Проблем с датчик на ABS B5

Техническа и сервизна информация за Passat
bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Проблем с датчик на ABS B5

Мнениеот bestlap » Чет 24 ное 2011 18:24

Здравейте :) значи преди около 6 7 месеца ми светна лампата за АБС-а качих я на ваг и видя че е проблема в лявото колело свалих го и видях че са били скъсани кабелите и са превръзвани... заголих и изчистих всичко на ново с изолирбан ги умотах добре и така си карах до преди 1 седмица минах през една дупка с лявото колело и бам лампата светна отново... На другия ден паля колата лампата не свети карах около 2 3 км и пак светна и днес реших пак да видя какво става свалих гумата и видимо всичко си беше от но все пак свалих кабелите и ги направих на ново изчистих грешките на АБС-а със VAG-а и се прибрах без да тествам защото имах работа и след около 3-4 часа трябваше да изляза с колата запалих я и какво да видя грешката пак се появи :063: :063: :063: :063: :063: :063: дайте идея как да разбера от къде идва проблема ?И ако обърна кабелите от пред на датчика на АБС-а може ли нещо да повредя да пробвам да ги обърна да не е днес да съм ги обърнал без да искам ... което мноого ме съмнява но тия от датчика който идват са 2-цвята а тези от горе от АБС-а са 2-та черни и за това може случаино да съм ги обърнал но почти съм сигурен че е невъзможно.. но все пак ако ги обърна може ли да се повреди нещо ? Утре да пробвам ? или къде да търся проблема ?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Проблем с датчик на ABS B5

Мнениеот zfa159 » Чет 24 ное 2011 20:37

Ако лампата светва още с даването на контакт - проблем по кабелите.Системата мери съпротивлението на датчика и ако не е както трябва - лампата изгрява.В движение системата мери генерираното от датчика напрежение и тогава вече светва,ако датчика не подава напрежение или подава грешна стойност.
Датчика е индуктивен и няма значение как са му кабелите,така или иначе той е една бобина и генерира променливо напрежение (с различна честота според оборотите).
Ако грешката се появява след като тръгнеш,а не като дадеш на контакт и запалиш,значи датчика не мери скоростта коректно.Тогава провери дали не се е измъкнал и го пъхни обратно на място (нямат си никаква контра,която да ги държи на място и редовно се измъкват,при което вече е отдалечен от гривната и не генерира каквото трябва).
Виж също каква точно грешка дава - ако е Open or short to plus,значи кабелите са скъсани или датчика е прекъснал.Ако е Implausible signal ,значи не мери вярно скоростта на колелото.ю
:beer

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Чет 24 ное 2011 21:43

zfa159 написа:Ако лампата светва още с даването на контакт - проблем по кабелите.Системата мери съпротивлението на датчика и ако не е както трябва - лампата изгрява.В движение системата мери генерираното от датчика напрежение и тогава вече светва,ако датчика не подава напрежение или подава грешна стойност.
Датчика е индуктивен и няма значение как са му кабелите,така или иначе той е една бобина и генерира променливо напрежение (с различна честота според оборотите).
Ако грешката се появява след като тръгнеш,а не като дадеш на контакт и запалиш,значи датчика не мери скоростта коректно.Тогава провери дали не се е измъкнал и го пъхни обратно на място (нямат си никаква контра,която да ги държи на място и редовно се измъкват,при което вече е отдалечен от гривната и не генерира каквото трябва).
Виж също каква точно грешка дава - ако е Open or short to plus,значи кабелите са скъсани или датчика е прекъснал.Ако е Implausible signal ,значи не мери вярно скоростта на колелото.ю

Благодаря много колега изясни ми се как стоят нещата... пише Implausible signal значи ще видя да не е да се е извадил :) :banana :banana ще черпя по бира май :drunk :drunk

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 24 ное 2011 23:47

Само не го набивай съвсем докрай,защото Ханс се е изложил там малко и го е направил да може да влиза много навътре,където го чака гривната на карето и го чупи отпред :) Като тръгнеш да го слагаш на място,огледай до къде точно е бил вкаран (личи си по праха и мизерията) и го вкарай до там.Примерно виж от другия до къде е и така нагласи и този...много кофти е измислено,ама поне се сменят по-лесно,не като на В3 и В4,където трябва да свалиш шенкела и да го избиваш на преса на 10 тона,защото спича жестоко (или да го киснеш в магическа отвара една седмица :D ).
Да те зарадвам - и задните са на същия принцип и изпадат :)

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Пет 25 ное 2011 12:35

Колега сутринта имах малко свободно време свалих гумата и много ама много леко го бутнах на вътре 1мм може би едвам мръдна и пак свети лампата ето каква грешка дава >>

http://store.picbg.net/pubpic/13/95/dab ... c21395.jpg

Още на вътре ли трябва да влиза аз забравих че си ми написал че трябва да го сваля само го бутнах малко на вътре ако трябва ще го сваля и ще видя до къде е бил или да го бутна още съвсем малко :oops: :oops: :oops:

п.п сега се загледах в грешката и е видях че е друга да не би да съм счупил датчика :cry: :cry: :cry:

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Пет 25 ное 2011 18:33

След 2 часа каране из Варна викам да го видя пак каква грешка е записало и има още ето

http://store.picbg.net/pubpic/40/50/cf1 ... ec4050.JPG

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 25 ное 2011 23:16

Това вече е скъсан кабел или повреден датчик (прекъснал)...Прежалваш едни 70-80лв и си взимаш друг.Той новия идва с кабел и си решаваш и проблема с кабела.Аз съм използвал датчици на Vaico и съм доволен от цена/качество.
Трябва да знаеш,че датчиците са няколко вида и разликата е в положенията на гумичките за закрепване на кабела към ламаринките.Разликата е не повече от 2-3см и е от много голямо значение,защото иначе кабела застава по малко по-различен начин и при пълен ляв или десен завой,кабелчето се опъва много в една определена част и не живее много дълго.

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Съб 26 ное 2011 9:38

zfa159 написа:Това вече е скъсан кабел или повреден датчик (прекъснал)...Прежалваш едни 70-80лв и си взимаш друг.Той новия идва с кабел и си решаваш и проблема с кабела.Аз съм използвал датчици на Vaico и съм доволен от цена/качество.
Трябва да знаеш,че датчиците са няколко вида и разликата е в положенията на гумичките за закрепване на кабела към ламаринките.Разликата е не повече от 2-3см и е от много голямо значение,защото иначе кабела застава по малко по-различен начин и при пълен ляв или десен завой,кабелчето се опъва много в една определена част и не живее много дълго.

Мерси колега намерих си 2-ра ръка за 20 лв ще го взема да пробвам как ще е :) а дефакто в момента не ми работи абс-а все едно съм с обикновенни спирачки ли ?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 26 ное 2011 13:40

Точно така.При VW ако не работят и 4-те датчика,системата не работи изцяло,като нямаш ABS.Ако колата ти има ESP,то също не работи,защото действа заедно с ABS-a.
При други марки коли,при отпадане на един или два задни датчика, остава ABS на предните колела и обратното, за да е по-сигурна системата, но Ханс го е решил по друг начин.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Съб 26 ное 2011 19:00

Това със смяна на датчици за проба не го разбирам, да ме извни колегата zfa. Съвсем скоро се борих с такъв проблем на поло 2001. В крайна сметка се оказа оксидирали пинове в буксата но проблемният датчик. Така че според мен първо трябва да се замери всичко.

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Съб 26 ное 2011 19:30

bobidi написа:Това със смяна на датчици за проба не го разбирам, да ме извни колегата zfa. Съвсем скоро се борих с такъв проблем на поло 2001. В крайна сметка се оказа оксидирали пинове в буксата но проблемният датчик. Така че според мен първо трябва да се замери всичко.

Мхм утре ще видя къде ходи тая букса и ще я вия как е :)

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Съб 26 ное 2011 21:06

Първо измери съпротивлението на двата предни датчика ако стойностите не се различават тогава прозвъняваш кабелите.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 27 ное 2011 13:20

bobidi написа:Това със смяна на датчици за проба не го разбирам, да ме извни колегата zfa. Съвсем скоро се борих с такъв проблем на поло 2001. В крайна сметка се оказа оксидирали пинове в буксата но проблемният датчик. Така че според мен първо трябва да се замери всичко.

Това е напълно така,само че има две малки поробности :
1. той вече е правил един път скъсания кабел на този датчик и вероятността да се е скъсал пак е 99% ,щом се е скъсал веднъж .
2. при Поло и Голф,куплунга на датчика към кабела, е при самия датчик, долу на шенкела и позволява да окислява,събира гнус,изгнива и т.н. и да прекъсне или да си повиши съпротивлението. За разлика от тях,при Пасат В5 и В5.5 датчика е едно цяло с кабела си, той тръгва от шенкела и влиза вътре под таблото в купето на колата,където чак е буксичката на кабела на датчика за към инсталацията на ABS блока.Там не знам какъв зор трябва да види,за да окисли и да не дава връзка.Така или иначе заради тази работа,няма как да се измерят отделно кабела и датчика,без да се среже (а ако се среже, вече е още едно място за бъдещи проблеми) :)
Колегата може да го измери елементарно - където кабела влиза в купето има гумена тапичка,тя се изважда отвън (от към гумата на колата) и се издърпва заедно с кабела.Така буксичката на кабела излиза извън купето и не е нужно да се разглобява нищо вътре вътре,за да се стигне до нея.Откача се и се мери,каквото ще се мери,макар че е ясно какво ще измери :) .После по обратния ред се закача и това е. :)
Ето и как изглежда датчика :
Изображение

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Нед 27 ное 2011 15:23

В случаят с полото говоря за задни датчици при които куплунзите са под задната седалка. Веригата има два края на единият е датчика другият е някъде , намираме го и мерим за да сме сигурни. Може да почнем меренето и от куплунга на ABS.

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Нед 27 ное 2011 17:40

Благодаря ви много за инфото сега ще е малко тъпо да попитам но.... кажете как да замеря какво съпротивление дава ? Понеже уча тук нямам никакъв инстромент но един приятел има малък мултицед под рака но уви никога не съм мери съпротивление :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Върни се в “Passat”