Цени в ИКЕА

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Re: Цени в ИКЕА

Мнениеот petko5 » Вто 13 сеп 2011 20:54

scuba написа:aз не мога да разбера кво ревете.
Аз съм собственик. Предлагам дадена стока на дадена цена.
Ку тъ къфи - вземаш
ку не тъ кефи - ядеш едно кебапче и си одиш дома
Кви сте вие, че ще ми казвате на каква цена да си продавам стоката а?

Точно така !

Като не ви изнася, има и други фирми на пазара !

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 13 сеп 2011 20:57

Последно мое мнение по тази тема. Да не се разбира като защита на ИКЕА и други подобни вериги.
Като стъпи една такава фирма в Бг, то преди това са правени доста анализи за реални приходи, парични потоци, логистика, разходи за наеми, оборудване, заплати и т.н. и не на последно място печалба за собственика (акционерите).
Така до тук ясно?

Малко математика. В развита държава ако се предвижда, че оборота за един отчетен период е 100 единици, разходите са 60 единици и печалба 40 единици.
Сега какво се случва на пазара в Бг? Тук няма как да се разчита по никакъв начин на оборот от тези 100 единици. Да кажем те са не повече от 60 такива. Но, голямо Но, колкото и да е уж евтино в Бг разходите продължават да са около 60 единици. А къде е печалбата? Никой не открива какъвто и да е бизнес без да залага печалба. Филантропите се броят на пръсти в днешно време.
Какво може да компенсира оборота? Ами цените. Завишаваме цените, за да могат да се покрият разходите и акционерите да са доволни.
Както е известно има две правила:
1.Бедните да го д*хат.
2.Да го д*хат бедните.
Колкото и цинично да звучи винаги зад всеки голям бизнес стоят едри акционери, които нищо друго не ги интересува освен да знаят, че в края на годината ще имат пари за таксата на порт Монако и разни такива глезотийки.

Именно поради тази причина в държави, където оборотите са огромни, сравнени с нашия пазар, то там и е по-евтино, независимо че хората взимат повече пари.

Bibata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bibata » Вто 13 сеп 2011 21:13

brabus написа:Именно поради тази причина в държави, където оборотите са огромни, сравнени с нашия пазар, то там и е по-евтино, независимо че хората взимат повече пари.

Aбсолютен факт!Но потребителите тук също са ни такива, че горното изобщо да не ги интересува и в търсене на "евтинкото" да изливат много пари навън

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 13 сеп 2011 21:25

“За Бога, братя, не купувайте!”

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Вто 13 сеп 2011 21:30

Ще го видим, във вторник :D

Потребителски аватар
Fifa
Автомобил: VW Passat 5.5
Двигател: 1.9 TDI AWX

Мнениеот Fifa » Вто 13 сеп 2011 21:38

Ето за хората, които не са го видяли - Каталог на IKEA България

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 13 сеп 2011 22:53

golfer написа:По някакво стечение на обстоятелствата имам за продаване най-сниманата маса кухня/трапезария в каталога на икеа за 2012 :D
крака от стомана сив цвят и бял плот. чистак бърсак в кашон
изключително здрава маса :да:
като доказателство давам диск с филмче с тестове mhihi цена в магазина 87лв
давам я за 60лв.

п.с.знам, че има раздел продава
искам ако някой е решил да се бута за една маса да му го спестя
Аз си търся маса. :kissy:

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 13 сеп 2011 22:55

Bibata написа:
brabus написа:Именно поради тази причина в държави, където оборотите са огромни, сравнени с нашия пазар, то там и е по-евтино, независимо че хората взимат повече пари.

Aбсолютен факт!Но потребителите тук също са ни такива, че горното изобщо да не ги интересува и в търсене на "евтинкото" да изливат много пари навън

Мен половината заплата ми заминава "навън" :lol: 8)

Естествено,че ако мога да си купя дадена стока,да и платя доставката и тя да ми легне по "евтинко" - ще го д*хат и богатите,не само бедните mhihi Аман от патриоти mhihi щото гледам продавача не си пада патриот mhihi

Знаеш случая от миналата седмица и сега ме е яд-еми нема влезна повече в тоя магазин ако ще да ги подарява(аз съм козирог death ).Не ме интересува колко бройки продава-тва си е негов проблем

Последна промяна от Matematiks на Вто 13 сеп 2011 22:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 13 сеп 2011 22:58

Разгледах каталога и с ръка на сърцето: По-грозни мебели не бях виждал. :shock

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Вто 13 сеп 2011 23:02

vasstop написа:
golfer написа:По някакво стечение на обстоятелствата имам за продаване най-сниманата маса кухня/трапезария в каталога на икеа за 2012 :D
крака от стомана сив цвят и бял плот. чистак бърсак в кашон
изключително здрава маса :да:
като доказателство давам диск с филмче с тестове mhihi цена в магазина 87лв
давам я за 60лв.

п.с.знам, че има раздел продава
искам ако някой е решил да се бута за една маса да му го спестя
Аз си търся маса. :kissy:

viewforum.php?f=3 !!!!!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 13 сеп 2011 23:08

Ква беше беше приказката за нероден Петко ....

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Вто 13 сеп 2011 23:30

В новите магазини на IKEA в първата година след отварянето им над половината от продажбите са на аксесоари и вещи за дома

От българското дружество обясниха, че цените в каталога са максимални. И ако конкурентни вериги предложат по-ниски, те също ще коригират своите оферти надолу.

От компанията обясняват, че автоматичното сравнение на цени в каталози на различни държави е подвеждащо. И дават пример: в румънския каталог има снимка на кухня, но цената е за под половината от показаните елементи. В България е за пълното оборудване.

Галерийка.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 13 сеп 2011 23:38

ако чакате супер качество на съответната цена ,не тази верига предлага това:тук е заложено като замисъл(което не пасва на бг манталитета)че на 2-3 години има подмяна на мебелировката,а цените се формулират от конкуренцията............
п.п от няколко години заставам изцяло зад мнението че в българия са евтини цигари ,алкохол и кръчми и друго няма-честита ви нова верига магазини

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Вто 13 сеп 2011 23:51

niks76 написа:...тук е заложено като замисъл(което не пасва на бг манталитета)че на 2-3 години има подмяна на мебелировката...

Тъкмо се бях засилил да го пиша...
Не се чудете на цените - веднъж пазарували в ИКЕА съм сигурен, че поне половината от вас ще се зарекат да не влизат повече там...И това няма да е заради цените maikomila (имотикона кърти)
Почваме от епохалните опашки за паркомясто в час пик, обиколките на зиг-заг през целия магазин, за да ви разкарат и през последното ъгълче, където е изложен поредния евтин, ненужен боклук, за който жената/дъщерията/приятелката "ах, винаги си го е мечтала..." :banghead:
След това минем през склада, където сами трябва да си намерите необходимите кашони и да си ги натруфите в количката (да живеят големите гардероби), достигнете една от 12 каси, където има табелка "Оттук до касата само 20 / 15 / 10 мин"...
След плащането почти си мислиш, че ужаса свършва, но не - минаваш през хартиените кренвирши, за които детето винаги ти мрънка, защото били "супер вкусни", и заставате след това пак на онова бленувано и с цената на дълго чакане извоювано паркомясто, намиращо се недалеч от табелата "Герман" (образно казано), където се оказва, че гардеробните плоскости от 1,80*0,80 може биха паснали голи в колата, но те са така умно опаковани, че едно нормално комби просто капитулира пред размерите на пакетите.

И въпреки всичко това...продължавам да пазарувам от Икеа, защото ми е ясно, че

1. пазарувам възможно най-евтиното, което мога да намеря за мин. кратко време (а не да обикалям 5-6 магазина)
2. пазарувам мебели еднодневки, които едва ли ще преживеят към следващото жилище
3. мебелите могат да се надграждат и разширяват сравнително лесно, засищайки до голяма глада на всеки средностатистически български мъж за екшъна наречен "направи си сам" (купувате модули, а крайната идея как се комбинират си е ваша)
4. ако се изгубят някои специфични болтчета или винтчета може да се поръчат без проблеми

Според мен на фона на БГ действителност, където всеки 2ри може всичко, въпреки че никога не го е правил, ИКЕА е прекрасно място за прихващане на идеи. Комбинирано с доволна доза свободно време може да се постигнат завидни резултати, които нерядко може да са дори по-дорби като качество на изработка и материали (говоря за мебели, а не за дрънкулките, които са поне 50% от магазина).

Като цяло обаче си остава поредната верига от типа всяко чудо за 3 дни - много голяма дандания за нищо, докато и на последния не му стане ясно, точно за какво си дава парите и сам за себе си реши дали да продължава да сипе пари в мебели еднодневки, или да си купи "истински" такива

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Сря 14 сеп 2011 7:52

chefito написа:Разгледах каталога и с ръка на сърцето: По-грозни мебели не бях виждал. :shock

От къде мога да се снабдя с каталог :?: :idea: :idea: :idea:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”