава нормално около 14.2 В), но амперите са различни. Ако греша нека да ме поправят.
Един цитат на наш колега: "По принцип, консумирания ток от генератора зависи само от оборотите на двигателя (разбирай - генератора) и напрежението, което пък зависи от тока на възбуждане. При изправен регулатор, който поддържа практически постоянно напрежение на ел. инсталацията, остава зависимостта от оборотите.
Тя е нелинейна и се характеризира със област на насищане - иначе казано самоограничение на максималния ток.
Ако имаш 45А при 2500 оборота, то при >2500 няма да е много повече, но при празен ход е зле. Има минимални обороти, под които генератора изобщо не може да служи като източник на ел. енергия, независимо от това, че тока през възбудитеиата намотка е на макс."
:idea: Затова насочих вниманието на автора към евентуалното дозареждане със зарядно(което може да се замени с достатъчно дълъг преход) за да го поддържа нормално зареден.
При всяко положение пожелавам на колегата, много години безпроблемни стартирания.

Колега, не всеки си разрежда акумулатора до минимума за да му трябва по-голям генератор за да го зареди отново. Така например при палене за 1сек. се отнема 0.027А/ч от капацитета, при 3сек. то е 0.083А/ч при 100А ток на стартера. Пренебрежимо малко е за да търсим мощен генератор да възстанови този ток. С какъвто и да е генератор който може да осигури поне 10А ток, ще се възстанови в порядъка на 30сек, нека бъде 3 минути,но не повече. Ако пък е необходимо повече време за палене то тогава търси причината.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 18 ное 2010 10:44

Пак се почна !
Всеки много разбира , и то от всички неща , това е ясно :| .
Цитирани бяха "много знаещи" колеги , цели фермани , които според мен са по-малко от 50% вярни , в една друга тема имаше проверки на акумулатори със супер скъпа техника , по неземни принципи и методи и т.н.

Според мен , първо човек не може да разбере всичко на този свят , особенно с прочитането на една тема .
Второ навсякаде и особенно по форумите , и особенно по българските , всеки е изключително добър спец по всичко .
Трето : колкото участници-разбирачи - толкова и мнения , значи проблема е страшно сложен и нерешим , или просто хората си пишат без да имат хабер от материята .
Четвърто : ти си даваш парите , значи или си направи някакъв извод от писанията , ако имаш техническа грамотност , или върви там където продават акумулатори и се консултирай , или просто си вземо препоръчвания акумулатор и това е .
Успех :да: .
Аз жена като си вземах , не съм се консултирал толкова mhihi .

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Чет 18 ное 2010 18:37

milmar написа:Аз жена като си вземах , не съм се консултирал толкова mhihi .

:applause: :да:

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 18 ное 2010 23:28

krraynov написа:
milmar написа:Аз жена като си вземах , не съм се консултирал толкова mhihi .

:applause: :да:

10-тина години вече , но и до сега си пали без проблем mhihi , че е и рожденчка утре , да ми е здрава :да: :D ...

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пет 19 ное 2010 14:12

Алтернатора няма да може да го зарежда качествено.....изпробвано-
Баджанака се размаза със едно БМВ-колата неставаше за нищо,но акумулатора беше на 1 месец....Точно пък тогава на колата на жената-Фиат браво 1,6(100hp)трябваше да взимаме акумулатор и баджанака предложи неговия,хубаво-сложихме го,едвам го събрах за малко да скъсам въздуховода на в.филтър.В началото нямаше проблеми обаче като почна леко да застудява и се почнаха мизерийте-просто акумулатора не може да се зареди хубаво при къс пробег...
Ако работиш на 30км. от вас можеш да се пробваш,ако ли не-не си слагай таралеж в гащите!!! :)

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Пет 19 ное 2010 14:44

kristianatanasov написа:Алтернатора няма да може да го зарежда качествено.....изпробвано-
Баджанака се размаза със едно БМВ-колата неставаше за нищо,но акумулатора беше на 1 месец....Точно пък тогава на колата на жената-Фиат браво 1,6(100hp)трябваше да взимаме акумулатор и баджанака предложи неговия,хубаво-сложихме го,едвам го събрах за малко да скъсам въздуховода на в.филтър.В началото нямаше проблеми обаче като почна леко да застудява и се почнаха мизерийте-просто акумулатора не може да се зареди хубаво при къс пробег...
Ако работиш на 30км. от вас можеш да се пробваш,ако ли не-не си слагай таралеж в гащите!!! :)

А ти от къде знаеш че акумулатора не се е размазал и той? При такъв удар е вероятно да се е поразкривил малко, отвътре разбира се.
Аз пък съм пробвал и не съм имал проблеми нито с по-малък, нито с по-голям.
И защо е необходимо да караш 30км? Това да не е кофа без дъно,че да наливаш и то да изтича. По-горе съм обяснил защо не е необходимо, ако ти имаш друго обяснение моля да не е базирано на единичен опит със съмнителен акумулатор.

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пет 19 ное 2010 15:41

dandan написа:А ти от къде знаеш че акумулатора не се е размазал и той?

Имаш ли представа каде се намира акумулатора при Е36?Акумулатора беше непокътнат,като видях че не става за Фиата го дадох на един познат с бус и там вече нямаше проблеми!!!

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Пет 19 ное 2010 15:48

kristianatanasov написа:
dandan написа:А ти от къде знаеш че акумулатора не се е размазал и той?

Имаш ли представа каде се намира акумулатора при Е36?Акумулатора беше непокътнат,като видях че не става за Фиата го дадох на един познат с бус и там вече нямаше проблеми!!!

Е сега остава да обясниш и явлението и си 6...

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 19 ное 2010 16:04

kristianatanasov написа:Алтернатора няма да може да го зарежда качествено.....изпробвано....

Аз пък имам много познати с CarAudio , някои карат с 2 , някои и с повече акумулатори :D .
Най-точния по темата пример е един Форд Сиера с мотор 1,3 бензин и генератор 55А :mrgreen: (колегата amonev) , зарежда си перфектно 2 акумулатора , единия от които е 100Ah . Не само пали , ами и музика си слуша .

При теб е имало някакъв друг проблем :| ... Но аз както вече писах 2-3 мнения по-назад , можем да си спорим безкрай , но всеки си решава сам .

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пет 19 ное 2010 21:08

dandan написа:Е сега остава да обясниш и явлението и си 6...

Колега не виждам смисъл да то отговарям...особенно след като ти прочетох този "бисер" mhihi :
dandan написа:Така че отговора е: капацитета няма отношение към генератори и т.н. Има отношение към това дали ще ти запали ДВГ-то когато трябва.

По тая логика можеш да си захранваш къщата с ток от колата!!! :applause:

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Пет 19 ное 2010 22:07

kristianatanasov написа:

Колега не виждам смисъл да то отговарям...особенно след като ти прочетох този "бисер" mhihi :
dandan написа:Така че отговора е: капацитета няма отношение към генератори и т.н. Има отношение към това дали ще ти запали ДВГ-то когато трябва.

Форума се е превърнал в раздувки на градски(селски) легенди от такива като теб. Но не е страшно то и другите форуми са такива: На баджанака на колата, на шурито та на неговия приятел...
Сори за спама ама наистина се пишат глупости от хора които дори не знаят закона на Ом, пък имат претенции за много знаещи...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 19 ное 2010 22:21

Изобщо не трябваше да му отговаряш, подобна "логика" е необорима. Колегата Милмар е изчерпил темата с последните си постове.

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Пет 19 ное 2010 23:07

dandan написа:
kristianatanasov написа:

Форума се е превърнал в раздувки на градски(селски) легенди от такива като теб. Но не е страшно то и другите форуми са такива: На баджанака на колата, на шурито та на неговия приятел...
Сори за спама ама наистина се пишат глупости от хора които дори не знаят закона на Ом, пък имат претенции за много знаещи...

:bowdown

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пон 22 ное 2010 9:35

dandan написа:Форума се е превърнал в раздувки на градски(селски) легенди от такива като теб. Но не е страшно то и другите форуми са такива: На баджанака на колата, на шурито та на неговия приятел...

Абе незнам шурей,баджанак ама не съм аз тоя който се прави на по умен от цял екип специалисти във Волсбург-които са казали точно в какви граници да бъде акумулатора спрямо алтернатора(сигурно и те незнаят закона на Ом,само ти го знаеш и го тълкуваш правилно)...
Така че май твойто клони към селска легенда..... ;)
Незнам форума във какви раздувки се е превърнал ама аз се придържам към препоръката на VW a ти?,.Значи във форум на VW човек който апелира да се спазват фабричните параметри на VW,раздува форума със селски легенди mhihi mhihi mhihi
А тоя който пише глупости трябва да респектира!!! :applause: :applause:

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Пон 22 ное 2010 9:52

За мен единствените причини да поставиш по-голям акумулатор са:
- Изпаднал ти е такъв много евтин или без пари;
- Сложил си допълнителни консуматори, и то много или малко но големи;
Ще подкрепя мнението преди моето. Конструктивно е заложен този акумулатор (при това с резерв). Колата се произвежда достатъчно дълго, за да може при евентуална конструктивна грешка да се прромени с времето и да се сложи по-голям.
В момента имам повече консуматори на ток, които не ги е имало при производството на автомобила, но въпреки това системата работи нормално.
За мен легенда било то градска или селска е нещо от рода "Слагай, няма да имаш проблем, ще се зарежда нормално", просто защото никой не пита "Абе пич, дали случайно не си си инсталнал барбекюто в багажника ?"
Според мен ако се слага по-голям аку то трябва да се обърне внимание и на динамото.

Върни се в “Passat”