защо на климатик губи много мощност

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Re: защо на климатик губи много мощност

Мнениеот zfa159 » Вто 17 май 2011 0:04

Ти пък си държиш на твоите 2kW,които не знам къде и как си прочел.Окончателно се отказвам да споря обаче вече,понеже се е видяло,че няма смисъл.
Първо на графиката си се вижда,че компресора дърпа около 2kW на празен ход и около 8kW около 3000 оборота,както вече казах при идеалните условия - 16 бара високо налягане и 2 бара ниско налягане.
По повод 5500-те оборота - компресора е оразмерен да може да работи чудесно до 8000 оборота (за справка - сайт-а на производителя).Вътре има клапан,който регулира налягането на фреона да седи постоянно при 1000,2000,5000 и дори 80000 оборота,като единственото,което се променя до към 3000 оборота е консумираната мощност.От там нагоре в оборотите,мощността не се променя,защото клапана поддържа постоянно налягането на фреона над 3000 оборота т.е. и натоварването т.е. и консумираната мощност. Което по никакъв начин не значи,че компресора не можа да вдигне 40 бара на празен ход...може без проблем,понеже клапана работи според оборотите и ако на 3000 оборота,налягането е 50 бара,ще го задържи такова и при 5000.
Гледал съм Дино тестове на Пасат В5 1.9 ТДИ на мой клиент.При пуснат компресор в максимално натоварен режим,мощността е с 14 коня надолу при 3000 оборота....изводите са си за вас,аз се отказвам повече да пея едно и също.Пуснете анкета колко хора карат бензинова кола до 150 коня и си усещат сериозно работата на компресора - аз познавам около поне 200 такива :)
:beer

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 17 май 2011 0:08

Haralampi написа: В този смисъл - да, макар и да не съм се заглеждал, теоретично при вкл на климатика в покой на дизелов двигател, оборотите ще мръднат с по-малко от колкото на бензинов.

Ми загледай се (те дизеловите мотори няма да те ухапат :lol: )там оборотите не мръдват грам.Иначе имах предвид не на едни и същи обороти ,а всекидневно каране на сякви обороти.Иначе блаженно ти завиждам ,че на 1,6 не усещаш климатика като аз на моя го усещам :?

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 17 май 2011 0:09

zfa159 написа:...

Прав си за компресора, който посочваш. Аз обаче линкнах към теми от форума на мерцедес, където става ясно, че компресора там е именно 2-3-4 Kw мак мощност :) Както и да е - мисля, че и двамата сме единодушни, че трудно може да става дума за 20 коня загуба независимо от оборотите - ти потвърждаваш това, което и аз казвам - от определени обороти нагоре, мощността и консумацията спира да нараства :)

Иначе очевидно аз съм един от другите 200, които карат бензинова кола до 150 коня и не усещат абсолютно никаква разлика, а лятно време карам на климатик достатъчно редовно :)

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 17 май 2011 0:13

Rabbit_TDI написа:
Haralampi написа: В този смисъл - да, макар и да не съм се заглеждал, теоретично при вкл на климатика в покой на дизелов двигател, оборотите ще мръднат с по-малко от колкото на бензинов.

Ми загледай се (те дизеловите мотори няма да те ухапат :lol: )там оборотите не мръдват грам.Иначе имах предвид не на едни и същи обороти ,а всекидневно каране на сякви обороти.Иначе блаженно ти завиждам ,че на 1,6 не усещаш климатика като аз на моя го усещам :?

Ще го направя още утре :) Карам в момента дизелов автомобил с много сходна мощност (100 коня) и то от същото поколение :)

Ами ежедневно каране.... тогава не си прав - при ежедневното каране и единия и другия автомобил в определени моменти има по-висока и по-ниска мощност... няма как да определиш така. Просто това зависи от конкретния момент и оборотите с които кара единия и другия, т.е. мощността на двигателя.

Иначе не само, че не го усещам на 1.6, но дори може би едва едва съм го усещал на 1.4 (75 коня) и то само при 5 човека в колата, когато наистина и се изстисква всяко магаре. Иначе не.

Според мен ако го усещаш толкова пряко имаш друг проблем - например силно увеличена утечка на енергия - компресор, който едва крета, развалена ролка и т.н. Т.е. голяма странична консумация на енергия не по предназначение...

Последна промяна от Haralampi на Вто 17 май 2011 0:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 17 май 2011 0:15

zfa159 написа: - аз познавам около поне 200 такива :)

+1 и ,че аз познавам 20-30 такива :lol:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 17 май 2011 0:17

Haralampi написа:

- от определени обороти нагоре, мощността и консумацията спира да нараства :)

Ми щото изкуствено се намалява товара :wink: .Айде сега се върни към твоето съждение за бензина и дизела при кви обороти ,кво ,колко :lol:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 17 май 2011 0:19

Rabbit_TDI написа:
zfa159 написа: - аз познавам около поне 200 такива :)

+1 и ,че аз познавам 20-30 такива :lol:

Щом това ви успокоява... :roll:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 17 май 2011 0:20

Rabbit_TDI написа:
Haralampi написа:

- от определени обороти нагоре, мощността и консумацията спира да нараства :)

Ми щото изкуствено се намалява товара :wink: .Айде сега се върни към твоето съждение за бензина и дизела при кви обороти ,кво ,колко :lol:

Какво общо има сега това ? Май съвсем се забърка колега :) пийни едно и лягай, утре пак преплюнчи темата и ще ти просветне mhihi :drunk

Лека от мен! :beer

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пет 09 сеп 2011 10:03

Аз си мисля да не би да има нещо което товари - лагер заминал, перката, която се пуска (втората) или някой клапан. Има ли клапан по системата, който обслужва климатика и е свързан с вакуума? Имам нещо наум

Потребителски аватар
kikogsxr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kikogsxr » Пет 09 сеп 2011 10:26

Колега купи AGZ и няма да имаш проблеми с климатик, климатроник..... :да:(става въпрос за вървенето на зверчето :Mr Green Fun )

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”