LINUX or WINDOWS?!

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Pacho B
Автомобил:
Двигател:

LINUX or WINDOWS?!

Мнениеот Pacho B » Пон 24 яну 2011 21:20

Колеги,здравейте!От скоро време ме споходи дилемата Linux/Windows...
Сега съм със Windows Vista,но много хора ми казаха и са ми казвали,че Windows-a е слаб и ограничен тип,отколкото Linux-a...
Моля,хората,които са работили на двата ОС,или поне на Linux...
Благодаря!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: LINUX or WINDOWS?!

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 24 яну 2011 21:22

Махай вистата, сложи 7 и задели едно парче и си инсталирай някоя линукс дистрибуция да я пробваш. Най - разпространен мисля е Убунту. Пробваш двете системи и заедно и която те спечели тази. Аз примерно още съм с двете. Някакси убунтуто ми се вижда по ограничено и не толкова добре работещо като седмицата при мен.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пон 24 яну 2011 21:24

темата ти е безпредметна...зависи за какво се ползва компютъра.за обикновенни юзери прозореца е перфе.линукса има много плюсове но има и минуси които се проявяват като ги сравняваш директно в зависимост от нуждите ти.

п.с. бмв или мерцедес :?: mhihi

Потребителски аватар
Pacho B
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pacho B » Пон 24 яну 2011 21:25

Добре,но седмицата как да я инсталирам,да я изтегля ли,какво?
Иначе от Vista-та съм доволен,но самата ОС ми дава грешки и съответно ми се налага да преинстал,което е загуба на време,пари и много нерви!
Ето характеристики на комп-а!

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 24 яну 2011 21:27

хахах.мерцедес или голф scare

Потребителски аватар
Pacho B
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pacho B » Пон 24 яну 2011 21:29

@quattro^^ , нали знаеш,че не съм ИТ техник... :D
Искам да кажа,че никога не съм се докосвал до Linux!Имал съм XP,сега имам и Vista...
Затова пуснах темата и в горния пост казвам,че Windows ОС ми дава грешки и затова търся решение на проблема...
Коя част от темата е "безпредметна"?

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пон 24 яну 2011 21:33

сложи си 7 ца и нямаш ядове по-лека е от виста и е по-млако бъгава но всеки уин си има своя номер да знаеш mhihi

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Пон 24 яну 2011 21:34

Колега доколкото знам Вистата е излагацията на уиндоус така,че сложи някоя 7-ца 32 бита и ти си човека :D

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 24 яну 2011 21:34

Щом не си имал работа досега с линукс а и нямаш мерак да се занимаваш, просто си преинсталирай компютъра.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пон 24 яну 2011 21:35

К.Одаджийски написа: Пробваш двете системи и заедно и която те спечели тази.
:да:
С 1GB рам памет няма да си особено очарован от Win 7.
За парите и времето добре, качи в тая виста един virtualbox да разгледаш в него сеdмица и линукс.
Дъното ти ако е 64 бит архитектура съотв. и търсиш Win 7x64 :beer

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 24 яну 2011 21:41

ми ако мерцедеса е най - скапаната кола, която се чупи през седмица и се налага да я връщаш в шоурума за смяна с нова, сутрин я намираш пълна с мухи, червей и бръмбъри и с всеки изминат километър започва да върви по - бавно..

аз лично съм с убунту на лаптопа, на служебния, на настолния и съм забравил нуждата от пиратски софтуер, ключове, кракове и т.н. единствено игрите се подкарват трудно,з а всичко останало има доста добър безплатен и работещ еквивалент.
КДЕ като декстоп среда е изключително по - красива от 7 или който и да е вин.

да не говорим, че не съм преинсталирал от не помня кога. всяка следваща версия (на всеки 6м.) се обновява за 1ч. без затриване на настройки и данни.
за разлика от вин. тук почти всичко е в текстови файлове и не се налага да търсиш ключове в регистрите.

ако си склонен да пробваш линукс, си изтегли едно iso на убунту от сайта им. запиши го и го пусни. има няколко разновидности в зависимост от графичната среда. ubuntu е с GNOME, която е по - лека от KDE но няма толкова ефекти и красив вид. КДЕ прилича доста на вин. по разположение на менютата, но има повече бъгове. ГНОМЕ прилича доста на Apple.
ако ти хареса liveCD-то можеш да го инсталираш като втора ОС, също така да ме тормозиш с въпроси как да се справиш с linux. не е трудно изобщо :) на мен лично ми е по - лесно и забавно отколкото да се блъскам с недомислиците на М$

за колегите които не са се качвали на "ГОУФ", да си карат раздрънкания Мерцедес..

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пон 24 яну 2011 21:42

Ako те кефи да компилираш и за да си инсталираш примерно видео драйвера и да му накараш 3Д-то да работи..... и това нещто примерно ти отнема 1 час... ако те кефи прмерно.... да няма дривер за античния ти принтер и да се наложи да си го пишеш сам, ако те кефи да инсталираш 1000 неща и пакета докато си пуснеш един филм то Линукс е за теб..... , ако ли не ползвай си Windows.

Линукса е хубав, но определено не е за хора които просто искат да седнат и да направят нещо на компютъра си. Общо взето и Windows-a не е лесен дори и за обикновения потребител, но пък при него нещата са канализирани до голяма степен, а при линукс можеш да пражиш каквото си поискаш стига да искаш и да можеш.

Ползвал съм Сусе,Убунту,Дебиан. В последните 3 години несъм се занимавал с някоя дитрибуция.... предполагам са се развили и са станали още по-userfrendly (приличащи на Windows :Mr Green Fun )

bobocamaro написа:
К.Одаджийски написа: Пробваш двете системи и заедно и която те спечели тази.
:да:
С 1GB рам памет няма да си особено очарован от Win 7.
За парите и времето добре, качи в тая виста един virtualbox да разгледаш в него сеdмица и линукс.
Дъното ти ако е 64 бит архитектура съотв. и търсиш Win 7x64 :beer

Moят лаптоп с 1 ГБ рам и едноядрен процесор върви повече от добре с Ултимеит на 7-мицата

Последна промяна от morfei1 на Пон 24 яну 2011 21:55, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
Pacho B
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pacho B » Пон 24 яну 2011 21:49

да няма дривер за античния ти принтер и да се наложи да си го пишеш сам

Значи е най-добре да си остана на Win,освен ако не стана някой ИТ-техник :D
А относно Win 7 , не съм сигурен коя версия от всичките в интернет пространството ще е по-удачна за мен...

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пон 24 яну 2011 21:51

Зависи, ако ти е мерак - пробвай - безплатно е. Може да не ти хареса, но определено ще научиш много неща относно това какво представлява една ОС и всичко свързано с нея - стига да ти се чете, поне за линукс има тонове изписано :D .

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 24 яну 2011 21:56

е не си коректен. драйверите на почти всяко устройство се поддържат по подразбиране. за разлика от windows, където трябва да имаш дискове. да има шанс да се налага инсталиране на дравер или промяна в настройки за да тръгне, но има доста информация в интернет как става.
настолните компютри тръгват с абс. всичко работещо освен евтините китайски web камери.

ето ти един нормален десктоп на КДЕ:

http://lordofdeath.net/public/snapshot1.png

аи програмите се инсталират от графичен интерфейс, по доста културен начин, без да сваляш файлове, да поставяш отметки, Next и т.н.

Последна промяна от vw_golf_4_tdi на Пон 24 яну 2011 21:58, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”