1З-проблем с клапаните на турбото

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

1З-проблем с клапаните на турбото

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 06 сеп 2006 23:07

Както бях писал одавна мотора ми има проблем-на 2850 звука рязко си променя тембара и става все едноче се спускам по нанадолнище на ППХ и след 3200-3400 об. мотора става адски муден(вместо наобратно).Като цяло обаче двигателя вече почти година не ми е саздал проблем-пали на студено,не дими,има много спокоен ход,под споменатите обороти е "самолет".Принципно колата я карам под 3000 об. щото те са си 145 км./ч.Обаче редовен номер е при изпреварване да ми си изправят косите-както си лити и умира.Махнах катализатора и колата започна да набира ниските обороти осезаемо по-добре но на прав участак повече от 3800об.=170 км./ч. не качва просто като мине 150 и лека по-лека си ги катери.Преди това от чететното по форума ми намириса на клапана на гейта.Проверих всички маркучи и тръби-видимите поне.Вчера ходих на маистор-в компа 0 грешки(като махнах катализатора ги изчистих приблизително 3000-4000 км. изминати).Турбото надува 1.6(на място просто да се убедим че това не е проблема иначе знам че трябва да е 0.6-0.8).Маистора я покара(дизелджията на бакърената)и каза че си върви 6-но проблемите са осезаеми едва на 4та и най-вече на 5а ,а няма как с него да хода до магистралата.Най-накрая каза че според него е единия от двата клапана ,или датчика след интеркулера-проблема е че компа не ги отчита дори като изменение в параметрите и не знам кои да сменя.А цените за клапаните са съответно 90 и 180 лв.
В случея се нуждая от помощ-някои ако знае как мога да проверя кои от трите прави мизерия,или да продаде някои на старо ще сам много благодарен.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 06 сеп 2006 23:30

центровка гледал ли си?и да не те стряскам но ако има откъде да вземеш помпа за проба деистваи и после пиши за резултат;4естно да ти кажа с подобни признаци имах 3-4 коли и след пробване с друга помпа се видя фрапирашта разлика във вървенето;успех

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 07 сеп 2006 1:54

Коя центровка?Ако е на помпата не би ли трябвало да отчете грешка?Какво имаш предвид под подобни признаци?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: 1З-проблем с клапаните на турбото

Мнениеот Stivi » Чет 07 сеп 2006 18:16

Rabbit_TDI написа:... след 3200-3400 об. мотора става адски муден(вместо наобратно).Като цяло обаче двигателя вече почти година не ми е саздал проблем-пали на студено,не дими,има много спокоен ход,под споменатите обороти е "самолет". но на прав участак повече от 3800об.=170 км./ч. не качва просто като мине 150 и лека по-лека си ги катери.....

Добре де като стига до 170км/ч защо мислиш че и има нещо,все пак си 90 а не 110кс !? А и защо след 3400 мотора трябва да дърпа повече като всички знаем на колко оборота му е максималния въртящ момент!? А и ако мислиш че дори и тези дизели като моя с 110кс след 150км/ч стрелката качва много бързо мога да те успокоя че не е чак толкова :wink: Според мен си втълпяваш разни неща ама ти си знаеш !

Потребителски аватар
rusty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusty » Чет 07 сеп 2006 21:21

За да разбереш дали са датчиците вземи от Аутодата стойностите които трябва да имат и ги сравни с показанията на твоите (съпротивление). А как така ти мери тоя "майстор" налягането на празен ход? И го изкара даже 1,6 :) което всъщост е 0,6 заради атмосферното 1 бар :) налягане винаги се мери под товар: на нагорнише на 3 примерно с пълна газ. ТДИто го има като стойност от ОБДто

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Чет 07 сеп 2006 21:40

писах за предварение-закъснение на помпата;а самата помпа ако има проблем е електронен и на вагкома не показва никакви грешки!и е нормално да набира по бавно след 150км/х но до 200трябва да стигне без проблем;затова оште един път ти казвам ако можеш направи проба с друга помпа и ште 4етем пак!помпата е като карбуратора /две помпи с еднакво захранване на мотора НЯМА.успех

Потребителски аватар
rusty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusty » Чет 07 сеп 2006 22:35

Аз не разбирам много но все пак да се обадя пак: става дума за ТДИ, предварение-закъснение се настройва по белези доколкото знам и след това всичко е електроника и е вътре в помпата. 90 к.с. каквото и да прави не може да стигне 200км 4200 об. е мах. с един калкулатор за скоростите 180 км/ч

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Чет 07 сеп 2006 22:40

от много автомобили съм се убедил 4е предварение-закъснение за всеки мотор е разли4но,всеки мотор е сам за себеси;а 200км/4ас е постижима реалност без никакви ту нинги

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 07 сеп 2006 23:26

170 е по километраж демек сигурно е 155-160 :lol: Казвам че дърпа бавно защото границата е доста рязка и преди това е съпроводена със промяна в звука.Както казах над тези обороти не я карам но при изпреварване е доста гадно-колата създава усещане за мощ тръгвам да изпреварвам и упс-засечка :cry: Както казва никс колата би трябвало да набере минимум 180-190(та дори и 200) по километраж-все пак максималната мощност е на 4000 и след нея би трябвало да забие носа на към 4200,а тя в един момент започва лееекичко да набира и си стига до 170-няма мъчене,няма боботене ,няма забиване просто си ги заковава и толкоз.
rusty знам за меренето на налягането ама меренето на турбото с уред в движение с прекарани маркучи си е голям пирует,просто това 1.6 е от компа и показва че турбото си надува доста добре.А иначе датчика е един и би трябвало да го отчете но той е най-малко вероятен.По вероятни са двата клапана на геитовете(най-вече той) и на рециркулацията-та мисалта ми е има ли начин да ги изпробвам тях?
niks трудно ще ми е да намеря и сложа друга помпа само за проба при условие че аз клапан не мога да намеря за проба.А предварение-закаснение на 1З не се ли контролира от пиезодатчик в 3-та дюза и датчика за оборотите или сам се объркал от AHU?Иначе си абсолютно прав че две еднакви помпи няма както и няма два еднакви мотора,но пък чак такава разлика и то само след 3000 об.Както писах преди това колата просто лети.Единствено ако има допълнително впръскване на гориво от друго устроиство подобно на обоготител след 3000 об.,но доколкото ми е известно на електронните помпи няма.Колите за които споменаваш имат ли промяна в звука?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Съб 09 сеп 2006 10:49

Днес мерих клапана които регулира уест гейта.Съпротивление 30 ома при допустими от 25 до 45.Другата проверка беше масата с едното краче на конектора при включено запалване и трябваше да даде волтажа на акумулатора.Тука обаче ми даде 0.Да попитам един глупав вапрос понеже с жици не сам се занимавал до сега.Масата се взима кото допра до купето?

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Съб 09 сеп 2006 10:59

Rabbit_TDI написа:Масата се взима кото допра до купето?

mhihi Да или (-) на акумулатора, допираш стабилно с натиск едната сонда на уреда(черната) .

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Съб 09 сеп 2006 12:05

А това че няма волтаж значи че жицата е прекъсната или проблем в компа?

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Съб 09 сеп 2006 19:47

Rabbit_TDI написа:А това че няма волтаж значи че жицата е прекъсната или проблем в компа?

Ако ти дам някакви дистанционни съвети по скоро ще сбъркаме.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 09 сеп 2006 21:48

за центровка: помпата се върти в посока радиатор=закъснение;посока купето предварение; с тези коли с които си играх звука беше на около 3400 оборота като бу4ене(му4ене),все едно някои ти държи колата и дърпа назад и при скорост160-165 колата върви без да се влияе колко е натиснат педала на газта а за пове4е не ште и това е;бях си правил наи разли4ни експерименти то не бяха смени на турбини ,дебиметри и така нататък .разлика във вървенето полу4их но не и ефекта които о4аквах и наи накрая пробвах и с друга помпа и се видя какво може една и съшта кола!зна4и тук се консултирах с помпаджии от реномирани сервизи и хората ми обясняваха 4е вси4ко зависи от електронния блок на самата помпа а не от компа на колата и наи лошото е 4е :за състоянието на една помпа вси4ко е на късмет;нямаха обяснение зашто се полу4ава така но ми казаха 4е и никои не може да каже то4но на какво се дължи .виждал съм ТДИ г3 на над 6ОООООкм лети с над 200км/4ас без колата да се замисля изобшто а съшто съм виждал как с 4ИСТО нова помпа пак г3 едвам вдига 190км/4ас;затова оште един път ти казвам потърси помпа за проба смяната на една помпа е ЗА 4ас работа така 4е УСПЕХ третия инжектор не влияе на ускорителния режим 4ак толкова когато е проблемен мотора тресе на бавни обороти и пропушва

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 09 сеп 2006 21:51

Я най - добре си се обърни към човек, дето се занимава с нафтови помпи! Това с въртенето не е много препоръчително, защото не е начина за центровка. Центровката става на стнд със сваляне на помпата и е доста прецизна работа, дето задължително трябва да я свърши специалист. В София има такъв при когот ходя за всичко по двигателите, ама в Карлово не знам :dontknow:

Върни се в “Дизелови агрегати”