Странно чукане/чаткане Поло 6N 1,6 :( качих и самия звук

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
shotoman
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: AEE 1997
Контакти:

Странно чукане/чаткане Поло 6N 1,6 :( качих и самия звук

Мнениеот shotoman » Вто 29 мар 2011 8:10

Колеги, дайте моля ви съвет, че се побърквам вече. Колата е Поло `97, 1,6, 75кс, АЕЕ мотор. Още когато го взех се появи странно почукване, не можех да разбера от къде идва. Звукът е като на шивачна машина, по-скоро е чаткане....сещате се чат-чат-чат..... Бре мислихме го с моето майсторче, сменихме първо маслото. Ефект никакъв. Решихме, че е от хидравличните повдигачи. Отворихме капака, човека каза, че повдигачите са перфектни, обаче аз понеже съм магаре отидох и взех чисто нови, с поръчка, оригинални....не питайте дали съм дал пари, като за форд на старо...... През това време приятелчето беше разглобил и прегледал и клапаните....перфектни. Наредихме нови оригинални повдигачи, сглобихме мотора..... Работи като гумен, ама чаткането си го има :shock Свалихме всички ролки, ремъци, проверихме алтернатора, да не се е разбило неко....наредихме всичко ново....ролки, оптегачи......абе направих го нов тоя мотор.....и пак има чаткане. Странното е, че се чува вътре в купето, когато колата работи на място. Има го и на топъл и на студен мотор, не знам дали на топъл не е маааалко по-силно, но може и да си въобразявам, щот като е топъл мотора работи супер тихо. Другото странно нещо е, че като го оставя да работи на място, чатка 20-тина секунди и спира, пауза от 20 секунди и пак почва. Сложих добавка за подобряване на маслото, само за проба. Двигателя си работи перфектно, ама пак има чаткането. Маслото е Q8 10W40. Внася ми го мой приятел, така че не е менте. Пасата го карам от 5 години с това масло и съм супер доволен. Помислихме да не е от скоростната кутия, ново масло сложих пак на моя глава, въпреки, че майстора каза, че няма нужда....е наистина нямаше разлика. Та сега на въпроса: От колата не съм сменил само антената.....кажете някой попадал ли е на подобен проблем? Имам идиотското чувство, че накрая ще излезе някоя дребна глупост.... :banghead: :banghead: :banghead:

Последна промяна от shotoman на Вто 29 мар 2011 22:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
al_volante
Автомобил: golf 3
Двигател: afn 1996

Re: Странно чукане/чаткане Поло 6N 1,6 :( почти съм се предал

Мнениеот al_volante » Вто 29 мар 2011 8:52

водната помпа провери ли?

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Вто 29 мар 2011 8:56

Сега звъннах на моето приятелче, каза че е проверил помпата :banghead:

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 29 мар 2011 9:07

Бре мислихме го с моето майсторче

Що не пробваш при някой занимаващ се основно с VW(можещ да прави разлика м/ шум от скорости ,повдигачи,водна помпа).http://www.vwclub.bg/forum/viewforum.php?f=13

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Вто 29 мар 2011 9:18

Чакай да уточня нещо, преди да е станало недоразумение. Моя приятел и майстор се занимава основно с VW и е мн. добър и изключително внимателен във всяко едно отношение. За толкова години и толкова коли, винаги всичко е било направено перфектно, а в 70% от случаите дори без купуване на нови части. Особено за нафтови помпи....няма равен :bowdown Въпросът е, че много от нещата за това чаткане съм си ги правил на моя глава, тъй като той не се намира в София, иначе да този момент не е имало случай да не установи веднага проблема. Казвам го не като реклама, а че не съм отишъл просто при някой приятел, който в свободното си време ръчка по коли...

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Вто 29 мар 2011 9:32

Бая неща си сменил колега...гадно е, че не се е отстранил проблема! Само да споделя - при мен механизма за затваряне на предния капак(пружината предполагам) нещо се е "размекнал" и от вибрациите на мотора си издава често един специфичен звук като пресвирване и триене на нещо в друго нещо...колко съм се чудил от къде е :banghead: Провери за подобни неща, или незакрепени елементи, дано да е нещо дребно наистина! :да:

Потребителски аватар
al_volante

Мнениеот al_volante » Вто 29 мар 2011 9:33

а пробвахте ли да запалите колата без обслужващ ремък и да видите дали пак се чува?и още едно предположение:лагера на съединителя как е?

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Вто 29 мар 2011 9:36

Колега и при натиснат съединител продължава да се чува, без промяна в звука. По отношение на обслужващия ремък - отвън като се заслушаш откъм страната на ремъка има лек паразитен звук, нормален за всички такива открити ремъци, много дълги, но не е онова чаткане. :(

Потребителски аватар
al_volante

Мнениеот al_volante » Вто 29 мар 2011 9:53

ок,и все пак ако не сте пробвали без ремък направете го,така най-лесно ще разберете дали звука не идва от някое от устройствата които се задвижват от ремъка(алтернатор,климатик,хидравлика,ролки..)поне да сте сигурни че не е оттам.при мен имаше такъв отвратителен звук,откачих ремъка и се оказа че е ролката на алтернатора,която е демпферна на AFN-a,при теб незнам как е.

Потребителски аватар
bronzer91
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bronzer91 » Вто 29 мар 2011 10:08

колега :) , за мен това чаткане е 100% кутия :wink: , не го казвам случайно имам този проблем откакто съм си купил половерчето ... в началото като го взех кутията виеше и чаткаше , виенето беше доста силно дори като пусках музика в колата пак се чуваше ( все едно стърже желязо в желязо ) като натиснеш съединителя чукането (чаткането) не спира просто намаля ! Отварях кутията вътре са 4 лагерчета три еднакви и един различен (има доста подробни изписани теми) 1 лагерче е около 40/50лв зависи къде на каква цена ще го намериш ... та така при мен бяха заминали 3 от лагерите но поради липса на средства смених този който беше най зле ... беше целия на шупли като шоколадче LZ , след смяната му виенето спря на цяло и чукането изчезна но беше временно , в момента отново чатка(чука) и смятам да карам докато спре 8) голям привърженик съм на полото но това е нещото което най много мразя в този автомобил - кутията ! За напред смятам да си направя една интервенция и да сменя двигателчето ... та по въпроса ако приятелят ти разбира от скоростни кутии ,всмисъл може да ги отваря и отремонтира ... действайте :012:

Pencp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pencp » Вто 29 мар 2011 10:18

Колега,провери ли щангата с двата гумени тампона свързваща двигатела с купето на автомобила!?Понякога се разбива гумения тампон в "ухото" на щангата и предизвиква такъв подобен шум! :D
Другият вариант е лагера на 5-та предавка на СК!?

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Re: Странно чукане/чаткане Поло 6N :( Качих и звука да чуете

Мнениеот shotoman » Вто 29 мар 2011 22:31

Ето как звучи. Така е, после спира за 20-тина сек, пак почва....

http://dox.bg/files/dw?a=ccc17725ab

Ето още един линк със запис на тракането:

polo.mp3

jordanik
Автомобил:
Двигател:

Re: Странно чукане/чаткане Поло 6N 1,6 :( качих и самия звук

Мнениеот jordanik » Сря 30 мар 2011 0:05

Така,като гледам,не сте проверили само ел.дюзите на този мотор.А те са най-вероятната причина за такова ритмично тракане при работа на двигателя,особено,ако са им се поразбили леглата.Моите дюзи на Аудито ми точно така се разтракаха след последното им почистване на ултразвук,но освен шума си работят идеално.

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Сря 30 мар 2011 11:19

Не е от дюзите, защото и на газ и на бензин го прави, без промяна в звука. Калата е с газов инжекцион.

Потребителски аватар
digo_pl
Автомобил: omega V6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот digo_pl » Сря 30 мар 2011 12:24

Сигурен ли си, че не ти тракат онези "метални неща" на самия ГИ върху капака на мотора... щото мойто така прави :)))) В смъсъл капака на главата на мотора...

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”