Благодаря ви предварително.
Пътуване до Солун.
- Nesh
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Пътуване до Солун.
Здравейте скъпи съфорумници. Предстои ми патуване до Солун и имам няколко въпроса към тези от вас , които са ходили и имат опит. ОТ къде е най-хубав пътя , от софия или през пазарджик (аз съм от пловдив) . Другият ми въпрос е трябва ли зелена карта за гърция и вярно ли е това , че глобяват за теглич
?
- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Пътуване до Солун.
Здравей Нешо (знаем се с теб от скутер форума
) аз пътувах предния път до Италия през Гърция, колата ми имаше теглич и ме спряха за превишена скорост (превишена с 50км/ч
), но се оказаха печени малаките та ме пуснаха с 20 евро глоба, но преди да ме пусне гръка каза че в Гърция с теглич ако нямаш нещо закачено, не може да се движиш. Теглича ми беше оригинален, но несваляем тип, с евротабелката на Пежо (карах пежо тогава) на него. По принцип обаче никъде другаде в Европа не съм имал проблем с теглича (и в други страни в ЕУ е забранено карането с теглич без ремарке закачено), ако стане беля обаче, някой да те натресе отзад, може да те изкарат теб виновен зарад теглича
За пътя, винаги си минавам по царския през кулата, предния път (миналата пролет) до серес целия път беше в ремонт, правеха магистралата и много малка част от нея беше готова, спазвай ограниченията ако минаваш от там че византийските заптиета дебнеха много
За пътя, винаги си минавам по царския през кулата, предния път (миналата пролет) до серес целия път беше в ремонт, правеха магистралата и много малка част от нея беше готова, спазвай ограниченията ако минаваш от там че византийските заптиета дебнеха много

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Винаги минавам Пловдив–Ихтиман–Самоков–Дупница-Кулата.
От Ихтиман до Дупница пътя не е много добър, но като се внимава няма проблеми
Алтернативен маршрут е през София, но там не знам как е пътя
Зелена карта трябва. Теглича ако е разглобяем го махни
Баща ми кара доста време с теглич там и не е имал проблеми, но по принцип си е забранен
От Ихтиман до Дупница пътя не е много добър, но като се внимава няма проблеми
Зелена карта трябва. Теглича ако е разглобяем го махни
Баща ми кара доста време с теглич там и не е имал проблеми, но по принцип си е забранен
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И радар-детектор ако имаш го свали. Забранени са Гърция.
Големия талон да е в теб също.
Големия талон да е в теб също.
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
За да не плащаш големи глоби.
Гърците имат само един талон, в който е описано всичко, като в нашия големия. Малките по принцип не ги признават.
От 90 година съм в транспортният бизнес и знам колко коства един талон.
Глобата започва от 8000 евро за липса на големия талон и от там се прибавя всяко следващо нарушение, като накрая се добавя и 2.5% върху цялата сума.
Последната беше 9600 евро. С два пъти разкарване до Серес лично и още един път камиона до там успяхме да свалим глобата на 1560 евро. А това за съжаление не беше единственият случай.
Така че носете си големия талон само за Гърция. В Европа никой не го търси.
п.с. скоро имаше предаване по телевизията точно за този проблем, защото на лизинговите коли големите талони са в лизингодателя.
Гърците имат само един талон, в който е описано всичко, като в нашия големия. Малките по принцип не ги признават.
Глобата започва от 8000 евро за липса на големия талон и от там се прибавя всяко следващо нарушение, като накрая се добавя и 2.5% върху цялата сума.
Последната беше 9600 евро. С два пъти разкарване до Серес лично и още един път камиона до там успяхме да свалим глобата на 1560 евро. А това за съжаление не беше единственият случай.
п.с. скоро имаше предаване по телевизията точно за този проблем, защото на лизинговите коли големите талони са в лизингодателя.
- grozmaistor
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: 1.6SR AKL
Колега, зелената карта е документ гражданска отговорност при пътуване в чужбина, така че трябва да го имаш и да го носиш със себе си, а не да стои вкъщи! Може да не те спрат и да не ти го пискат, но спрат ли те полицаи първите думи са "зелена карта", ако са в северна Гърция може и на български да ти го кажат. Ако нямаш става мн лошо за теб!
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
най прекият път е Пловдив-белово-разлог - симитли-серес- солун като в участъка юндола якоруда има на няколко места доста разбити участъци...най живописно и с по малко трафик е пловдив- белово-елешница- гоце делчев- драма- солун
за големия талон(не говорим за транспортни фирми,автобуси,камиони)Ходил съм над 10 пъти и сега чувам да го искат.
- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
Andonov написа:За да не плащаш големи глоби.
Това дали важи и за коли, до сега в Гърция са ме спирали 2пъти, но все е било по-надолу към Игуменица, може да не са толкова информирани, ама и 2та пъти с малък талон си се разминавам
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
Aprilia написа:Това дали важи и за коли, до сега в Гърция са ме спирали 2пъти, но все е било по-надолу към Игуменица, може да не са толкова информирани, ама и 2та пъти с малък талон си се разминавами ЗАДЪЛЖИТЕЛНО зелена карта, въпреки че по принцип не би трябавало да я искат, е искат я навсякъде в Европа
зелена карта и на мен до сега не са ми търсели в гърция.... до колкото ми е известно такава търсят само при произшествие
- Nesh
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Благодаря на всички , писали в темата. Днес ходих да питам за зелена карта и ми искат 90лв.
за нея , аз си мислех , че е нещо от порядъка на 10лв. А за 1 месец е към 30++лв. (не запомних точно колко).
За големия талон незнаех , но е малко опасно да се взима и не виждам логика , но щом им го пише в закона значи няма какво да спорим.
Чувал съм , че и за износени гуми глобяват? Ехх ... има неща които те карат да се радваш на родината си
за нея , аз си мислех , че е нещо от порядъка на 10лв. А за 1 месец е към 30++лв. (не запомних точно колко).За големия талон незнаех , но е малко опасно да се взима и не виждам логика , но щом им го пише в закона значи няма какво да спорим.
Чувал съм , че и за износени гуми глобяват? Ехх ... има неща които те карат да се радваш на родината си

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Nesh написа:...
В коя компания ти е гражданската отговорност и кога си я правил
Това за талона не го знаех, а не е като да не съм ходил в Гърция
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Aз често ходя до Гърция. До сега и зелена карта и голям талон не са ми искали(но винаги е в мен), но това не значи, че не може да попаднеш на "добър" полицай и да ви ги поискат.
Аз писах какво търсят (явно когато си искат) и колко е глобата. Всеки сам си решава какво да носи.
Все пак гръцките законите са такива, че за щяло и нещяло свалят рег.номера на колата и обират документи.
Друга такава европейска страна няма. Имайте едно на ум.
Аз писах какво търсят (явно когато си искат) и колко е глобата. Всеки сам си решава какво да носи.
Все пак гръцките законите са такива, че за щяло и нещяло свалят рег.номера на колата и обират документи.
Друга такава европейска страна няма. Имайте едно на ум.