Акт за светлини

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Акт за светлини

Мнениеот drmilendd » Сря 03 ное 2010 14:40

Чл. 101. (1) При възникване по време на движение на повреда или неизправност в пътно превозно средство, която застрашава безопасността на движението, водачът е длъжен да спре и да вземе мерки за нейното отстраняване.

(2) Когато отстраняването на повредата или неизправността на място е невъзможно, водачът може да придвижи пътното превозно средство на собствен ход до място за тяхното отстраняване, но само след като вземе необходимите мерки за безопасност на движението.

(3) Разпоредбите на ал. 2 не се прилагат при следните повреди или неизправности:
....
8. липсват или са неизправни предвидените светлинни устройства или светлоотразители при движение през нощта;

Възможно ли е да протестирам акта при положение, че не съм писал възражение в самия акт, въз основа на горепосочения текст.
Става въпрос за движение на мотопед през деня без светлини.

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Re: Акт за светлини

Мнениеот ABSOLUT » Сря 03 ное 2010 15:06

Те и без това не обръщат внимание на обжалването което пишеш на акта, защото той се разглежда от шефа на КАТ, който като колега на полицая (написал акта), няма да му прави сечено.
След излизането на НП, имаш 7-дневен срок да го обжалваш пред Райония съд, е те там ти е играта.
Успех

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Сря 03 ное 2010 15:22

drmilendd написа:
Чл. 101. (1) При възникване по време на движение на повреда или неизправност в пътно превозно средство, която застрашава безопасността на движението, водачът е длъжен да спре и да вземе мерки за нейното отстраняване.

(2) Когато отстраняването на повредата или неизправността на място е невъзможно, водачът може да придвижи пътното превозно средство на собствен ход до място за тяхното отстраняване, но само след като вземе необходимите мерки за безопасност на движението.

(3) Разпоредбите на ал. 2 не се прилагат при следните повреди или неизправности:
....
8. липсват или са неизправни предвидените светлинни устройства или светлоотразители при движение през нощта;

Възможно ли е да протестирам акта при положение, че не съм писал възражение в самия акт, въз основа на горепосочения текст.
Става въпрос за движение на мотопед през деня без светлини.

Чл. 75. (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) През деня мотоциклетите и мотопедите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.

ако те глобяват по друг член, можеш да обжалваш.

drmilendd
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Сря 03 ное 2010 15:54

(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за
движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за
движение през деня или с къси светлини.

По този член и алинея е акта. Идеята ми да обжалвам е, че са ми изгорели крушките и съм се придвижвал към мястото за ремонт, без да създавам опасност за останалите участници в движението - действието става през деня при ясно слънчево време.
Ще го обжалвам в районния съд пък ще видим

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Сря 03 ное 2010 19:10

Спомени за ясното време, но пропусни слънчево. Може да се хванат за това, че при по-силно слънце ако си без светлини трудно се забелязваш :)
Не съм много сигурен, но май имаше някъде писано, че ако ти е изгоряла крушка трябва на място като те спрат да остраниш проблема.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Сря 03 ное 2010 19:17

А защо просто не го платиш?

Не са парите на света...

Пишеш все едно си осъзнал вината си напълно. Какъв е проблема тогава?

Ако ти е изгоряла светлина в движение е друга бира и се надявам да успееш с обжалването.

Потребителски аватар
ivan.karadenizov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan.karadenizov » Пон 22 ное 2010 17:16

чл. 101 ал. 2 се отнася за случаите, в който е настъпила неизправност, т.е. изгоряла ти е крушката на фара, а габарита свети (или обратното).
Ако в акта пише, че светлините не са били включени, тоя чл. 101 не ти върши никаква работа, защото не става въпрос за неизправност, а че ти като водач на МПС-то не си си включил фаровете.
Аз така го разбирам. Може да греша.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 22 ное 2010 17:42

При положение че не си бил с включени светлини, аджеба какво ще обжалваш!? Разбирам да си бил на "Гъбарити" да оспорваш нещо, ма ти даже не си си направил труда да ги пуснеш ще обжалваш, незнам какви хора има, да си виновен и да казваш че си прав в случая!
Вместо да даваш пари за обжалване и по съдилища, ходи си плати акт-а не е повече от 20 до 50 лева! По-евтино ще ти излезе! Не се впрягай не се заяждам ма твоето си е наглост :applause:

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Вто 23 ное 2010 18:24

акта е 20лв,затова ако трябва да обжалваш,мисля,че не си заслужава.
Включително и аз те разбрах,че си карал без включени светлини и сега се пробваш да ти отпадне акта,но не мисля,че ще постигнеш нещо.
Успех.

drmilendd
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Сря 24 ное 2010 19:47

IceHeart написа:При положение че не си бил с включени светлини, аджеба какво ще обжалваш!? Разбирам да си бил на "Гъбарити" да оспорваш нещо, ма ти даже не си си направил труда да ги пуснеш ще обжалваш, незнам какви хора има, да си виновен и да казваш че си прав в случая!
Вместо да даваш пари за обжалване и по съдилища, ходи си плати акт-а не е повече от 20 до 50 лева! По-евтино ще ти излезе! Не се впрягай не се заяждам ма твоето си е наглост :applause:

Не съм бил на "Гъбарити". Искам да обжалвам, защото не смятам, че това е правилното поведение /от морална гледна точка/ на полицаите.
1. Не съм застрашил никого със скутера си 50 кубика карайки без светлини в 12 на обяд, изминавайки 300 метра в квартала.
2. Ролята на полицаите е да предотвратяват престъпления и инциденти в квартала, а не да висят зад дърветата за да драснат някой акт. За тази цел си има катаджии.
3. Ако бяха ме глобили с фиш, досега щях да съм забравил 10 пъти. Не може заради това глупаво нарушение да си загубя незнам колко дни във висене в КАТ и доста повече пари от 50 лв. глоба /още по лошо, ако е по-малка/. За сведение нямам актове за последните 5 години и над 50 000 км по пътищата на България.
4. Мога да си позволя да ебавам държвата и тез неграмотници пешаците, така както те ме ебават /тук ще си спестя подробностите/
6. И те така поне до 100
П.С. И да, наясно съм, че по закон не съм прав. Вече разбрах /за разлика от полицаите/, че моторче се кара целогодишно на къси.
Турете и един ключ, пък ако се засъдя с кат и има резултат ще помоля да се отключи.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Сря 24 ное 2010 21:13

Ако са се ебавали и аз бих опитал по всеки възможен начин да обжалвам, въпреки че мен като ме глобиха от столична община отидох и си платих. Разликата е, че мен ме глобиха хора, които се държаха добре, а не някой без друга работа... :banghead:

Така като пообясниш е друго... Да не забравиш да споделиш дали си имал успех.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 24 ное 2010 21:20

drmilendd написа:
IceHeart написа:

Не съм бил на "Гъбарити". Искам да обжалвам, защото не смятам, че това е правилното поведение /от морална гледна точка/ на полицаите.
1. Не съм застрашил никого със скутера си 50 кубика карайки без светлини в 12 на обяд, изминавайки 300 метра в квартала.
2. Ролята на полицаите е да предотвратяват престъпления и инциденти в квартала, а не да висят зад дърветата за да драснат някой акт. За тази цел си има катаджии.
3. Ако бяха ме глобили с фиш, досега щях да съм забравил 10 пъти. Не може заради това глупаво нарушение да си загубя незнам колко дни във висене в КАТ и доста повече пари от 50 лв. глоба /още по лошо, ако е по-малка/. За сведение нямам актове за последните 5 години и над 50 000 км по пътищата на България.
4. Мога да си позволя да ебавам държвата и тез неграмотници пешаците, така както те ме ебават /тук ще си спестя подробностите/
6. И те така поне до 100
П.С. И да, наясно съм, че по закон не съм прав. Вече разбрах /за разлика от полицаите/, че моторче се кара целогодишно на къси.
Турете и един ключ, пък ако се засъдя с кат и има резултат ще помоля да се отключи.

Колега, адски добре те разбирам какво искаш да кажеш! Просто си попаднал на ковти ситоация, някой преди теб е издразнил полицайте и те са си го изкарали на теб, като са те спряли и не са ти направили компромис, а направо са ти писали АКТ! Но това не ги опръвдава, но нека се представим на тяхното място, всеки си върши работата, за толкова пари колко му дават! Все пак няма да му дадът повече ако глоби 200 човека днес! ТА мисълта ми е била такава, че тебе са набелезали и са ти писало глоба! Те като излезат излизат да се поупражняват да не забравят как се пишат актове, че и те си имат норми. ПРИМЕРНО! За Благоевградска област тряба даи ма поне 2000 нарошения засечени и наказани, иначе ги водят пред главният шеф че все едно не си вършат работата, много добре знаем че нарушители винаги ще си има, но се надяваме да са по-малко!
Та пии една вода плати си АКТ-а (ако искаш де) И не го взимай толкова навътре, все пак всички грешиме няма безгрешни хора, но си попаднал на ковто полицай, в кофти настроение!

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Сря 24 ное 2010 22:06

Щом не си пуснал светлините си плати акта.

Потребителски аватар
Pirogov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pirogov » Сря 24 ное 2010 22:12

dragozow написа:Щом не си пуснал светлините си плати акта.

+1 :012:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”