Въпрос за бракуване на газова бутилка.

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Въпрос за бракуване на газова бутилка.

Мнениеот stoqn_g60 » Съб 30 окт 2010 13:06

Та колеги да попитам,къде трябва да се бракуват изтичащи от употреба бутилки,щото моята е до края на тази година.И проблем ли е,ако в нея има газ???Има ли как да се прехвърли в друга бутилка???

Благодарско предварително!!!

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: Въпрос за бракуване на газова бутилка.

Мнениеот bobocamaro » Съб 30 окт 2010 19:06

stoqn_g60 написа:.И проблем ли е,ако в нея има газ???Има ли как да се прехвърли в друга бутилка???!

Проблем е, в пункта за вторични суровини няма да я вземат пълна с газ(което не е много ясно mhihi )
Не можеш да я прелееш изцяло в друг съд :deal .Така че закарай я у широко поле, източи я внимателно далече от огин, и я предай в пункт.Без нивомер и пълначка.

Потребителски аватар
n-i-k-o
Автомобил: mk2 i passat b3
Двигател: ev 1984 rp 1992

Мнениеот n-i-k-o » Съб 30 окт 2010 19:34

stoqn_g60 написа:Та колеги да попитам,къде трябва да се бракуват изтичащи от употреба бутилки,щото моята е до края на тази година.И проблем ли е,ако в нея има газ???Има ли как да се прехвърли в друга бутилка???

Благодарско предварително!!!

в къв смисъл изтичащи.моята е на десет години и ми казаха че трябва да мине рентген никой не е казал нищо за изхвърляне

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Съб 30 окт 2010 19:43

Да, след като мине определен срок в години -5г., се прави УЗК /ултра звуков контрол / на материала. После и хидро тест...иначе няма как да я узакониш за в бъдеще. По спомени беше около 30 лв. преди година. Сега може и да са други цените.

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Съб 30 окт 2010 20:38

Ами на мен няма да ми трябва,аи + това не е в много добро сустояние има ръжди тук там.КАзаха ми да направя тия замерваници,но щяло да излезе колкотот нова бутилка,а и + това от 2011 щяло да има Евро сонда...

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Нед 31 окт 2010 2:16

По пунктовете за скрап газови бутилки НЕ приемат!
Или ги искат срязани... а рязането на подобен съд е МНОГО опасно нещо и се прави по строго технологични рамки...

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Нед 31 окт 2010 10:54

В крайна сметка какъв е закона за газовите бутилки към момента? Моята бутилка е произведена 2000г и минала тест 2002. На прегледа нищо не казаха. От всякъде чета различни неща - че няма закон, че на 5 години се прави тест, че на 10 години се хвърля бутилката, в крайна сметка кое е вярно?

Потребителски аватар
bryanokoner
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bryanokoner » Съб 11 дек 2010 11:45

До колкото дочух от един майстор 10 годишни бутилки вече не могат да минават на преглед трябвало да се сменя понеже и аз съм с такава холандска 10 годишна

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Чет 17 фев 2011 15:51

bryanokoner написа:До колкото дочух от един майстор 10 годишни бутилки вече не могат да минават на преглед трябвало да се сменя понеже и аз съм с такава холандска 10 годишна

Трябва направя технически преглед на АГУ скоро. От различни сервизи получавам различна информация за бутилката. На едно място твърдят, че бутилката е за смяна, защото е на 10 години. На друго място ми казват, че бутилката трябва да се тества, защото е на повече от 5 години.

Има ли разпоредби на какъв период трябва да се тества газовата бутилка и колко е максималният експлоатационен срок на газовата бутилка?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 17 фев 2011 16:54

rojo написа:Има ли разпоредби на какъв период трябва да се тества газовата бутилка и колко е максималният експлоатационен срок на газовата бутилка?

http://www.bgcert.com/bg/law.php?id=24
Не открих нищо за експлоатационен период :|

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Чет 24 фев 2011 12:14

В темата Нови правила и стикери за АГУ единият от линковете (http://lex.bg/laws/ldoc/2135491631) мисля, че води към необоходимата информация. По-точно нормите са описани в:

Глава четвърта.
ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР

Раздел III.
Технически прегледи и проверки

Чл. 194., ал. (4) Органите за технически надзор извършват следните технически прегледи на АГУ:

1. първоначални, при които се извършва изпитване на якост на резервоара и на плътност на останалите елементи - след регистрирането им;
2. периодични:
а) с изпитване на якост на резервоара и на плътност на останалите елементи - най-малко веднъж на 5 години;
б) външен технически преглед, при който се извършва и изпитване на плътност - най-малко веднъж на 12 месеца;
3. след подмяна или ремонт на резервоара или когато не са експлоатирани повече от 6 месеца, при които се извършват изпитванията по т. 1.

Никъде не видях нищо написано за експлоатационен срок на газовата бутилка. Изглежда трябва да искаме от газ-сервизите да се обосновават законово, ако могат, когато искат да ни бракуват и сменят старата бутилка заради изтекъл експлоатационен срок. Май това е всичко по темата.

Върни се в “Автогазови уредби”