При палене не светва винаги лампата на подгревните свещи
- blade84
- Автомобил: Vento
- Двигател: AAZ
При палене не светва винаги лампата на подгревните свещи
Имам го тоя проблем от доста време, иначе колата си пали добре и в студ. Мотора е AAZ с механичната помпа. Дали това е сигнал за изгоряла свещ? 

- ventotdi
- Автомобил: VW Golf 4
- Двигател: ALH 1998
Re: При палене не светва винаги лампата на подгревните свещи
Колега направи така .Сутрин когато тръгнеш да палиш и дадеш на контакт ,а не подгрее върни контакта и дай пак...ако не подгрее от втория контакт тогава означава ,че имаш проблем но не ,че имаш изгоряла свещ ...нямаш такъв индикатор 

-
- Автомобил: Passat B7 variant
- Двигател: CFFB
Колега тия коли имат система за предварителен подгрев.
А именно като отвориш и затвориш шофьорската врата започват да погряват свещите за да не чакаш после като дадеш на контакт.
Ако се забавиш достатъчно време с контакта лампата няма да светне защото свещите са подгрели вече и можеш да палиш директно.
Както каза колегата по горе ако върнеш контакта и дадеш пак трябва да светне лампата, ако не имаш проблем с релето.
А именно като отвориш и затвориш шофьорската врата започват да погряват свещите за да не чакаш после като дадеш на контакт.
Ако се забавиш достатъчно време с контакта лампата няма да светне защото свещите са подгрели вече и можеш да палиш директно.
Както каза колегата по горе ако върнеш контакта и дадеш пак трябва да светне лампата, ако не имаш проблем с релето.
това звучи супер глупаво. И кво, ако за 10 минути отворя 15 пъти вратата 15 пъти ще подгрява свещите ли 

- blade84
Сутрин като подам контакт първият път не светва лампата обикновено, но не винаги, като върна и дам пак си светва винаги. Ако има проблем с релето значи свещите не греят когато лампата не свети или?
-
polkut написа:това звучи супер глупаво. И кво, ако за 10 минути отворя 15 пъти вратата 15 пъти ще подгрява свещите ли
Системата сработва само при първото отваряне на вратата.
Не знам точно какъв е алгоритъма, но явно е свързано с контактния ключ и определено време.
- ventotdi
- Автомобил: VW Golf 4
- Двигател: ALH 1998
Миленски, чувал съм това за вратата но още никой не може да ми даде обяснение как се получава 

- blade84
blade84 написа:Сутрин като подам контакт първият път не светва лампата обикновено, но не винаги, като върна и дам пак си светва винаги. Ако има проблем с релето значи свещите не греят когато лампата не свети или?
А по моя случай какво мислите?
-
blade84 написа:blade84 написа:Сутрин като подам контакт първият път не светва лампата обикновено, но не винаги, като върна и дам пак си светва винаги. Ако има проблем с релето значи свещите не греят когато лампата не свети или?
А по моя случай какво мислите?
Твоя случай е същия.
Когато не ти светва лампата значи свещите са подгрели от системата за предварителен подгрев и можеш да палиш.
Ако си Тома неверни си сложи една лампа свързана към шината на свещите и ще можеш да следиш кога има ток към тях.
Аз лично се ориентирам кога сработва системата по плафона.
Като затворя вратата и светлината на плафона намалее леко значи са се включили свещите.По принцип вече съм и свикнал и не се притеснявам че като дам контакт не ми свети лампата, а направо въртя и паля.
- blade84
Да но като подам контакт втори път лампата си светва и изгасва след малко, а и преди не беше така. Все пак ще пробвам да дам на контакт без да съм отварал вратата да видим какво ще стане. 
Като се замисля наскоро смених плафона на шофьорската врата, че правеше проблеми.

Като се замисля наскоро смених плафона на шофьорската врата, че правеше проблеми.

Последна промяна от blade84 на Пон 05 сеп 2011 20:18, променено общо 1 път.
-
ventotdi написа:Миленски, чувал съм това за вратата но още никой не може да ми даде обяснение как се получава
Това нещо го има някъде написано(чел съм го но не помня къде)
Общо взето релето на Голф 3, не е като на Голф 2, а е "по-умно"
Към ключа на шофьорската врата отиват 2 кабела.Единия за плафона, а другия към релето за подгрева.
Незнам точно какъв му е алгоритъма, но е ясно че като отворя и затворя вратата се включва подгрева.Обаче при второ отваряне и затваряне вече не подгрява. Може би има някакъв алгоритъм който следи релето в комбинация с контактния ключ и време от задействане на ключа на вратаат, защото веднъж си правих експерименти да видя кога се задейства подгрева и не установих нищо с точност.
-
blade84 написа:Да но като подам контакт втори път лампата си светва и изгасва след малко, а и преди не беше така. Все пак ще пробвам да дам на контакт без да съм отварал вратата да видим какво ще стане.
Точно така трябва да бъде.
Като подадеш контакт и го върнеш изключваш подгрева, а със следващия контакт го включваш пак.
Не знам дали си наясно но като изгасне лампата, не означава че свещите спират да греят. Лампата само ти "казва", че вече можеш да палиш, а иначе свещите продължават да греят още няколко секунди.
Времето за подгрев се влияе пряко от температурата на антифриза, като може и да няма подгрев ако е над определени градуси(мисля че са 60 но не съм сигурен)
-
- Автомобил: VW Polo
- Двигател: AEF 1997
@Миленски:
Сигурен ли си в това за подгрева при отворен врата? А дали има вероятност и на Поло 1.9Д да е такава системата, че и при мен е така май - ако влезна и веднага дам контакт никога не светва лампата. Ако дам контакт след около 40 секунди - винаги светва. Ако върна контакта - при втория път винаги светва.
Но много логично звучи това твоето обяснение
Сигурен ли си в това за подгрева при отворен врата? А дали има вероятност и на Поло 1.9Д да е такава системата, че и при мен е така май - ако влезна и веднага дам контакт никога не светва лампата. Ако дам контакт след около 40 секунди - винаги светва. Ако върна контакта - при втория път винаги светва.

-
bread1978 написа:@Миленски:
Абсолютно съм сигурен за Голф 3, а за Поло не съм се интересувал, защото не съм имал допир с такова животно.
Както писах по-нагоре, най-лесно ще разбереш като включиш контролна лампа към шината на свещите и наблюдаващ кога свети.
Според мен явно имаш такава система, поне както описваш нещата приличат на такова нещо.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Имам тая "екстра",но забравяте един важен момент-това се случва само ако непосредствено преди това сте отключили чрез Ц.З.!Ако колата си стои отключена,колкото и да клопате вратата-не сработва.И не-светенето на лампата изобщо не значи,че не греят свещите.Докато свети се изчаква за стартиране.
Върни се в “Дизелови агрегати”