Благодаря за суперлативите, колеги. Основното изискване за да се хване такава риба е все пак да я има във водоема. Понеже по държавните безстопанствеността доведе до там, че почти да изчезнат трофеите, съм принуден да ходя на арендовани такива. В Англия а и в други напреднали европейски държави това е много популярен и развиващ се спорт. За щастие и в България вече се правят постъпки в тази посока. Разбира се, че нивото не е същото но все пак има някаква основа. Преди всичко, обаче е въпрос на култура на потребление ако мога така да се изразя. Т.е необходимо е риболовеца стъпвайки на брега да си е изяснил причините поради които е там. За мен това са почивка сред природата с компания със същите интереси и цели. Да няма напивания и глъчка, чалга и малки деца, боклуци по брега....След това но не по-маловажно е отношението към рибата-съперника. Аз по принцип не ям риба и освен уклейки и бабушки от времето когато лових такива други риби не съм носил вкъщи. Закупил съм си голям кеп, усвоил съм техники в изграждане на монтажите които ги правят "безопасни", т.е не смъртоносни в случай на късане със закачена риба, нося специален carp дюшек, който на който да бъде положена рибата по време на манипулациите по откачането и снимките и не на последно място специален рибешки антисептик с който да бъде третирано мястото на убождането. Гореизложеното е в първо лице, но всъщност в за щастие България вече има доста ентусиасти практикуващи този спорт по същия начин. Та, учим се, споделяме и усъвършенстваме един от друг. Идеята която ни oбединява е catch&release.
Има няколко водоема в България в които плуват 20+ шарани. Този от който са снимките е относително "секретен". Притежава го датчанин чиято първоначална идея е да не бъдат допускани Българи, а само "европейци". За 2-3 години, обаче малкото българи които все пак биват допуснати там "с връзки", доказват, че имат култура и етикет да се грижат за рибите. И така сега все по-често бива посещаван от сънародници, но след препоръки от надеждни хора от тези среди, разбира се. Надявам се да не ви отегчавам или да не звучи твърде снобарски... просто проявихте интерес и реших все пак да отделя от времето си и да напиша горните редове.
Това което пропуснах да спомена за конкретния водоем, е че миналата година момчета от Варна хванаха 29,200кг шаран. До колкото знам по-голям официално не е хващан на територията на страната. Има извадени няколко риби 20+ през годините. Радвам се, че и аз попаднах в тази категория, защото далеч не всеки който отиде успява да улови трофей преминаващ тази психологическа граница. Приятеля с който отидох този път например, е един от първите Българи които посещават водоема и най-голямата му риба за около 10-тина 48часови излета е около 15кг...
За повече подробности относно монтажи, стръв и водоема предпочитам да преминем на ЛС, за да не отегчаваме широката аудитория с твърде профилираната същност на материята.
Поздрави