Бора 1.9 (116 коня) 2001 година проблем с турбината

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
DarGab
Автомобил:
Двигател:

Бора 1.9 (116 коня) 2001 година проблем с турбината

Мнениеот DarGab » Пон 11 юли 2011 15:10

Здравейте, имам проблем с турбината на Бора 1.9(116 коня) 2001 година.
Турбината се оказа напълно разбита. Предлагат ми втора употреба за 500лв. Това добре ли е? Какви са рисковете? Каква е ориентировъчната цена на нова турбина?
Мерси много, защото съм адски объркана!

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с турбината на Бора

Мнениеот the_tupan » Пон 11 юли 2011 17:38

Ново турбо при всички положения е четирицифрена сума. Има вариант за рециклиране на старото и/или замяна на старо за ново(рециклирано), или рециклиране на твоето, но пак си е цифра. Покупката на турбина втора ръка крие сериозни рискове, както и всяко друго нещо,което се купува на старо. Може да те изкара много километри, а може и да се окоти и на 10 км. от сервиза. Като цена, която си написала за турбината втора ръка е горе долу добре, но при всички положения трябва да се види състоянието на оста и лопатките.

П.П. Какво му е на старото турбо, че е заминало? С какво масло караш колата? На колко километра го сменяш?

DarGab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarGab » Вто 12 юли 2011 9:06

Маслото беше за смяна и планувахме да го сменяме в рамките на следващия месец - около 8000 километра сме минали вече с него. Маслото не знам какво е(не се сърдете за некомпетентноста).

Колата е на около 200 000 километра. Не знам от какво се е разбило. Имам доверие на майстора ни, а той смята, че нашето не може да се рециклира, било напълно разбито.
Днес ще сложат това Турбо и ще я покарат да видят как ще се държи ако всичко е наред ще си я взема утре. Според майстора това Турбо изглежда перфектно, ама ще видим днес.
А да попитам нормално ли е от разбито Турбо да загуби напълно мощност дори на 1-ва 2-ра скорост? И това да стане буквално изведнъж.
Познавам поведението на колата и докато я карах 1-2 километра направо се шашнах, натискам, натискам а тя не върви :(
Благодаря предварително!

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Вто 12 юли 2011 16:07

DarGab написа:А да попитам нормално ли е от разбито Турбо да загуби напълно мощност дори на 1-ва 2-ра скорост? И това да стане буквално изведнъж.
Познавам поведението на колата и докато я карах 1-2 километра направо се шашнах, натискам, натискам а тя не върви :(
Благодаря предварително!

При неработещо турбо колата изобщо не върви и не само на 1-ва и 2-ра ами на всички скорости.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Вто 12 юли 2011 20:01

Турбото умира изведнъж със специални ефекти - бяло-синкав пушек с мирис на изгоряло масло. Пълна загуба на мощност, евентуално стържещ звук.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Вто 12 юли 2011 20:12

morfei1 написа:Турбото умира изведнъж със специални ефекти - бяло-синкав пушек с мирис на изгоряло масло. Пълна загуба на мощност, евентуално стържещ звук.

:063: Щом са специални ефектите... Ами питай твоя майстор,какво точно го кара да мисли,че турбото е изведнъж за тотална смяна ? Ако турбината ти е под ръка провери радиалния и аксиалния лифт,ако можеш даже направи клипче докато проверяваш,та да видим и ние.

Това е тотално счупена турбина :

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Вто 12 юли 2011 22:45

Дам, колегата не спомена нищо за пушек и ме съмнява, че може просто да е забила колата.

След като изпуши моята, въпреки че не скъса перката, луфтовете и бяха горе долу като на клипчето :Mr Green Fun

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Сря 13 юли 2011 0:17

Мен на кръщаване ми отива работа от страна на майстора.Може просто да е зацапана геометрията,да е забила и този като е видял жена,дай да и вземем париците.

Попитай какво и е на турбината,ако е такъв луфта,счупена е оста или е разтопена (примерно :Mr Green Fun ) се съгласявай за нова.Всичко друго го сподели тук и ще ти дадат определено доста по-компетентни мнения.Има хора,които разбират доста тук.

А и има форумен майстор от Варна,който е пробван.Ще помоля само някой да ме подсети кой беше...ifidik,ако не се бъркам.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Сря 13 юли 2011 1:08

точно той е човека в случая :wink: .

DarGab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarGab » Сря 13 юли 2011 9:16

Извинете много :(
Грешката е в мен, пропуснах да спомена, че колата изведнъж загуби мощност и започна да пуши тотално като самолет. Спрях, защото помислих, че нещо се е запалила. Когато пгледнах от ауспуха капеха капки масло.
Двигателя бил помпа-дюза или нещо такова и не трябвало да се кара с масло полусинтетика :(
Тотално се обърках. Бихте ли ми дали координати на Ифидик?

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Сря 13 юли 2011 22:48

:063: Тия жени ще ме уморят... Тази турбина,се слага и на двг които не са помпа-дюза,така,че не е от това,че колата е помпа-дюза и е такова маслото и т.н. Спецификациите му се гледат.

memberlist.php?mode=viewprofile&u=118480

Пиши му лс или направо му прати линк към темата и се разберете.

mimorkata123
Автомобил: VW Bora
Двигател:

Мнениеот mimorkata123 » Чет 28 фев 2013 12:49

Я и аз да попитам нещо.Не разбирам затова преди да отида на майстор или нещо подобно първо да попитам за да знам за какво става въпрос.Колата е VW Bora 1.9 TDI 116к.с. помпа дюза е.Та сега на проблема.Днес както си карах и изведнъж колата спря да набира(турбото спря да работи).Давам газ оборотомера ще пръсне,форсира се но не иска да набира скорост дори намалява.Спрях,изключих колата,извадих ключа и започнах едстествено да звъня на някой да попитам какво да правя.След което запалих мотора и колата вече си беше както преди.Турбото си работи,съответно колата си върви както преди и естествено я подкарах колкото може да отнесе :).Та някой знае ли какъв е този проблем и защо се получи?

Потребителски аватар
feikot

Re: Бора 1.9 (116 коня) 2001 година проблем с турбината

Мнениеот feikot » Чет 28 фев 2013 17:15

Първо турбината няма как да спре да работи...освен ако не се строши,ама тогава ще разбереш :mhihi .
Второ-щом се пълни оборотомера,обясни ми как твърдата връзка между двигател,скоростна кутия-колела,посредством съединителя,може да сътвори това нещо,което описваш?

По така описания проблем ти буксува съединителя,ама не вярвам пък да не разбереш (ще пуши и мирише).Или не описваш правилно проблема или е съединител.

mimorkata123
Автомобил: VW Bora
Двигател:

Мнениеот mimorkata123 » Чет 28 фев 2013 17:37

Е как по-точно да опиша проблема.То точно такава е ситуацията.Единствено незнам дали турбото е спряло да работи това сама прецених,че е така.Давам газ колата не върви.Спрях изключих двигателя и извадих ключа.Сед това запалих двигателя и колата си работеше,потеглих и си вървеше както преди.Съединителя не е 100% знам какво е пребуксувал съединител случвало ми се е.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Пет 01 мар 2013 0:01

Ако е турбина няма да се форсира и ще караш все едно влачиш камаз настрани...

Върни се в “Дизелови агрегати”