Малко предистория преди да задам въпросите си.
Преди 2 седмици, връщайки се от южното ни черноморие, 20 км преди Бургас, имах нещастието колата да угасне в движение и да не запали повече. Със съпругата ми преживяхме огромен кошмар, защото колата угасна точно в участък на завой и където се караше с голяма скорост. Благодаря на Господ

Последва 120 км буксир до Ямбол, където ни чакаше майсторче-жичкаджия, който установи изгоряла бобина-комутатор. След смяната на комутатора, майсторчето ми препоръча да сменя кабели и свещи, защото те може да са причината той да изгори. Свещите са някъде на около 65 000 км, а кабелите - нямам си никаква представа.
Снощи реших да закарам колата на тъмно и да погледна дали има искрене около кабелите. Със сигурност видях такова от няколко места на централния кабел и почти никакво от другите кабели. Но друго ми направи огромно впечатление - при подаване на повече газ, под металните накрайници на кабелите, непосредствено на самия вход и на 4-те свещи, се образуваше ореол/кръг от искри. Това ме озадачи много и не ми се стори никак нормално ...
Взел съм решение в близките няколко дена да купя нови кабели Тесла от магазин Косер и нови триполюсни свещи ( двоумя се каква марка да са и от къде )?!
Но питането ми към вас е по скоро за ореолите от искри около всяка свещ - нормално ли е това и каква може да е причината?