А колата не е каква да е- последния пасат б4 2.8 вр6- 96г. ГТ изпълнение с всичко възможно натъпкано в него- климатроник в комбинация с люк(!), 4 ел.стъкла, ел. огледала, темпомат, кожено черно рекаро с подгрев (забравих да видя дали имаше и ел. управление), с юбилейния абс, с последното табло- сиви циферблати с червени стрелки + обичайните за модела екстри. Въобще почти черешката на тортата, що се отнася до б4.
Мислех да го взема(нали все пак е пасат вр6
Отивам в едно село забутано, колата е на улицата, няма бензин даже да запали. Кофти впечатление. По принцип ме интересуваше мотора, но докато докарат гориво тръгнах да я поогледам. Мръсна отвън майната му, влизам вътре, мирише на мандра, според собственика било на сливи
Воланът от кожен беше станал полукожен- кожа с пвц лента, порядъчно зацапана. Дръжката на ръчната и тя. Допирът с тях е един нехигиеничен ужас. Отделно ръчна нямаше- била разкачена. Шофьорския прозорец не било желателно да го свалям
. Липсва огледалото за обратно виждане, не е проблем, за сметка на това забелязвам една хубава паяжина на предното стъкло. Спукано яко.
Излизам отвън да я огледам детайлно. Счупена маска, счупена задна броня и разкривена. Леко натисната и в калника от удара. Счупен заден стоп. Интересно как но боята беше тотално съсипана- все едно е подсушавана с шкурка 180, и то много пъти
Някакви потъмнели ръждиви фарове. Бленди, капачета... там е ясно.Вдигам капака- приятна гледка- 6-так отдолу. Вадя щеката за масло- под минимума, а колата е спряна под наклон с предницата надолу. Питам с леко майтапчийски тон- гори ли масло?- Масло никога не е пипнала- Даже преди няколко месеца е сменено.
Освен липсата му, отзад и ауспуха издайнически говори за друго. Протаява антифриз от едни тапи.Идва бензина, сипваме. Моторът пали доста неубедително. Танцува яко из коша. Обтегачите и успокоителите "напомнят", че отдавна си искат смяната. Очевидно се губи цилиндър/ цилиндри. Обясняват ми, че е някоя свещ. Моторът го познавам и ми е ясно че му се куби компресия, и то много сериозно на някои от цилиндрите. Въпреки всичко проверявам с кабелите, изключвайки цилиндър по цилиндър. Достаъчно показателно е. Не е свещи.
Тръгвам да карам, отлепям на първа и вкарвам втора. Брутален шум още от 20км/ч. Поглеждам въпросително- продавача още по-въпросително. Питам го за шума- той- спокойно тя си е така, ние отдавна така я караме, не е проблем, някакъв преден лагер е. Е, лагера не беше ляв, както ми обясниха, а десен или беше в дифа, едно от двете. На 100км/ч в колата не се стои, а и се кара със страх. Давам цялата газ на първа и... нищо. Изредих няколко предавки, ясно беше че мнооооооого коне им е писнало и са си тръгнали. Добро вървене... за 1.8 моно най-много 2е
Отгоре на това и темпомата не бачкаше
То вярно, че колите са да ни служат по принцип, а не ние на тях(макар че тук е мястото с масовите изключения), ама такова отношение
Хубавото е, че съчетахме нещата така, че хем да видим колата, хем да свършим и друга работа. И най-странното беше че ми беше чак забавно от толкова абсурди и недоумения от моя страна.
Естествено че не я взех, това е кола за... нещо като скраб, тя и за морга почти не става(или поне за цената от 2200лв). Виждал съм разни таралясници, ама такова нещо... Жалко че такъв екземпляр не е попаднал на собственик.
Та така...

Състоянието в което я видях-мисля,че поне 150 корена домати можеха да се посеят по нея,толкова кал имаше,даже се чудя дали и 2 реда вейкин боб дали ще хванат броните.Карай,нали е Нива.Вдига се капака и мисля,че имаше повече масло по коша и двигателя,отколкото В двигателя.Няма акумулатор,върти сучи,не можа да запали.Отвора на въздушния филтър,запушен с чашка от кафе-машина,с дупка от цигара,така си бил регулирал метана
Викам,искам да я чуя как работи все пак,стария взе да се усуква,че не можел да носи тежко и че сега тепърва трябвало да сваля от неговата кола акумулатора.Казах му,че аз ще го взема като не може (човешко все пак,ама устата му може да мели).Запали,това ок.Влизам вътре...Перушина от яребици,около 150 гилзи от малокалибрено оръжие,мисля,че около 300 фаса в пепелниците (де що има) кутийки от всякакви неща,опаковки,слама,8 крушки,20на гайки,4 лъжици,50на стотинки на по 1 и 2,хартийки,камбанки за риболов,лъжички от кафе-машина и мн мн други.