passat 1,9 tdi AHU губи антифриз

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
elektronchika
Автомобил:
Двигател:

passat 1,9 tdi AHU губи антифриз

Мнениеот elektronchika » Пет 06 май 2011 10:25

Здравейте! Купихме преди 2 месеца от Германия passat b5 (1998г.) 1,9 TDI AHU. Охладителната течност беше под минимума и й допяхме точно до минимума. След 2 месеца нивото е паднало с 10 милиметра. Гледахме дали има някъде текло, няма никъде мокро, всички маркучи са здрави. Сега пак я огледахме, и доляхме антифриз пак до минимума.

Искам да попитам от къде мога да намеря схема на охладителната част, кое къде минава и т.н., за да се опитам да разреша проблема. Също ако имате идея какво може да е на колата, макар че сигурно по тези неща, които казах, може да са много неща, като помпа, главата и сигурно още неща, за които не се сещам сега. Ще съм благодарен ако помогнете. Поразрових се във форума, но най-често старите теми са за загуба на много течност (1-2 литра на няколко стотин километра) и затова реших да създам нова тема.

Поздрави!

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Re: passat 1,9 tdi AHU губи антифриз

Мнениеот BRUKLLIN » Пет 06 май 2011 13:23

Провери си тройника на блока!
Най-вероятно от там сълзи и се изпарява и не се вижда!
Често срещан проблем е!
П.С. Имаше хубава тема за тоя проблем,ама не я намирам!

elektronchika
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот elektronchika » Пет 06 май 2011 14:31

проверих го, гайката беше стегната, нищо необичайно не се вижда. Като гледам няма гарнитурка там, мислях ако има че може да се е смачкала. Найстина ако от там се изпаравя трудно може да се види. Ще потърся и аз тази тема.

diko_1980
Автомобил: passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот diko_1980 » Пет 06 май 2011 18:17

Колега,най вероятно е от тройника по принцип сълзи на студен мотор,като загрее неможеш да разбереш.Около тридесет лв по спомени беше,като го сменяш внимавай да не го пренатегнеш.Вземи и нов "О" пръстен,успех

elektronchika
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот elektronchika » Съб 07 май 2011 10:02

днес ново двайсет - антифриза през нощта е намалял с 2 милиметра, без колата да е карана, няма никъде мокро. Тройника е сух...

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Съб 07 май 2011 12:45

нали знаеш че течностите се свиват и обратното, 2мм не е сериоза причина

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Съб 07 май 2011 18:07

Ако антифриза ти беше до максимума бих ти казал да провериш дали капачката на разширителния съд държи налягане, но щом е бил до минимума едва ли е от това. Пробвай следното: на студен двигател накарай някой приятел да запали и да поддържа 2000 оборота, а ти отвий капачката и гледай в съда за антифриза. Ако излизат мехурчета почти сигурно е издухана гарнитура на главата. След това покарай и като загрее колата на 90С отвий капачката и ако вместо нормалното изсъскване се получи бълбукане и нивото на антифриза се повиши пак бих ти казал, че е гарнитура. Ако по капачката на маслото имаш бели отлагания като от пресечено масло, значи го омесва с антифриз, което също значи гарнитура. Ако нямаш такива отлагания не значи, че гарнитурата не е издухана. Закарай колата на майстор с VAG-COM и вижте при загрял двигател и по-здраво каране каква е реалната температура. Ако загрява повече от нормалното, пак вероятно се дължи на гарнитурата.

elektronchika
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот elektronchika » Нед 08 май 2011 11:46

Пробата с излизането на мехурчета при студен двигател я направих вчера. Не излизаха. При топъл двигател не съм пробвал дали течността ще се повиши.

По шеката няма отлагания.

Уплътнението на капачката на разширителния съд май не уплътнява много добре. Вчера след каране 30-тина кимолетра без да се зори колата, след това имаше малко капчици под съда. Уплътнението е смачкано, тези дни ще го сменя. Евентуално ако не уплътнява и да излиза от там, знам ли вече...

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Нед 08 май 2011 20:33

Капачката не държи налягане, когато клапанът и се развали. Отиди в сервиз, където имат уред за проверка на капачки. Капачката се навива на него и се помпи до мисля, че беше 0,9g и ако налягането не пада, значи е наред.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Нед 08 май 2011 21:12

И на мен ми бега некъде тоя антифриз :? за 5К км съм долял около литър до максимума :|
Ще го проверя тоя тройник да видим.Двигателя е 1Z

Потребителски аватар
fena_vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fena_vd » Пет 13 май 2011 21:42

Провери си в краката или в долу на пасажерското място, няма да се учудя ако ти тече радиаторче на парното.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Съб 14 май 2011 14:41

На моето AHU загубата на антифриз се оказа от водната помпа. Смених я заради изметната ос и си реших и другия проблем.

Потребителски аватар
vladko33
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladko33 » Вто 07 юни 2011 20:56

Аз съм с 1.9 AVF мотор и при мен също има загуба на антифриз вече около 30 000км, която започва вече да ме дразни. Има го бълбукането от таблото, в маслото не виждам никакви нередности, а като е загряла и отвъртя капачката изсъсква силно и нивото на течността се повишава. Това не е ли нормално? Все пак системата е под налягане. Но като отвия капачката забелязвам, че изтичат няколко капки от едно преливниче отдолу точно под казанчето. Иначе този тройник не го знам къде точно е при мен , но забелязвам, че губи повече течност при каране на по-високи обороти !

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Вто 07 юни 2011 21:19

Утре сутринта го палиш студен. Мръсна газ на 2-ра и 3-та предавка и като видиш, че се отлепва стрелката на температурата от 50-те градуса, слизаш и отвиваш капачката. Ако изсъска като гъска, сменяш гарнитурата на главата.

dinkov_a6
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dinkov_a6 » Вто 07 юни 2011 21:27

Колега и аз съм за О-пръстена на тройника.Моята също е AHU и миналата година ми правеше точно тоя номер,докато един ден през Декември се отпуши както си беше на място и добре,че го видях. Иначе О-пръстена е стотинки ,но е заврян на много гадно място,че и едни пружинни скоби има..Успех в решеването на проблема :beer

Върни се в “Дизелови агрегати”