За Риболовците

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: За Риболовците

Мнениеот nosex » Нед 14 авг 2011 9:46

Браво!!! :bowdown
Страхотен трофей, който си иска майсторлък!
Е и известна доза късмет, де. :wink:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Нед 14 авг 2011 10:27

Благодаря за суперлативите, колеги. Основното изискване за да се хване такава риба е все пак да я има във водоема. Понеже по държавните безстопанствеността доведе до там, че почти да изчезнат трофеите, съм принуден да ходя на арендовани такива. В Англия а и в други напреднали европейски държави това е много популярен и развиващ се спорт. За щастие и в България вече се правят постъпки в тази посока. Разбира се, че нивото не е същото но все пак има някаква основа. Преди всичко, обаче е въпрос на култура на потребление ако мога така да се изразя. Т.е необходимо е риболовеца стъпвайки на брега да си е изяснил причините поради които е там. За мен това са почивка сред природата с компания със същите интереси и цели. Да няма напивания и глъчка, чалга и малки деца, боклуци по брега....След това но не по-маловажно е отношението към рибата-съперника. Аз по принцип не ям риба и освен уклейки и бабушки от времето когато лових такива други риби не съм носил вкъщи. Закупил съм си голям кеп, усвоил съм техники в изграждане на монтажите които ги правят "безопасни", т.е не смъртоносни в случай на късане със закачена риба, нося специален carp дюшек, който на който да бъде положена рибата по време на манипулациите по откачането и снимките и не на последно място специален рибешки антисептик с който да бъде третирано мястото на убождането. Гореизложеното е в първо лице, но всъщност в за щастие България вече има доста ентусиасти практикуващи този спорт по същия начин. Та, учим се, споделяме и усъвършенстваме един от друг. Идеята която ни oбединява е catch&release.
Има няколко водоема в България в които плуват 20+ шарани. Този от който са снимките е относително "секретен". Притежава го датчанин чиято първоначална идея е да не бъдат допускани Българи, а само "европейци". За 2-3 години, обаче малкото българи които все пак биват допуснати там "с връзки", доказват, че имат култура и етикет да се грижат за рибите. И така сега все по-често бива посещаван от сънародници, но след препоръки от надеждни хора от тези среди, разбира се. Надявам се да не ви отегчавам или да не звучи твърде снобарски... просто проявихте интерес и реших все пак да отделя от времето си и да напиша горните редове.
Това което пропуснах да спомена за конкретния водоем, е че миналата година момчета от Варна хванаха 29,200кг шаран. До колкото знам по-голям официално не е хващан на територията на страната. Има извадени няколко риби 20+ през годините. Радвам се, че и аз попаднах в тази категория, защото далеч не всеки който отиде успява да улови трофей преминаващ тази психологическа граница. Приятеля с който отидох този път например, е един от първите Българи които посещават водоема и най-голямата му риба за около 10-тина 48часови излета е около 15кг...
За повече подробности относно монтажи, стръв и водоема предпочитам да преминем на ЛС, за да не отегчаваме широката аудитория с твърде профилираната същност на материята.
Поздрави :wink:

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Нед 14 авг 2011 12:25

Ludia, дано все повече хора започнат да разсъждават като теб. В случая е за риболова, но този начин на мислене трябва да бъде във всяка една посока от живота ни.
Поздравления за трофея!

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Пон 15 авг 2011 8:13

Ludia,
мога само да те адмирирам :bowdown :bowdown :bowdown

днес в класацията, утре на върха, тва ти пожелавам!

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Пон 22 авг 2011 21:12

Бях седмица на отмор в Еленския балкана -с.Раевци на яз.Йовковци,ходихме с приятел 2 сутрини за риба
5 кила хубава червеноперка,няколко хубави таранки от по 400-500гр и 2 шаранчета 1,5 кила,голямо забавление беше за мен тъй като съм още новак в риболова :beer и много бирички пийнахме mhihi

koldi811
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koldi811 » Сря 24 авг 2011 19:18

iGolf написа:Бях седмица на отмор в Еленския балкана -с.Раевци на яз.Йовковци,ходихме с приятел 2 сутрини за риба
5 кила хубава червеноперка,няколко хубави таранки от по 400-500гр и 2 шаранчета 1,5 кила,голямо забавление беше за мен тъй като съм още новак в риболова :beer и много бирички пийнахме mhihi

платен ли е водоема колега,или е с билет?

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Нед 28 авг 2011 9:31

koldi811 написа:платен ли е водоема колега,или е с билет?

Само билет е необходим :beer

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Нед 04 сеп 2011 7:49

iGolf написа:Само билет е необходим :beer

Колега, предстои ми подобно мероприятие и на мен, на яз. Йовковци. Някакви напътствия да дадеш за язовира? Не сме стъпвали там друг път и ми е доста странно. Такъм какъв ползвахте, захранки, стръв? За хищник пробахте ли, разправят че имало доста щуки в язовира?

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Пон 05 сеп 2011 22:33

Колеги, някой скоро за е ходил на Копринка? Пътя как е, дава ли нещо, че вдругиден отивам :beer

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Вто 06 сеп 2011 1:24

Питай конкретно какво те интересува.Ходя всеки ден,включая и утре !

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 11 сеп 2011 0:58

На Пожарево...3 дни, около 80-100 рака :screwy

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Нед 11 сеп 2011 7:45

:beer eusa
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 11 сеп 2011 12:22

От къде ги искара тия каракудки :beer

Потребителски аватар
ivostefanov
Автомобил: Audi A4
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Нед 11 сеп 2011 18:23

nosex написа:...

Браво добър риболов си направил :beer

п.с. мога ли да позная от първия път mhihi

koldi811
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koldi811 » Нед 11 сеп 2011 18:58

тия дни,ще направя и аз един риболов.Колеги,кажете в радиус около 100км от София някой водоем да не е платен ,(защото там не ми е кеф да ги ловя)да кълве и да е чист гьола.Благодаря!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”