моят съвет е дайкин-18 ка отоплява/охлажда 50 кв.м. магазин, без ядове и струваше примерно 2000 лв, или малко повече
уруру сарара за 3000 лева и то 12-ка....даден от колегата за пример, можге да е най-доброто в млечния път, измислено от Айнщайн, но надали си оправдава 3000 лева. Точно 1/2 надолу и си в джаза в събота вечер, пак с инвертор, пак марка
избор на климатик
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: избор на климатик
Namesata написа:stefan4o написа:Климатикът е с две години гаранция. И да избуфка какво от това? Части за тях има БОЛ, щото вносът е огромен и хората ги купуват много. Лошото при новите климатици е, че части няма чак толкоз за тях и реално ако се прецака един месец след гаранцията по-рентабилно е да си вземеш нов климатик. А все пак говорим за двойна разлика в цената. А стария японски инвертор и да се прецака няма да ме е яд щото не съм дал 1500 лева за него, плюс това с високия си COP реално избива една част от парите със сметките за ток, за разлика от новия, чийто COP е под 4.0. Ако мога да си позволя една тънка сметка, то тя е следната:
1.Вариант 1 - Чисто нов китайски климатик на хубава марка (Дайкин, Фуджитсу,Генерал, Шарп и т.н.) първоначална цена около 1700-1800 лева за 12ка. Ползваш го 24 месеца и ти харчи числото Х. Скапва се на 25ти месец и равносметката е следната 1800+24*Х=сумата, която си вложил да се топлиш/охлаждаш за период 24 мес.
2. Вариант 2 - японски инвертор висок клас втора употреба. Първоначална цена 800 лева и консумация по-ниска средно 5-10% от в.1. Прецаква се на 25-тия месец и уравнението е следното 800+24*(Х*0.95)=сумата, която си вложил да се топлиш/охлаждаш за период 24 мес.
Предполагам сам можеш да си го сметнеш кой вариант ти е по-изгоден.
Въобще не си в час с цените
и да те питам ти колко Х климатика имаш и вас че се счупиха на 25 месец.
В следващите мнения съм дал линк към оф.вносител на Дайкин. Дали съм в час или не - отвори и виж сам. Давам ти веднага пример - оферираха ме за FTX35JV, чиято цена можеш да видиш тук:
http://mmc.bg/admin/pics/34_3_PLFTX(N)J_nova.pdf
под предтекст, че помещението, което смятам да топля е 66куб.м. и 12ката е на ръба на възможностите си (минимумът средна мощност го смятат около 4кВ за това помещение). Както виждаш, тоя модел дори не може да покрие тези 4кВ (разполага със средно 3.5). Затова ми предложиха и друг варианти - да взема по-висок клас, който да ми покрие нуждите - FTXS35J, с цената от тук:
http://mmc.bg/admin/pics/35_2_PL_FTXS-J(G)_11.pdf
Ходих и в друг магазин. Там ми предложиха хубава Тошиба за... 2400 ако не се лъжа. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че няма читави нови климатици, ама пусти пари

На въпроса ти - имам два климатика и двата работят засега. Имам колега, на който се наложи гаранционно да му отстранят проблем по новия Дайкин (бях споменал по-горе, че човек като няма късмет какъвто и уред да купи, все тая), който ако беше извънгаранционен щеше да го заболи джоба доста. Другия го дадох за пример по-горе - с Хитачито, дето малко след гаранцията му замина компресора. А и двете са доста силни марки в тоя вид техника

колега stefan4o много си далеч от истината за климатиците!
явно си поредния дето си чел по форумите глупостите на неграмотни хора и тука си чешиш клавиатурата!
Може и да съм далеч, от време на време мятам по едно око на Сетком.Бг, там определено има хора, които са в час

моят съвет е нов климатик на 220 волта цена над 1600 бройката и ще си забравиш проблемите за следващите 7-10 години!
Ако ми дадеш нотариално заверена бележка покриваща евентуален проблем след гаранцията до, хайде да не съм лаком 5-тата година ще отида да взема оня Генерал за 1540лв. който си заплюх.

Последна промяна от stefan4o на Пон 17 окт 2011 22:15, променено общо 3 пъти.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Да само те там вдигат почти двойно COP-а от слънцето с китайски термо панели при -15 -20 градуса, а всичко що е марково видиш ли не струва и е боклук, щото може да си вземеш една 12ка Мидея или Осака за 500 лева с монтажа и тургаш един такъв слънчев термо панел за 330 лв. После става с COP 4-5 при -15. Досега им разглеждах тестовете във форума.

При 50 Hz може да има и още пад на мощността на такъв климатик. За това ми е интересно. Какво става при -10 градуса да речем с такава японска машина. Ако не е по-голяма от предвиденото?

При 50 Hz може да има и още пад на мощността на такъв климатик. За това ми е интересно. Какво става при -10 градуса да речем с такава японска машина. Ако не е по-голяма от предвиденото?

Последна промяна от black` на Пон 17 окт 2011 22:17, променено общо 2 пъти.
- alexx
- Автомобил: SantaFe
- Двигател:
stefan4o написа:http://forum.setcombg.com/index.php/topic,47986.924.html
Мнението на Aleksandars
Не е зле като за 2001 модел а?
и къде видя че е 12ка? - чиста 8 мица е за мен

принципно си на прав път, но има още да почетеш
- stefan4o
- Контакти:
Алекс, не знаех, дали е 12ка домързя ме да ровя. При по-малките COP е по-голям, но... за 1500-1600 лева не успях да намеря 9 или 10-ка с такъв COP. 
В тоя форум има и доста полезна информация. Важното е човек да отсее това, което му е нужно. Един пич оттам може да се каже, че ми даде доста силни жокери как да оправя един наскоро появил се проблем на стареца, с който топля същото това помещение и който планирам да подменя при първа възможност.

Да само те там вдигат почти двойно COP-а от слънцето с китайски термо панели при -15 -20 градуса, а всичко що е марково видиш ли не струва и е боклук, щото може да си вземеш една 12ка Мидея или Осака за 500 лева с монтажа и тургаш един такъв слънчев термо панел за 330 лв. После става с COP 4-5 при -15. Досега им разглеждах тестовете във форума.
В тоя форум има и доста полезна информация. Важното е човек да отсее това, което му е нужно. Един пич оттам може да се каже, че ми даде доста силни жокери как да оправя един наскоро появил се проблем на стареца, с който топля същото това помещение и който планирам да подменя при първа възможност.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ми от 60 на 50 херца процентно ще спаднат и оборотите на компресора с 1/6. И в един момент няма ли опасност да останем на студено, ако в помещение предвидено за 9ка не сложим по-голям 12ка примерно? Те това е чуденката?
Така май се изменят всички характеристики на машината като цяло, а и не само. Освен ако не е 50/60Hz комбиниран предвиден. 

- stefan4o
- Контакти:
Сигурно поради тая причина ги пускат не през 110, а през 100-волтови трафчета тези климатици. Та ето я и причината:
Т.е. реално климатикът няма да работи така, както е работил в Япония при 110V/60Hz, но резултатът ще е повече от задоволителен.
the problem is very simple to understand.
Operating at 50hz will slow the rotor.The speed of an induction motor is given by 120*frequency/no pole of motor less 4% for full load speed.
The BIG problem comes when you transform the voltage to 110v ac 50 hz. This violates the rated airgap flux of the motor and results in magnetic saturation giving rise to EXcessive heating!!!!
To overcome this the voltage/frequency ratio must be maintained as the frequency is changed. A typical VSD does this in ausie slang we calll them VVVf drives ie variable voltage variable frequency drives.
to fix your problem your motor's native volatge frequency is 110v/60 must equal ?/50
?=92V if you fed your compressor 92V@50hz via a cutom made transformer it will work perfectly.The speed will be lower but the motor will be more energy efficient as its iron losses are lower when operated at the corect voltage at reduced frequencies.
Т.е. реално климатикът няма да работи така, както е работил в Япония при 110V/60Hz, но резултатът ще е повече от задоволителен.
- alexx
- Автомобил: SantaFe
- Двигател:
stefan4o коп-а не топли има други неща освен него
забележи как малките климатици имат КОП и по 6.20, но е за килер , а големите са с по 3 до 4
реално за една стая /12м2/ климатик под 3,9kW Номинал е нереално
най важния показател е НОМИНАЛНАТА мощност, когато е съобразена и при -30 пак ще топли, защото ще има запас от мощност, а КОП-а пада драстично под 2C
може и на лс
забележи как малките климатици имат КОП и по 6.20, но е за килер , а големите са с по 3 до 4
реално за една стая /12м2/ климатик под 3,9kW Номинал е нереално
най важния показател е НОМИНАЛНАТА мощност, когато е съобразена и при -30 пак ще топли, защото ще има запас от мощност, а КОП-а пада драстично под 2C

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Сега ме хвърлихте в размисъл
Аз за стая 10-11м2 взех климатик с 3,2kw номинална мощност и си мислех че даже е много
Вярно че при -10 ефективността пада с 50% но миналата зима с един радиатор с нагревател 1600вата в стаята беше много топло. 80–100вата на кубик не са ли достатъчни 

тука сте се вкарали в някви филми...зарежете ги тези коп-ове
9ка-до 20кв.м.
12ка-до30кв.м.
18ка-до 50кв.м.
другото което се гледа е остъкление,изолация,източници на топлина(фризери ,витрини и др.)
9ка-до 20кв.м.
12ка-до30кв.м.
18ка-до 50кв.м.
другото което се гледа е остъкление,изолация,източници на топлина(фризери ,витрини и др.)
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
vw_derby написа:тука сте се вкарали в някви филми...зарежете ги тези коп-ове
....
Проблема не е само в КОП и КПД , проблема е че пада в пъти произведената (без значение с какво КПД и на кава цена) от климатика топлина . Просто от 4kW при 10 *C примерно може да загубиш повече от половината при (-10)*C , а при (-15) да имаш просто едни 500W заради , които да си правиш течение в стаята

- JaDaWiN
- Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
- Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]
Winner25 написа: 80–100вата на кубик не са ли достатъчни
Ще си позволя да цитирам колегата:
mely написа:Колега смятай 60W e минимума за отопление на кубик .Заложи резерв.Ако помещението е 30 м2 и стандарт височина 2,60 то кубатурата е 78 м3 х 60 W = 4680 W/4,68kW/ трябва да ти отдава климатика .Реално за да постигнеш икономия при ниски температури и спадане на COP на максимална отдаваема мощност поне 6kW.Номинална около 4 kW.
И те така...
Надявам се да съм бил полезен
Като добавя, че мощността за 1 кубик зависи от изолацията - 50, 60, 70W.
-
- Автомобил:
- Двигател:
за колегите ... ако искате жега .. термо помпен климатик ! инверторните след ако не могат да променят температурата до 40 мин влизат в авариен режим и стават като вентилатори ... за колегите от форума мога да предложа Имате ЛС 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Стигне ли се до термопомпа вадим стария голям радиатор с 20+ ребра от мазето. С 3-4 киловата реални нема как да не се стоплиш и на -40 дори. И пак ще ми е по-евтино като му платим тока.
Това си заслужава ама да топлиш цял блок с тая термопомпа, а за 2 стаи е супер безмислено и скъпо. За 15-20000 ще си купя дял в електроцентралата и няма да плащам ток вовеки... 

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
black` написа:... а за 2 стаи е супер безмислено и скъпо. За 15-20000 ще си купя частна централа...
Именно това например ме възпира да си купя климатик за повече от 1000лв , просто няма как да се изплати в моя случай за по-малко от 10г .

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”