Странен проблем със замръзващи механизми на предните врати

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
ddimkin
Автомобил:
Двигател:

Странен проблем със замръзващи механизми на предните врати

Мнениеот ddimkin » Пет 10 дек 2010 11:19

Здравейте, имам поло комби 98 година и при минусови темпаратури се получава нещо доста странно. Отивам сутрин до колата, отварям с централното и всичко е наред. След което вадя четката да изчистя снега от колата и ако затворя предната врата докато съм вън - повече не мога да я отворя - замръзва механизма. Така, това се случва и с двете предни и никога със задните врати. Затова докато чистя просто не затварям вратата. Изчиствам колата, подкарвам я, вратата замръзва и след като покарам 20ина минути се оправя. Когато докато е замръзнал механизма дръпна лостчето за отваряне отвътре не се усеща онова "щрак" или зацепването когато механизма се задейства преди отваряне - все едно, че вратата е заключена. Както казах това се случва с двете предни, но никога с двете задни врати.

Първата ми идея беше веднага да напръскам обилно с вд40 - за момент ми се стори, че помогна, но вчера - същият проблем. Взимам тая сутрин спрея, този път слагам и червената тръбичка и напръсквам обилно и колкото мога по-навътре (значи не ключалката, а самия механизъм отстрани на вратата.. там където става механичното заключване.. демек "резето" като гледам с тръбичката на спрея да вкарам колкото може по-навътре м/у механизма и вратата) - никакъв ефект! Подкарвам колата и пак съм заключен вътре :)))) Проблемът е голям, понеже пътя до работа е по-малко от времето за размразяване и естествено като пристигна трябва да правя йога, за да изляза през задните врати.

Поздрави!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Странен проблем със замръзващи механизми на предните врати

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 10 дек 2010 11:56

В бравата е омазано с твърда смазка и с течение на времето от прахоляка там става като бетон особено зимно време. Аз имам от време на време същия проблем и го решавам с тънко машинно масло. Просто омазвам всичко и известно време не замръзва. Предполагам ако се промие хубаво бравата и се намаже с маслото ще се реши проблема!

ddimkin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ddimkin » Пет 10 дек 2010 12:51

Мерси за отговора - фактически искаш да кажеш, че ще трябва да се махнат корите и да се почисти добре? От това ме беше страх...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 10 дек 2010 13:03

Почистване с WD 40 или проникващо масло и после смазване със силиконов спрей , а за гумените уплътнения на вратите последният е незаменим - няма замръзнала гума към врата.

ddimkin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ddimkin » Пет 10 дек 2010 13:41

Имам и силиконов спрей, но досега никога не съм имал проблеми с гумените уплатнения. Въпросът е какво трябва да се разглоби за почистването? Един път ми се наложи да махам кори на предишният ми Голф и ги изпотроших целите.. бяха малко недомислени с едни невероятни щифтове.. ако трябва да се махат кори, не съм сигурен дали не е по-добре да я закарам на майстор? Като виждам/усещам какво замръзва, ми се струва, че е някаква дребна връзка, която също се и размразява сравнително бързо... въпроса е, че не виждам къде точно е това.. иначе щях да му капна малко вд40 и край.. някъде вътре по механизма е.. другото интересно е, че замръзва само след като веднъж вратата е била отворена сутринта.. но защо след като промяна в температурите няма (след цяла нощ на улицата вътре е толкова стъдено колкото и вън) - както казах.. отварям сутрин, качвам се, затварям и потеглям и в следващата секунда вратата вече е замръзнала... и аз съм блокиран вътре :))))))))

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 10 дек 2010 14:02

ddimkin написа:Мерси за отговора - фактически искаш да кажеш, че ще трябва да се махнат корите и да се почисти добре? От това ме беше страх...

Без да разглобяваш, само външно бравата и евентуално като се свали дръжката отвън, но не знам при полото как стои тоя въпрос!
Ето колегата е дал добра насока
kris11 написа:Почистване с WD 40 или проникващо масло и после смазване със силиконов спрей , а за гумените уплътнения на вратите последният е незаменим - няма замръзнала гума към врата.

ddimkin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ddimkin » Пет 10 дек 2010 14:20

Мерси.. ще пръсна малко вд40 и в ключалката сега и ще видя.. ако проблема се появи пак - ще вадя гедорето :))

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Пет 10 дек 2010 14:33

И аз карам същата кола, и потвърждавам че предните врати правят абсолютно същия номер, миналата година сума ти пъти се случва да паркирам, и да слизам от задните врати :lol: А като си навлечен стабилно си е доста трудно :lol: И аз пръсках какво ли не, обаче проблема си е налице...

ddimkin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ddimkin » Пет 10 дек 2010 16:02

Това е невероятно!! Тогава ще търся в немските форуми и ако открия решение - ще пиша тук. Но ми се струва, че едно хубаво разглобяване, почистване и обилно смазване трябва да реши проблема..

ddimkin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ddimkin » Пет 10 дек 2010 16:22

Проверих и в други форуми и се оказва, че проблема е от познат, по-познат. Има едни гумени тапички отстрани на вратите - днеска ги махнах и пръснах доста вд40 вътре.. ще видиме. Иначе хората казват, че единственото сигурно решение е махане на корите, почистване на целия механизъм и смазване.. с една дума - разправия.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 10 дек 2010 17:28

Вчера отремонтирахме Пасата на съседа(същия проблем).
Регулирахме палеца на бравата с .. клещи, след демонтиране на дръжката(през отвора).
Повдигнахме го не повече от 1,2мм и сработи безотказно.

После свалихме и почистихме всички брави.При отварянето вътре си личеше механично износване(от което се налага по- голям ход).

ddimkin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ddimkin » Пет 10 дек 2010 17:47

i.e.i, можеш ли да дадеш някои подробности - днеска като пръсках видях две гумени тапички отстрани на вратите, точно над "резето". Едната осигурява достъп до самия механизъм, а от другата, разположена малко над първата, се вижда едно винтче, което явно служи за демонтиране на дръжката. Можеш ли да опишеш как изглежда този палец и как точно го повдигнахте. Имам чувството, че това е наистина и моят проблем понеже при заледяване очевидно не се получава достъчно сцепление някъде и отварянето не зацепва. Днеска пръсках обилно през гумената тапичка и мисля, че съм стигнал до всички части на механизма, но ако пак се появи проблема - ще трябва да отремонтирам и аз.. не се плаша - само ми трябват подробности, за да мине без чудене и проблеми.

silvesterjunior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silvesterjunior » Съб 11 дек 2010 11:01

факт е че тези стари коли трябва преди всяка зима да се подготвят за ниските температури иначе замръзват доста :). Най сигурният начин всичко да е наред е да се разглобят механизмите почистят и напръскат със силиконов спрей за метални части (има ги по бриколаж и парактикер). Защото острелите гуми по колата не уплатняват нищо и пропускат вода и влага.

rgtodorow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rgtodorow » Съб 11 дек 2010 17:43

Миналата година имах същия проблем.Отвих бутона за заключване и напръсках доста обилно със силиконов спрей.При мен имаше резултат.

Потребителски аватар
micyri
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот micyri » Съб 11 дек 2010 17:55

В този студ е много рисковано да се свалят кори и т.н
всичко пластмасово се чупи много лесно.
Предсезонно се правят тези "хватки"
Успех!

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”