Говорим си за оръжие!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Re: Говорим си за оръжие!

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 29 яну 2011 11:21

Ludia написа: ...аааа това си проблем на всеки индивид... това е въпрос на самодисциплина и възпитание, отговорности ако искаш... аз боравя с оръжия далеч преди да стана на 18г и твърдя, че мерките за безопастност са приоритет номер едно и абсолютно адекватно осъзнавам отговорността да притежаваш огнестрелно оръжие...

До тук добре, приемаме че ти си достатъчно наясно, и достатъчно съзнателен, че да не допуснеш инциденти. Смяташ ли че всеки мераклия да носи оръжие можем да го докараме до твоето ниво? (не говорим за военни и полицаи, при които това тяба да им е генетично заложено) И няма да има такива изпълнения - напил се нашия, и с пищова голем мъжага, или пък децата го намерили с къщи и се изпогърмяли, или пък му го откраднали? Или пък като последното изпъление на онзи лекар? А примери такива още 100 поне. Цялата нация трябва да има такова самосъзнание за личното оръжие, иначе става като в каубойските филми...

Потребителски аватар
baracuda681
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот baracuda681 » Съб 29 яну 2011 11:25

KingoftheROAD написа:
Ludia написа: ...аааа това си проблем на всеки индивид... това е въпрос на самодисциплина и възпитание, отговорности ако искаш... аз боравя с оръжия далеч преди да стана на 18г и твърдя, че мерките за безопастност са приоритет номер едно и абсолютно адекватно осъзнавам отговорността да притежаваш огнестрелно оръжие...

... Цялата нация трябва да има такова самосъзнание за личното оръжие, иначе става като в каубойските филми...

То е като с шофирането ;) Напива се някой, качва се и отнася претъпкана спирка... С пистолет колко можеш да убиеш? Ако имаш 16 патрона? Най много 16 човека, само дето като си пиян едва ли ще успееш да уцелиш толкова много ;)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 29 яну 2011 11:42

KingoftheROAD написа:

До тук добре, приемаме че ти си достатъчно наясно, и достатъчно съзнателен, че да не допуснеш инциденти. Смяташ ли че всеки мераклия да носи оръжие можем да го докараме до твоето ниво? (не говорим за военни и полицаи, при които това тяба да им е генетично заложено) И няма да има такива изпълнения - напил се нашия, и с пищова голем мъжага, или пък децата го намерили с къщи и се изпогърмяли, или пък му го откраднали? Или пък като последното изпъление на онзи лекар? А примери такива още 100 поне. Цялата нация трябва да има такова самосъзнание за личното оръжие, иначе става като в каубойските филми...

това абсолютно е като пиенето и карането.... каубои или състезатели, все умират невинни. Въпросът е е такъв каубой като ми излезе с пистолет и ми го насочи, аз да имам шанса евентуално да защитя мен, жена ми, децата ми.... без да ми мигне окото. Това е. Искам да влезе някой у нас през ноща, през прозореца и да му издухам главата с 12 калибър. И така още 200 човека като мен да изтрепят малко "айдуци" по селата, пък после да видим.... И не си мисли, че ако се либерализира режима всеки ще се прави на каубой, точно обратното.. Сега в момента оръжия се вадят по светофарите защото процента на притежаващите е малък... ама като стане всеки втрои да има - дали ще смея я даго вадя ей така... :roll: замисли се. Тия "борците" с черните джипки, дали ще засичат и бият хората необезпокоявани ?
Щом държавата не може да ми даде сигурност, аз ще си намеря начин да се справя, но тя не трябва да ме ограничава - ето това е проблема. Говорим за защита, не за нападение.
Виж по-нагоре в темата, газови преправени, топчета, оси... ми това е - който иска да има оръжие за грабеж, нападение, убийство - той ще си намери, в това няма съмнение. Но ако човек иска да брани себе си и семейството си - не му се дав аразрешително или закона е така написан, че да е винаги виновен.... Е ЗАЩО ??? - отговори си сам, аз отговора го знам :beer

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 03 фев 2011 14:15

Ludia написа: ...това абсолютно е като пиенето и карането.... каубои или състезатели, все умират невинни. Въпросът е е такъв каубой като ми излезе с пистолет и ми го насочи, аз да имам шанса евентуално да защитя мен, жена ми, децата ми.... без да ми мигне окото. Това е. Искам да влезе някой у нас през ноща, през прозореца и да му издухам главата с 12 калибър. И така още 200 човека като мен да изтрепят малко "айдуци" по селата, пък после да видим...

Предназначението и на двете "железа" лекинко се различава изначално, а упоребата им в пияно състояние е недопустима и наказуема. Инциденти, е имало, има и ще има. Въпросът е да се сведат до поносимо, минимално ниво...

Нищо против всеки да може да защити себе си и семейството си ефективно, но защо за целта трябва да издухваш главата на някого? Най-лесно е бум, тряс и айде, но какво ще стане, ако след това ти цъфнат на вратата 15 негови роднини с 12 калибър? Пак бум, тряс и айде. Мислиш, че ще проявят разбиране, че си защитавал семеството си срещу крадец? Такова самосъзнание ли трябва да имаме? По селата, и в големите градове може и да има някои гамени, които трябва да бъдат спрени, но може ли това да стане по относително цивилизован начин? Нещата лесно се усложняват, но много по-трудно се опростяват.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Чет 03 фев 2011 16:02

В тази област, употребата на оръжие законно, е пълна мъгла. Закона наистина не защитава жертвите на нападение, даже напротив. Спомням си преди години, един дедо от Врачанско, любител на оръжия, бил си минирал вилата, щото му я крадяли редовно. И една циганка, отишла да краде ама пипнала дето не трябва и останала с разлика в пръстите. И съди въпросния дедо за средна телесна повреда, каква наглост и безочие и го осъди, много добре помня. Нямал право да държи арсенал, да залага бомби и т.н. Жертвата стана виновник. Правосъдие, справедливост и чудо. Моя позната, циганите отнесоха от къщата й на село, дори портата. Шефа на полицията в града и е племенник. Нищо не направиха, ама нищичко. Пускаш жалба, все едно от умрял писмо да чакаш. Писмото идва, ама вътре пише, знаете какво пише. Понеже призваните да следят за ред и да го осигуряват или си правят пас или играят комбина с престъпниците, а когато ти вземеш нещата в свои ръце, ставаш виновен. Еми как да стане? Ако имаше силна полиция, ако можеше да се разчита на тях, на съд, прокуратура... Сега ако извадиш пищов, треба да стреляш при незнам си какви условия и после да извадиш безспорни доказателства, че е било самоотбрана. Ами ако няма свидетели, ако няма как? Идват у вас, въоражен грабеж и ти ко, звъниш на 112 и ги гледаш? Да изнасилят жена ти, да оберат всичко, да уплашат до смърт най-малко децата ти? Закона ги пази тези хора и те много добре го знаят. Иначе няма да са нагли, те просто нямат респект. Имат адвокати, имат пари. Но ако закона ти даде право (уж частната собственост е неприкосновенна), само това право, влиза ти в къщата, хващаш го в крачка и да си свободен от действията си. Да ги видя тогава всички пладнешки разбойници, черни, бели и т.н. Той да знае, че може да се прости с живота си ако влезе някъде, да го видя тоя смелчага. Ама няма да стане.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Съб 05 фев 2011 21:02

Абе момчета!!!!Всички вие дето е палите като пиян каубой в индиански вигвам...Не разбрахте ли смисъла на полемиката която водим!Да кажа пак...и съвсем направо!
Огнестрелното оръжие действа по-бързо от разума!!!!....запомнете го!!!И ако разумът може да дойде по-късно,то последствията от употребата на огнестрелно оръжие са мигновенни и най-често са необратими!Ето затова и хората имащи професионалното право да боравят с оръжие ,в извънработно време си го държат заклчено в касата.Апропо колко от вас знаят,че нямате право да носите заредено огнестрелно оръжие,оръжие със заглушител,и да носите огнестрелно оръжие от 22.00 до 6.00, освен ако не изпълнявате служебни задължения?Така,че много са ни добри законите-не ги оплювайте.Точно законът за обшоопасните средства е писан от умни и опитни хора!
И пак повтарям ...има много ефикасни средства за самозащита,някои от които си ги носим в ежедневието без да подозираме колко могат да ни помогнат....например връзка ключове стиснати в дланта и подаващи се навън между пръстите при защита може да нанесе сериозни поражения без някой да ви съди за това ....елекрошока и спрея отделно...
И още нещо!...защо забравяте за варианта да ви отнемат оръжието преди да започнете неговата употреба(по закон то не трябва да е с патрон в цевта....сега ще ми кажете-револвер!!!...ама все пак!)..случвало се и на професионалисти!!!Ами тогава...Ами ако ви нападнат точно за да ви отнемат оръжието...а????
Кротко момчета!!!...не се нахъсвайте взаимно...животът не е холивудски екшън!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 05 фев 2011 21:15

joker написа:Абе момчета!!!!...
Апропо колко от вас знаят,че нямате право да носите заредено огнестрелно оръжие,оръжие със заглушител,и да носите огнестрелно оръжие от 22.00 до 6.00, освен ако не изпълнявате служебни задължения?Така,че много са ни добри законите-не ги оплювайте.

би ли направил отново справка със закона, защото си в грешка :!: или в бързината си пропуснал да отбележиш малката подробност, че горното ограничение важи за носенето на огнестрелно оръжие в увеселителни и питейни заведения и барове ;)

ПП : някои сме чели закона :idea:

Едит : понеже и аз го написах не много ясно, цитирам члена :

Чл. 15б. (Нов – ДВ, бр. 99 от 2002 г.) (1) Забранява се носенето на огнестрелно оръжие:

1. на политически, синдикални и културни мероприятия;

2. на спортни мероприятия, освен ако е необходимо за самото мероприятие;

3. (доп. – ДВ, бр. 71 от 2003 г.) в увеселителни и питейни заведения и барове за времето от 22,00 до 06,00 ч.;

4. при и след употреба на алкохол или наркотични вещества.

(2) Забраната по ал. 1, т. 1 - 3 не се отнася за лица, изпълняващи служебни задължения по охрана на мероприятия и обекти по ал. 1.

(3) Забранява се съхраняването, носенето и пренасянето на огнестрелни оръжия за охрана, за самоотбрана (самоохрана), за спортни и за културни цели с патрон в цевта.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Съб 05 фев 2011 23:01

....от 22.00 до 6.00...това ли намираш за най-същественото....или последствията от употребата на огнестрелното оръжие????...Не ти пожелавам да се забъркаш дори в най-елементарната история с огнестрелно оръжие...просто да го извадиш за да стреснеш другия....Ум ще ти зайде как може да те насади един опитен адвокат...след като разбира се предварително са те насадили полицаите...Ама с теб трудно се полемизира-имам усещането за разговор с радиоточка(имаше едно време такива-пускаха само избраната от Централата станция!)....така,че ХАУ!!!...аз казах!!! :lol: Пък ти :banghead: :banghead: :banghead: !!!!

Потребителски аватар
simeon40
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот simeon40 » Съб 05 фев 2011 23:27

joker написа:оръжие със заглушител

Поправи ме ако греша, но заглушителите не са ли забранени тук ?

joker написа:И още нещо!...защо забравяте за варианта да ви отнемат оръжието преди да започнете неговата употреба(по закон то не трябва да е с патрон в цевта....сега ще ми кажете-револвер!!!...ама все пак!)..случвало се и на професионалисти!!!Ами тогава...Ами ако ви нападнат точно за да ви отнемат оръжието...а????

Това което казва жокера не са празни приказки. Дори този срещу вас да ви се струва далеч, докато извадите оръжието, заредите или да го насочите - противника ви вече е до вас и се опитва да ви го отнеме. Преди много време на едно друго място, един охранител е тръгнал да вади своето оръжие срещу тълпа момчета в заведение... и съответно му отнемат оръжието преди да може да го използва и му чупят носа с неговия пистолет... добре че после са подхвърлили оръжието настрани, да не са си го взели...

За мен лично спрея си остава най-доброто за самозащита. Но да знаете, никога не си вземайте спрей NATO, големи боклуци са.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 05 фев 2011 23:43

Кой как би изкоментирал този
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=608713
случай?

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Съб 05 фев 2011 23:46

Е какво да му коментираш... mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Съб 05 фев 2011 23:51

icoico написа:Кой как би изкоментирал този
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=608713
случай?

Случаят може да се коментира само от компетентен юрист....

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 06 фев 2011 8:58

Те юристите са го коментирали на първа инстанция :roll: Бивш полицай от БМБ(леле к'ви откачалки имаше там-затова и ги разформироваха :horror: ), бивш легионер е осъден условно за отстрелването на (вече)бившото градско страшилище.Тридесет хиляди бургазлии са се подписали в негова защита доколкото разбрах.Дали вървим към повтаряне на историята отпреди 123 години :gruebel

ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО - 1887

Чл. 1. В околиите, дето се появяват разбойници, ако полицейската стража е недостатъчна за истреблението им, Министрът на Вътрешните Дела, по представление на надлежния окръжен управител разрешава да се образуват особни потери.
Чл. 2. За да се приеме някой за потераджия освен условията, които се изискват за полицейски стражар, трябва: 1) да е запознат добре с местността дето върлуват разбойници и 2) да е препоръчан от общинското управление за честен и неустрашим. Потераджиите се зачисляват и уволняват от окр. управител по представление от надлежния окол. началник.
Чл. 3. На потераджиите за всичко време, през което служат, се плаща от държа¬вата в месец по 65 лева на пешите, и 90 лева на конните. Оръжие и форменни дрехи им се дават тоже от държавата.
Чл. 4. Потерите се намират под командата на околийския началник, или определените от него стражаре. В случай на нужда потерята може да поиска помощ от най-близките общински власти, а така също и да минува в друга околия. Общинските власти са длъжни да дават поисканата от потерата помощ незабавно и не по-малко от 10 души на всеки 100 къщи. За въоръжение на назначените от общинските власти за помощ на потерите лица своевременно се отпущат по распорежданието и усмот¬рението на Министра на Вътрешните Дела нуждното число пушки и патрони от пра¬вителствените складове.
Чл. 5. В околии, на които началниците нямат помощници, Министрът на Вътрешните Дела, по представление на окръжния управител, назначава по един приет аз
специално по преследвание разбойниците. Разноските по съдържанието на така назначените пристави се покриват от кредитът за полицейската стража.
Чл. 6. Потерите нямат право да земат от населението нищо безплатно, обаче ползуват се с правата предвидени в чл. 29 от „устава за полицейската стража".
Чл. 7. Всеки потераджия се снабдява от околийския началник със свидетелство, с което удостоверява личността и длъжността му.
Чл. 8. Ако някой потераджия осакатее или умре при испълнение на служебните си обязаности, нему или на семейството му се дава инвалидна пенсия, съгласно със закона за инвалидното съдържание от 25 ноември 1880 година.
Забележка: Ако при испълнение на служебни обязаности се повреди или убие ко¬ня на потераджията, стойността му се плаща от държавното сокровище.
Чл. 9. Всеки потераджия, който убие или улови жив някой разбойник, получава според важността на разбойника и степента на подвига от 50 до 500 лева награда, ко¬ято се отпуща с приказ от Министра на Вътрешните Дела.
Чл. 10. Чиновниците от полицията, а така също и потерите, за които се докаже, че с немарливостта си или с неземание своевременното нуждните мерки, дали са възможност на разбойниците да избягат и да се крият, отчисляват се и се дават под съд за наказание със затвор от 6 месеца до 3 години.
Чл. 11. Ако някое село, махла, или колиба укрива разбойници, или отказва своевременното даване на предвидената в чл. 4 от настоящия закон помощ, подлага се на екзекуция по решение от Министерския Съвет. Постановлението на съвета тряб¬ва да бъде мотивирано и да се обнародва в „Държавен Вестник". В него се определя, в какво ще състои и колко денье ще трае екзекуцията.
Чл. 12. Министрът на Вътрешните Дела може да забрани прибиваването на ов¬чари, бичкиджии и други хора в гористите места, дето върлуват разбойници, а също и да преселява в селата ония колибари, които се подозряват в укривание разбойници, както и съмнителните роднини на последните. Той може да забрани на подозреваемите в разбойничество приселници да се заселяват в пограничните околии и да заселява във вътрешността на държавата преселенците, чието прибивавание по граница¬та е вредно за обществената безопасност.
Чл. 13. Разбойниците, укривателите и съучастниците им, както и всички лица, които с оръжие в ръка би си позволили да произвеждат или би произвели бунт сре¬щу държавата се съдят от полевите-военни съдилища.
Чл. 14. Временните мерки за прекращение разбойничеството от 29 септемврий 1883 год. се отменяват.
Горния закон се вотира и прие в настоящата му форма от У-то обикновено На¬родно събрание в XXVII му заседание от 1 декемврий 1887 год.
ДВ, № 146, 24 дек. 1887.

С този закон едно време са назначили на държавна служба едни разбойници,за да изтребят останалите такива...и те са ги изтребили.Що ми звучи познато това mhihi mhihi mhihi

Последна промяна от icoico на Нед 06 фев 2011 9:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Нед 06 фев 2011 9:06

Купи си газов пистолет, за да ти извадят боен :) Сложи си палка в колата, за да ти извадят бухалка :) Всеки ден слушам по радиото и гледам по новините за деца намерили оръжието на тати, за улични разправии с пищови... тука стана като Кербала.Предлагам на децата в първи клас да им се връчва по един калашник и да разглобяват за време... mhihi

Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Нед 06 фев 2011 11:36

ALESYZ написа:В тази област, употребата на оръжие законно, е пълна мъгла. Закона наистина не защитава жертвите на нападение, даже напротив. Спомням си преди години, един дедо от Врачанско, любител на оръжия, бил си минирал вилата, щото му я крадяли редовно. И една циганка, отишла да краде ама пипнала дето не трябва и останала с разлика в пръстите. И съди въпросния дедо за средна телесна повреда, каква наглост и безочие и го осъди, много добре помня. Нямал право да държи арсенал, да залага бомби и т.н. Жертвата стана виновник. Правосъдие, справедливост и чудо. Моя позната, циганите отнесоха от къщата й на село, дори портата. Шефа на полицията в града и е племенник. Нищо не направиха, ама нищичко. Пускаш жалба, все едно от умрял писмо да чакаш. Писмото идва, ама вътре пише, знаете какво пише. Понеже призваните да следят за ред и да го осигуряват или си правят пас или играят комбина с престъпниците, а когато ти вземеш нещата в свои ръце, ставаш виновен. Еми как да стане? Ако имаше силна полиция, ако можеше да се разчита на тях, на съд, прокуратура... Сега ако извадиш пищов, треба да стреляш при незнам си какви условия и после да извадиш безспорни доказателства, че е било самоотбрана. Ами ако няма свидетели, ако няма как? Идват у вас, въоражен грабеж и ти ко, звъниш на 112 и ги гледаш? Да изнасилят жена ти, да оберат всичко, да уплашат до смърт най-малко децата ти? Закона ги пази тези хора и те много добре го знаят. Иначе няма да са нагли, те просто нямат респект. Имат адвокати, имат пари. Но ако закона ти даде право (уж частната собственост е неприкосновенна), само това право, влиза ти в къщата, хващаш го в крачка и да си свободен от действията си. Да ги видя тогава всички пладнешки разбойници, черни, бели и т.н. Той да знае, че може да се прости с живота си ако влезе някъде, да го видя тоя смелчага. Ама няма да стане.

Всичко, което си написал е вярно.Няма да оспоря нито буква, но медала винаги има и друга стана - ето я тук.Ако имате нерви, изгледайте целия материал...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”