Добър ден, колеги.
Около Новогодишните празници ми се налага пътуване до Австрия по маршрут:
София – Ниш – Белград – Загреб – Грац -
(БГ - Сърбия – Хърватска – Словения – Австрия)
Всякъкви идей за безопасно пътуване ще ми бъдат в полза.
Къде има винетки, как се плаща на магистралите (в брой или с карта), каква карта да използвам - кредитна или дебитна, цени на бензина, ограничения и всичко, което мислете , че ще ми е от полза.
В кои от изброените държави е държавна валута еврото?
Може ли да се плаща на ръка или трябва само карта да използвам?
Благодаря Ви предварително.
София – Ниш – Белград – Загреб – Грац
-
- Автомобил:
- Двигател:
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Re: София – Ниш – Белград – Загреб – Грац
viewtopic.php?f=61&t=228513
еврото е държавна валута само в Австрия.
- palikari
- Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
- Двигател: BMM-2006
gr_kanev написа:http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=61&t=228513
Да бе,а в Словения?
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
palikari написа:gr_kanev написа:http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=61&t=228513
Да бе,а в Словения?
Да бе, там може да ползваш евро, ама не е официална валута

-
- Автомобил:
- Двигател:
hooligans написа:palikari написа:gr_kanev написа:http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=61&t=228513
Да бе,а в Словения?
Грещна ти е информацията, официална валута си е еврото в цяла Словения, пък и нали е 120 км държава, за 1 час се минава

- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Моя грешка, от 2007 в Словения толарът е заменен от евро.
- palikari
- Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
- Двигател: BMM-2006
hooligans написа:palikari написа:gr_kanev написа:http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=61&t=228513
Да бе,а в Словения?
Много е лошо,когато клавиатурни разбирачи си мислят,че винаги трябва да напишат нещо и то за важни неща.
- BECK0
- Автомобил: VW Passat B7
- Двигател:
Вземи си Евро да имаш джобни, но задължително имай дебитна/кредитна карта.. на ПОС терминалите се плаща в каквато и валута да е според курса на банката, без да ти удържат такса! Може да се случи да ти откаже картата, затова имай и за всеки случей пари в джоба.
Словения винатка 15 ерво, Сърбия такси 13 евро, австрия винетка 8 Евро.
Ако караш на газ в Сърбия има много често, словения доколкото знам се намира, Австрия най-вероятно няма да немриш.
Словения винатка 15 ерво, Сърбия такси 13 евро, австрия винетка 8 Евро.
Ако караш на газ в Сърбия има много често, словения доколкото знам се намира, Австрия най-вероятно няма да немриш.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Добър ден,
Използвах по пътя само една кредитна карта. Само с нея съм плащал, за да разбера колко ми струва пътя. Всички такси, по магистралите.
Цялата сума е 60.21 Евро (отиване и връщане)
Имам и винетка за Австрия и Словения, около 22 Евро. Купих ги още на границата след хърватска, като влязох в Словения, на една бензиностанция. Значи общо около 83 Евро.
За пътя
Габрово - Грац е около 1100км
Разтоянието се изминава точно за 14 часа.
Задължително е да имате GPS. Закара ме точно пред вратата на къщата в Грац., без проблеми и в Белград, където караха в града с около 80-90км/ч. Ако трябваше да следя карта или табели....
По пътя в Сърбия след границата с България имаше 2-3 засади, но радар-детектора беше точен, въпреки, че не си позволявах повече от 10 - 15км да карам от предписаната скорост, дори и пътя да е бил хубав.
Никъкви проблеми на границите.
Колеги, успех на всички, тръгнали за Австрия!
Използвах по пътя само една кредитна карта. Само с нея съм плащал, за да разбера колко ми струва пътя. Всички такси, по магистралите.
Цялата сума е 60.21 Евро (отиване и връщане)
Имам и винетка за Австрия и Словения, около 22 Евро. Купих ги още на границата след хърватска, като влязох в Словения, на една бензиностанция. Значи общо около 83 Евро.
За пътя
Габрово - Грац е около 1100км
Разтоянието се изминава точно за 14 часа.
Задължително е да имате GPS. Закара ме точно пред вратата на къщата в Грац., без проблеми и в Белград, където караха в града с около 80-90км/ч. Ако трябваше да следя карта или табели....
По пътя в Сърбия след границата с България имаше 2-3 засади, но радар-детектора беше точен, въпреки, че не си позволявах повече от 10 - 15км да карам от предписаната скорост, дори и пътя да е бил хубав.
Никъкви проблеми на границите.
Колеги, успех на всички, тръгнали за Австрия!
- Съмнителният
- Автомобил: Bora 4 motion
- Двигател: BDE 2002
Други проблеми в Сърбия и за какво трябва да се внимава?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз лично, никъкъв проблем. Бях със съпругата и внучето.
Спрях да хапна на обяд в OMV бензиностнция, платих в Евро. Впрочем, и други плащаха в Евро. Цените напълно нормални, дори ми се сториха по-евтини от България.
Информацията на Веско, в предният пост, ми беше достатъчна.
Дребни пари в джоба, по 5-10 евро, че като плащаш да не се гледа какво носиш.
А, да не забравя.Носих си и една тубичка от 5л, тези пласмасовите за бензин, където ги продават на бензиностанциите, пълна с бензин. Не съм го използвал, но за всеки случай, зима е.
Веригите и въже за теглене в багажника. Направих суха тренировка в къщи на една гума за поставянето им.Няколко години ги носех багажника, ама не ми се е налагало да ги ползвам. Купих си и работни ръкавици, че да не ми измръзнат пръстите.Имах един нов гащеризон, и него взех в колата. За всеки случай.
Някъде бях чел, че в Австия трябва да имаш две оранжеви светлоотражателни жилетки и два триъгълника, които при повреда се поставят отпред и отзад на автомобила. Не бях сигурен, но си купих. Дребни пари са, не си струва да се циганя.
Преди Българо-Сръбската граница, на около 10км, има бензиностанция на Петрол, заредих бензин догоре. Но и на самата граница има бензиностанция на ШЕЛ, там също може да заредиш.
Един термос с кафе, истинско, направено на джезве, с две чашки. Малко храна, вода. Слънчоглед за чоплене. Колата до Австрия я направих като кочина.
По пътя срещнах много коли български, отиваха или се връщаха от ски.
Други колеги, минаващи често през Сърбия, ще Ви дадат по-точна информация за всякъкви изненади по пътя.
Спрях да хапна на обяд в OMV бензиностнция, платих в Евро. Впрочем, и други плащаха в Евро. Цените напълно нормални, дори ми се сториха по-евтини от България.
Информацията на Веско, в предният пост, ми беше достатъчна.
Дребни пари в джоба, по 5-10 евро, че като плащаш да не се гледа какво носиш.
А, да не забравя.Носих си и една тубичка от 5л, тези пласмасовите за бензин, където ги продават на бензиностанциите, пълна с бензин. Не съм го използвал, но за всеки случай, зима е.
Веригите и въже за теглене в багажника. Направих суха тренировка в къщи на една гума за поставянето им.Няколко години ги носех багажника, ама не ми се е налагало да ги ползвам. Купих си и работни ръкавици, че да не ми измръзнат пръстите.Имах един нов гащеризон, и него взех в колата. За всеки случай.
Някъде бях чел, че в Австия трябва да имаш две оранжеви светлоотражателни жилетки и два триъгълника, които при повреда се поставят отпред и отзад на автомобила. Не бях сигурен, но си купих. Дребни пари са, не си струва да се циганя.
Преди Българо-Сръбската граница, на около 10км, има бензиностанция на Петрол, заредих бензин догоре. Но и на самата граница има бензиностанция на ШЕЛ, там също може да заредиш.
Един термос с кафе, истинско, направено на джезве, с две чашки. Малко храна, вода. Слънчоглед за чоплене. Колата до Австрия я направих като кочина.
По пътя срещнах много коли български, отиваха или се връщаха от ски.
Други колеги, минаващи често през Сърбия, ще Ви дадат по-точна информация за всякъкви изненади по пътя.