Крива ос на ролката на пистов ремък пасат Б4 1.9 тди
-
Emil_Yanev
- Автомобил:
- Двигател:
Крива ос на ролката на пистов ремък пасат Б4 1.9 тди
Здравейте колеги!Наскоро се сдобих с ФВ пасат 1.9тди 110кс 96г !Първите ми впечатления са много добри, но имам проблем.Като тъгнах да сменявам пистовият ремък забелязах ,че обтяжната ролка седи накриво
.Искам да сменя оста ,но от другата страна има някаква черна капсулована капачка , и нз как се сваля ?! Ако имате идеи казвайте ! 

- Antonio87
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Крива ос на ролката на пистов ремък пасат Б4 1.9 тди
колега и аз имах същия проблем само че на Пасат Б5 ролката стоеше накриво,самия обтегач е една пружина която както се казва се уморява с времето и тка ролката се накланя надолу и малко по малко почва да се къса пистовия ремък
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
За различни Пасати говорите, колегата Емил е с Б4.
Това черното капсулованото е обтегача на ролката, вътре има навита пружина.
Понякога се износват втулките на оста на ролката, нали тя минава през алуминиевия детайл и има стоманени втулки.
Това черното капсулованото е обтегача на ролката, вътре има навита пружина.
Понякога се износват втулките на оста на ролката, нали тя минава през алуминиевия детайл и има стоманени втулки.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
ABSOLUT написа:... и има стоманени втулки.
Така е и трябва да се сменят навреме , заедно с гумените маншончета . Иначе "кривия болт" износва до край втулките и задира в леглата на конзолата . Болта с роката излиза в посока към въздушния филтър , като последния се маха предварително . Болта се държи към обтегача с един болт , иначе е набит на квадрат .
-
Emil_Yanev
- Автомобил:
- Двигател:
Колега при мен пружинния обтегач е хванат с 2 болта за корпуса и има един централен .Като се свалят болтовете обтегача избива ли се и в коя посока , за да мога да извадя оста 
- milmar
Централния болт държи лоста с ролката . Развиваш няколо оборота , не напълно
и с някакво желязо , или по-добре бронзов избивач удряш директно върху болта . Като поеме да излиза , развиваш още малко и пак удряш ...
-
Emil_Yanev
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря ти колега ! Преди малко свалих оста и ролката.За съжаление втулката е счупена и оста е изядена ,предполагам и леглото е наранено .Има ли вариант да го напълня с течен метал и да набия втулката ?
- milmar
Както ти писах и на ЛС има вариант със стругаро-фрезистка работа по леглото . С лепило не ми се вярва да стане добре . А болта трябва да се смени , ако не се лъжа - 70-80 лв беше . Ако леглото е разбито малко
, а и ако няма да сменяш за сега болта , сменяй втулката към ролката (другата вероятно не е износена толкова) и карай до като решиш какво да правиш за напред
.
.- bigmiro
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: CBAB
Не правете такива работи. Нищо вярно няма във вашите предположения!!! Това не е втулка.Това е лагер с композит направен за големи натоварвания.Оста може да е мръднала малко, но не вярвам и ако е износена може да се мине само с водна шкура на ръка,едва ли е крива. Сменя се лагера и готово. Този лагер(втулка) е самосмазващ, издържа на натоварване 4-5 пъти по голямо от на иглен лагер.
- milmar
bigmiro написа:Не правете такива работи. Нищо вярно няма във вашите предположения!!! Това не е втулка.Това е лагер с композит направен за големи натоварвания.Оста може да е мръднала малко, но не вярвам и ако е износена може да се мине само с водна шкура на ръка,едва ли е крива. Сменя се лагера и готово. Този лагер(втулка) е самосмазващ, издържа на натоварване 4-5 пъти по голямо от на иглен лагер.
Може да си разглобявал нещо подобно , но това пък аз не вярвам
.Че е втулка - втулка е , че е лагер с вътрешно покритие - така е ,че никой по-горе не е писал обратното - също е вярно .
Другото , просто не си го схванал . Трябваше да се рабере от думите ми , че леглото ако е заминало ,защото понякога втулковия лагер направо липсва
- bigmiro
milmar написа:bigmiro написа:Не правете такива работи. Нищо вярно няма във вашите предположения!!! Това не е втулка.Това е лагер с композит направен за големи натоварвания.Оста може да е мръднала малко, но не вярвам и ако е износена може да се мине само с водна шкура на ръка,едва ли е крива. Сменя се лагера и готово. Този лагер(втулка) е самосмазващ, издържа на натоварване 4-5 пъти по голямо от на иглен лагер.
Може да си разглобявал нещо подобно , но това пък аз не вярвам.
Че е втулка - втулка е , че е лагер с вътрешно покритие - така е ,че никой по-горе не е писал обратното - също е вярно .
Другото , просто не си го схванал . Трябваше да се рабере от думите ми , че леглото ако е заминало ,защото понякога втулковия лагер направо липсва, трябва мястото да се разфрезова и да се набие втулка със вътрешен диаметър равен на оригиналния на леглото , и външен по-голям , но достатъчно малък за да не се ослаби конзолата . И такова понятие "самосвазващ" ако успееш да го обясниш ... това да не е пържола на барбекю
.
Разгледай каталозите на SKF и FAG. Има и още една фирма която се занимава изцяло с този тип лагери. Те биват 3 вида. 2 изцяло с гладка вътрешна повтрхност и един с перфорирана вътрешна повърхност, която веднъж смазана, много по-дълго задържа смазката, но пък по-малко натоварване. Прочети малко, преди да колиш прасетата за пържоли! За оста, нищо, че е по твърда допускам, че може да стане елипса. Да се износи леглото и да се фрезова става, но трябва да се прави бронзова втулка, че такъв лагер с по голям външен размер няма. Оригинално размерите му са 15*17*30 мм. Другия проблем е гумения конус който се разбива. За него идеи нямам!
- sasho_mf
- Автомобил: Toyota Corolla Verso
- Двигател:
Провери си и ролката на генератора.При мен беше блокирала /инерционна е/ и за това сменях обтяжен механизъм два пъти в рамките на една година.Не знам дали и при Б4 е така.
Може проблема от там да идва.
Може проблема от там да идва.
- milmar
bigmiro написа:....Оригинално размерите му са 15*17*30 мм. Другия проблем е гумения конус който се разбива. За него идеи нямам!
И за какво беше всичко това
Размери на кръгли детайли се дават като диаметър и т.н. . Гумен конус не съм виждал наоколо , само маншонче , което се закача на периферията на втулката , не се набива никаде
Наскоро сменях на моята кола и реших да споделя опит с колегата (автора на темата) ...
Аз по тая тема съм до тук !
- bigmiro
Не пиша с цел да те засягам и не се заяждам и извинявай, ако си останал с такова впечатление,а ако има хора на които им е писнало от майстори с малко технически познания да си помогнат сами четейки този форум. Нов обтегач от този модел е от 140 до 250 лв. С малко труд за един преди обед се прави. Ето и снимки на разглобено устройство с всичките му части
- milmar
Явно говорим за ралични неща , от там идва проблема

Това е друг мотор , но раположението на обтегача е аналогично .

Това е друг мотор , но раположението на обтегача е аналогично .
Върни се в “Дизелови агрегати”