Разбити тампони на амортисьорите???

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Разбити тампони на амортисьорите???

Мнениеот embi4a » Чет 28 апр 2011 13:46

Здравейте,
Искам да попитам как се проверяват тампоните на предните амортисьори. Ходих вчера за баланс на предните гуми и като вдигнаха колата на крика и като разклати момчето джантата нагоре - надолу си имаше луфт. По неговите думи разбити тампони. Колата при влизане в дупки не тропа и не усещам видима промяна в държането и на пътя. Все пак младежа се занимава с баланс на гуми и не ми изглеждаше обяснението му авторитетно и затова реших да се допитам до вас - колегите по съдба :kissy:

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Re: Разбити тампони на амортисьорите???

Мнениеот Anbuch » Чет 28 апр 2011 16:09

Проверката се прави така както я е направил и съответно не те е излъгал , имай в предвид ,че не е голям проблем да караш така ,но цената на единият тампон+лагера е от 15 до 20 лв в зависимост от "качеството" , тъй че ще сменяш ли нещо по предницата прижали 40 лв за двата тампона

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Чет 28 апр 2011 16:12

Anbuch написа:Проверката се прави така както я е направил и съответно не те е излъгал , имай в предвид ,че не е голям проблем да караш така ,но цената на единият тампон+лагера е от 15 до 20 лв в зависимост от "качеството" , тъй че ще сменяш ли нещо по предницата прижали 40 лв за двата тампона

Колегата над мен ти е казал повечето, но трябва да знаеш че след смяна на тампоните пак трябва да правиш баланс на предницата, шот при свалянето на тампоните се свалят и амортисьорите, тъй че сам си прецени!
Аз ги сменях мойте на Голфа и ми излязоха около 80 лева с баланса.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Чет 28 апр 2011 23:22

Реглаж.. реглаж на предницата после задължително (по-евтино е от нови гуми) и по възможност на компютърен стенд.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 29 апр 2011 0:34

Същото важи и за задната гума ли ?
Че като вдигах моето имаше луфт, все едно болтовете не бяха завити, а бяха scare

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 29 апр 2011 6:51

embi4a написа:Здравейте,
Искам да попитам как се проверяват тампоните на предните амортисьори. Ходих вчера за баланс на предните гуми и като вдигнаха колата на крика и като разклати момчето джантата нагоре - надолу си имаше луфт. По неговите думи разбити тампони. Колата при влизане в дупки не тропа и не усещам видима промяна в държането и на пътя. Все пак младежа се занимава с баланс на гуми и не ми изглеждаше обяснението му авторитетно и затова реших да се допитам до вас - колегите по съдба :kissy:

..................................................
Това съм го писал и преди, някой се бе засегнал.
Най - много тампони сменям пролет и есен, когатао се сменят гумите. Като вдигнеш предницата на крик, нормално е да хлопа. Ако гумаджийте са толкоз компетентни, няма да сменят гуми! :lol:
Щом не хлопа в нормално положение, карай и си свиркай. Конструкцията на възела е такава, че теглото на колата обира луфта.
Колкото дао реглаж след смяна, може да се избегне. Сваля се макферсона заедно с главината - както при Опел.
Задните нямат нормално такъв луфт.
:beer

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пет 29 апр 2011 8:17

Това сигурно ли е, че е нормално да има луфт? След смяната луфт няма,е, поне доста дълго време.. щом хлопа на крика, ще хлопа и по легнали полицаи и подобни с по-висока скорост, което не виждам как може да е нормално :roll:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 29 апр 2011 8:41

Благодаря ви за съветите :kissy: Засега ще карам така, а когато започне да хлопа при шофиране ще ги сменям тогава. Сега не ми се наливат още пари. Надявам се така ако карам няма да се износят самите амортисьори и леглата в които лагеруват?

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Пет 29 апр 2011 9:42

hooligans написа:Същото важи и за задната гума ли ?
Че като вдигах моето имаше луфт, все едно болтовете не бяха завити, а бяха scare

Това на задната гума е лагер, нормално е да се разбиват при теб с тези джанти, дори и предните, питаш ли го hose с корадото? mhihi

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Пет 29 апр 2011 12:11

dj_tuhla написа:Това сигурно ли е, че е нормално да има луфт? След смяната луфт няма,е, поне доста дълго време.. щом хлопа на крика, ще хлопа и по легнали полицаи и подобни с по-висока скорост, което не виждам как може да е нормално :roll:

Колко глупости написа в един пост не е истина! :) Каква е връзката м/у легнали полицаи вдигане на крик, че не ми стана ясно?

При смяна на тампона, няма да има луфт първите няколко месеца докато се смачка тампона след това ще го има пак! Принципно се гледа колко е щръкнал тампона от горе и се чака да се разхлопа за смяна! Ако не се е показал много и наистина не хлопа .. може да поизчака известно време!

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пет 29 апр 2011 18:45

Чак глупости да са .. добре, да не са полицаи, мостче над дере да е. Има такива места (на междуградско по селски пътчета най-често), където мостчето е леко издигнато смрямо нивото на пътя в участъците преди и след него, като минеш с 80 в един момент на слизане "увисват" предните колела за кратко, ако има луфт в такъв момент ще тропне .. не знам дали обясних добре какво имам предвид.. но още не съм убеден че е нормално да има такъв луфт, макар и сигурно да може да се кара дълго така, но това не е довод. А това с "щръкването" също не е показателно особено, новите и те след 20км си стърчат колкото и преди смяната а луфт няма.

nikolaitabakow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolaitabakow » Пет 29 апр 2011 19:49

Ако не те дразни шума може и така да си караш.Аз вече половин година карам така,пък нито вози по различно нито хаби хуми нито нищо,само дето тропа,ама аз така и така си бича музиката и не ми пречи :lol:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пон 02 май 2011 10:33

Благодаря за отговорите. Сега ще карам така и ако или когато се разхлопа ще ги сменям. Все пак колите ни не са първат младост :beer

Потребителски аватар
maman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maman » Вто 10 май 2011 22:11

Колеги,а ако се махнат капачките,подложат се гумени "шайби" и пак се върнат металните капачки,няма ли да се реши проблема?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 10 май 2011 22:54

Кардинално решение на въпроса е присаждане на бомбета и тампони от друг автомобил, Опел или Ауди например.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”