Fen написа:velinsl написа:Доста се отплеснахме от темата, за това карайте с реални цифри МОЛЯ. Не съм модератор ама ми е интересно, понеже ми се върти в главата една смяна на МИ с ТДИ.
Колега ако си моно на газ и минаваш по 15К на година, няма смисъл да минаваш на дизел, защото едва ли ще имаш някаква икономия (ако това ти е целта минавайки на ТДИ). Ако прочетеш всички милиони теми ще видиш, че нормално извънградско се върти от 5 - 6.5 л/100 км. в зависимост от стъпката, багажа, терена и т.н. (не броя експерименти, в които правиш 4л/100 спрял на пътя или 8 и повече на 100 карайки като ненормален по магистралата). Градско от 7 - 10 е горе долу нормален разход, пак зависи от много неща. Значи ако имаш горе долу 60 % градско и 40 % извънградско под 6 литра смесен разход едва ли паднеш. Ако моното го сложиш средно 10-11 на газ пак същото идва. Не забравяй също, че при дизела имаш 1. по - скъпа поддръжка 2. любимия на всички маховик (може да не ти се наложи да го сменяш някой ден, но все пак имай го в предвид) 3. турбина. И пак ти казвам ако караш малко няма смисъл. Ако искаш да минеш на нещо по - ново или просто ти се кара ТДИ, взимай и не се замисляй
Това е основното, другото е че трудно си прая сметка на парите и ми писна да ходя по 3-4 пъти да зареждам "до керемидите" газ всеки месец. Иначе си прав като километри годишно, обаче ми лапа 13 на топло време в града. 2лв ще ми идва повече на 100км дизела, обаче няма да се занимавам със газаджии. Иначе градското ми е до 80-90%.
За АФН съм запознат долу-горе с реалния разход, и дори може да ми е по-евтино на него. Освен ако газта не стане 1,10 при тази цена на дизела, което много много ме съмнява.