p-IPS матрица. Професионален монитор с истински 10-бита и 14 битов LUT.
Какво те интересува по-точно и на каква цена го гледаш?
Главоблъсканицата - 23" и 24" бюджетни монитори
- zmej
- Автомобил: Audi 8D5 Quattro
- Двигател: AJL
- Контакти:
Re: Главоблъсканицата - 23" и 24" бюджетни монитори
escrime, от около 6 месеца (когато цената му беше с около 100 лв отгоре) имам точно 2311 вкъщи, сега пиша "на него". Общо взето, подлъгах се по ниската цена и IPS матрицата, наистина - към цветовете нямам кой знае какви забележки, но и не се занимавам с нещо, което ги изисква, а и имам един 17" 15-годишен истински хубав цилиндричен тринитрон като втори монитор. Проблемите вече ги знаеш - матрицата е тънка и доста "прозрачна", черно за този монитор не съществува, също така сивото не е еднакво сиво навсякъде. Стробоскопичен ефект има на богато, но пък и да настроиш яркостта от монитора на макс и да я гласиш софтуерно не е решение, защото цветовете доста "изсветляват", контраста се губи и започва да дразни. При мен съм нагласил яркостта на нула - така ме дразни по-малко. Няма нужда да споменавам, че в горните 2 "режима" цветовете нямат нищо общо един с друг. Нещото, което много ми харесва в този модел е, че дори в тези жеги е студен като мъртвец, температурата му буквално е околната.
За сметка на това горе-долу по това време (преди около 6 месеца) взех за ламята eizo (S1921) втора ръка - тя искаше 4:3 задължително, на горе-долу половината пари от дел-а, на 86 часа работа. В момента е на около 700 часа. И на двата монитора (1921 и 2311) поемам доволно количество "радиация" дневно и твърдя, че точно това ейзо е в пъти по-добър монитор от точно този дел.
Като те гледам, вече си решил, не искам да те разубеждавам, просто отмятам моите забележки. Аз лично (вече) бих се ориентирал към по-истински монитор втора ръка. Успех!
За сметка на това горе-долу по това време (преди около 6 месеца) взех за ламята eizo (S1921) втора ръка - тя искаше 4:3 задължително, на горе-долу половината пари от дел-а, на 86 часа работа. В момента е на около 700 часа. И на двата монитора (1921 и 2311) поемам доволно количество "радиация" дневно и твърдя, че точно това ейзо е в пъти по-добър монитор от точно този дел.
Като те гледам, вече си решил, не искам да те разубеждавам, просто отмятам моите забележки. Аз лично (вече) бих се ориентирал към по-истински монитор втора ръка. Успех!
Честно казано, за монитор от 400 лв му отделяте прекалено внимание
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
ValBo написа:Честно казано, за монитор от 400 лв му отделяте прекалено внимание
Да, така е.
На мен самият започна да ми писва...
"Блажени са невежите..."
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
В подкрепа на мнението-досега каквото съм си взел втора употреба винаги е било естествено висок клас и никога не ме е разочаровало!
Монитор,комп,комп,пералня,лап....е не съм гъзар , но
Монитор,комп,комп,пералня,лап....е не съм гъзар , но

- escrime
Потърсих си хубав монитор 23 или 24 инча втора ръка, но за съжаление LP2465, който ме впечатли много, беше на доста часове работа. Просто нямаше как да си купя под 23" или 4:3... въпрос на гледна точка.
Днес си взех придобивката - U2311h. Ревизия на панела 03, произведен юни тази година. Нито един гръмнал пиксел и чудесен от към равномерна осветеност и липса на кървене (поне аз не виждам). Няма зелени или розови отенъци и слиза доста ниско като черно като го сравнявам с някои други в офиса.
Стробо ефект има, но както писах и преди - на практика не го улавям, когато не го търся. За мен си остава субективен показател.
Като го ползвам около месец ще пиша дали си вкарах авто гол или съм доволен, но за цената си няма алтернатива в момента на пазара.
Днес си взех придобивката - U2311h. Ревизия на панела 03, произведен юни тази година. Нито един гръмнал пиксел и чудесен от към равномерна осветеност и липса на кървене (поне аз не виждам). Няма зелени или розови отенъци и слиза доста ниско като черно като го сравнявам с някои други в офиса.
Стробо ефект има, но както писах и преди - на практика не го улавям, когато не го търся. За мен си остава субективен показател.
Като го ползвам около месец ще пиша дали си вкарах авто гол или съм доволен, но за цената си няма алтернатива в момента на пазара.
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
escrime написа:Днес си взех придобивката - U2311h. .
Честито и със здраве да му се радваш, детайлист такъв.

И не прави така така, ако Delta E Average e около 0.5

- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Да сипя малко масло в огъня, че темата почна да тлее...Понеже нямам много време да чета по форумите, та затова малко нагъл и наготово:
Търся 23 или 24" с максимална ширина от 56 см и 1920х1080 с HDMI/DVI. Този критерий е абсолютно твърд, всичко по-широко от това не ме интересува.
Отделно ме интересуват:
Must:
- VESA захващане
- Мин. 2 усб порта отдолу на монитора или отстрани, ако е 23" (ширина 56 см макс...)
- Добра четливост при завъртане на 90° (да няма тва преливане на цветове/осветеност, което го имам сега на HP2207)
Nice to have:
- Предпочитам да не е glare, а матов...но не е must
- няма да играя на него, но филми трябва да могат да се гледат
- вградени колони би било добре, (аудио аут би било перфектно)
Търся 23 или 24" с максимална ширина от 56 см и 1920х1080 с HDMI/DVI. Този критерий е абсолютно твърд, всичко по-широко от това не ме интересува.
Отделно ме интересуват:
Must:
- VESA захващане
- Мин. 2 усб порта отдолу на монитора или отстрани, ако е 23" (ширина 56 см макс...)
- Добра четливост при завъртане на 90° (да няма тва преливане на цветове/осветеност, което го имам сега на HP2207)
Nice to have:
- Предпочитам да не е glare, а матов...но не е must
- няма да играя на него, но филми трябва да могат да се гледат
- вградени колони би било добре, (аудио аут би било перфектно)
Последна промяна от Чудомир на Вто 13 сеп 2011 11:21, променено общо 1 път.
- escrime
Интересен монитор се търси.
Реално като се завърти на 90° дисплея ти ще го виждаш под ъгъл близък до 180°. Мисля си, че при всички положения ще има някакъв color-shifting. Мониторът, който аз купих, е доста добър в това отношение, но черното си придобива лесно доловим синьо-лилав отенък. Иначе текст се чете и изображенията не стават на негатив.
Какви пари очакваш да похарчиш?
Реално като се завърти на 90° дисплея ти ще го виждаш под ъгъл близък до 180°. Мисля си, че при всички положения ще има някакъв color-shifting. Мониторът, който аз купих, е доста добър в това отношение, но черното си придобива лесно доловим синьо-лилав отенък. Иначе текст се чете и изображенията не стават на негатив.
Какви пари очакваш да похарчиш?
- Чудомир
Най-добре нещо около 300 евро или по-малко...но ако има килър аргументи, макса ми е 400.
Тва с shift-a на цветовете откъде идва - от неравномерната осветеност ли? В смисъл, абсолютно перфектно осветен монитор ще е гарантирано ли "shiftfree"?
Тва с shift-a на цветовете откъде идва - от неравномерната осветеност ли? В смисъл, абсолютно перфектно осветен монитор ще е гарантирано ли "shiftfree"?
- escrime
Не, не е от осветеността или подсветката.
Това идва от технологията, т.е. разположението на кристалите вътре в матрицата.
Мисля си, че е най-добре да огледаш на живо няколко монитора с H-IPS, S-IPS, e-IPS (последното идва от "economic", т.е. цената е по-приятна за сметка на възможностите) или S-PVA и да определиш кой ти се струва най-добре като ъгъл на виждане.
Поне според мен това ти изискване би следвало да "тежи" най-много в избора...
Имаш ли възможност да потърсиш магазин с HP LP2475w или Dell U2410 (ползват една и съща матрица от LG, Dell има HDMI) примерно и да го сравниш на живо с по-евтиния Dell U2311h?
Идеята ми е като ги видиш на живо да прецениш дали по-скъпата H-IPS матрица ще си струва за теб лично или няма да оцениш разликата.
Така или иначе има огромна доза субективизъм...
Това идва от технологията, т.е. разположението на кристалите вътре в матрицата.
Мисля си, че е най-добре да огледаш на живо няколко монитора с H-IPS, S-IPS, e-IPS (последното идва от "economic", т.е. цената е по-приятна за сметка на възможностите) или S-PVA и да определиш кой ти се струва най-добре като ъгъл на виждане.
Поне според мен това ти изискване би следвало да "тежи" най-много в избора...
Имаш ли възможност да потърсиш магазин с HP LP2475w или Dell U2410 (ползват една и съща матрица от LG, Dell има HDMI) примерно и да го сравниш на живо с по-евтиния Dell U2311h?
Идеята ми е като ги видиш на живо да прецениш дали по-скъпата H-IPS матрица ще си струва за теб лично или няма да оцениш разликата.
Така или иначе има огромна доза субективизъм...
Последна промяна от escrime на Вто 13 сеп 2011 20:07, променено общо 1 път.
- Чудомир
Като оставим настрана, че трябва да ги погледна на живо....
На базата на тази листа виждам, че или се движа в 2хх евро, или отиваме на 4хх.
Необходимо ли е да гледам да е LED, или може и "обикновен"...?
В ниския ценови клас гледам Дел имат няколко модела в 22/23 инча...Те стават ли или не?
ПС. 1 критерий забравих - в никакъв случай не трябва да бръмчи, "бруми" или свисти. Трябва да е абсолютно безшумен.
На базата на тази листа виждам, че или се движа в 2хх евро, или отиваме на 4хх.
Необходимо ли е да гледам да е LED, или може и "обикновен"...?
В ниския ценови клас гледам Дел имат няколко модела в 22/23 инча...Те стават ли или не?
ПС. 1 критерий забравих - в никакъв случай не трябва да бръмчи, "бруми" или свисти. Трябва да е абсолютно безшумен.
- escrime
Правилно си се ориентирал за цената. Нещата са напълно аналогични и тук.
По отношение на LED и CCFL лампа - според конкретният монитор. Аз си купих с лампа, не с диоди, защото при бюджетните монитори диодите са разположени по края (edge lighting) и често кърви много силно матрицата (т.е. пробива светлината през черното). Тя и при лампа пробива, а със светодиоди - още повече.
Обикновено най-ниският ценови клас са TN матрици - twisted nematic. Те са с отчайващо нисък ъгъл на виждане, в сравнение с IPS. Дори при 45° ще видиш загуба на цвят и контраст.
По отношение на Dell:
U2211H ползва матрица LG LM215WF2-SLB1. Същата има и HP ZR22w и AOC iF22, ако искаш да сравняваш различни резултати при една и съща матрица.
U2311h е този, който аз си купих. Можеш да разгледаш темата по-назад, не е никак дълга. Като цяло не е връх на сладоледа, но според мен е абсолютен лидер под 200 евро.
П.П.: До момента не съм попадал на шумящ монитор... предполагам е доста изнервящо.
По отношение на LED и CCFL лампа - според конкретният монитор. Аз си купих с лампа, не с диоди, защото при бюджетните монитори диодите са разположени по края (edge lighting) и често кърви много силно матрицата (т.е. пробива светлината през черното). Тя и при лампа пробива, а със светодиоди - още повече.
Обикновено най-ниският ценови клас са TN матрици - twisted nematic. Те са с отчайващо нисък ъгъл на виждане, в сравнение с IPS. Дори при 45° ще видиш загуба на цвят и контраст.
По отношение на Dell:
U2211H ползва матрица LG LM215WF2-SLB1. Същата има и HP ZR22w и AOC iF22, ако искаш да сравняваш различни резултати при една и съща матрица.
U2311h е този, който аз си купих. Можеш да разгледаш темата по-назад, не е никак дълга. Като цяло не е връх на сладоледа, но според мен е абсолютен лидер под 200 евро.
П.П.: До момента не съм попадал на шумящ монитор... предполагам е доста изнервящо.

- Чудомир
U2311 на моята географска ширина е безнадеждно разграбен. Засега по четене в нета ми хванаха погледа Еизо EV2333WH-BK / FS2331 и P23T-6 IPS на F-Siemens. Отдено прочетох, че си заслужавало да се изчака тестa на U2312HM на http://www.prad.de...Така че ще изчакам някой друг ден, да видим дали ще ставам early adopter 

Последна промяна от Чудомир на Вто 13 сеп 2011 17:45, променено общо 1 път.
- escrime
Lighthouse customer, иначе казано. Пожелавам ти да минеш в сегмент иноватори направо.
Не е лоша стратегия да се изчака мъничко. Действително трябва да се появи U2312, а и често се пускат по няколко ревизии на даден модел. За U2311h конкретно, освен че цената му падна, за 8 месеца пуснаха 3 ревизии. Аз съм с последната, за добро или за лошо.
П.П.: Да ти пусна един по DHL? Ултрашарп гаранцията е международна...

Не е лоша стратегия да се изчака мъничко. Действително трябва да се появи U2312, а и често се пускат по няколко ревизии на даден модел. За U2311h конкретно, освен че цената му падна, за 8 месеца пуснаха 3 ревизии. Аз съм с последната, за добро или за лошо.

П.П.: Да ти пусна един по DHL? Ултрашарп гаранцията е международна...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”