Разминаване в централен отвор - джанти железни ?
Разминаване в централен отвор - джанти железни ?
Така дадоха ми едни железни джанти 14" от рено19 4х100 но централния отвор е 60 а на голфа ми е 57 до колкото знам ? проблем ли е разминаването ?
Последна промяна от wawdo на Вто 13 дек 2011 17:45, променено общо 1 път.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Разминаване в централен отвор - джанти железни ?
Проблем дотолкова, че джантата се центрова по този отвор и може да се поразмести при слагането и да имаш дебаланс. Трябва да притягаш болтовете по малко, на няколко пъти, за да могат да поведат точно. Или втулки.
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Естествено, че е проблем.
Ще бият яко.
Втулки!
Ще бият яко.
Втулки!
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
yoan4o написа:Естествено, че е проблем.
Ще бият яко.
Втулки!
колега това не е отговора

ще ти е по-неудобно да монтираш джантата
иначе може да караш и така
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Малък размер железарки горе-долу се центроват. Ала алуминиеви, големи и тежки, с дълги болтове - умряла работа.
Колегата пита за железни.
Колегата пита за железни.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
карал съм точно алуминиеви 15х7.5 с гуми на 195
централния им отвор май беше 63 - нещо доста по-голямо от на фв
доста време ги карах преди да ги продам - никакви проблеми не съм имал
все пак няма да ги сваляш всеки ден - слагай ги и карай
ако те е шубе намери си втулки
централния им отвор май беше 63 - нещо доста по-голямо от на фв
доста време ги карах преди да ги продам - никакви проблеми не съм имал
все пак няма да ги сваляш всеки ден - слагай ги и карай
ако те е шубе намери си втулки

- yoan4o
- магистрален бандит
Абе то винаги може и по другия начин, особено в БГ.
Аз като човек перфекционист не бих ги карал без втулки и минута, щото най - малкото притрисане над 100км./ч. от гуми, джанти и окачване ме кара да полудявам...
Който ми твърди, че не бият джанти с по-голям отвор, монтирани без втулки при по-висока скорост или е карал няква барака, дето не се знае от къде бие точно или е първи братовчед на Чък Нориссс....
/стягал болтовете/ 

Аз като човек перфекционист не бих ги карал без втулки и минута, щото най - малкото притрисане над 100км./ч. от гуми, джанти и окачване ме кара да полудявам...

Който ми твърди, че не бият джанти с по-голям отвор, монтирани без втулки при по-висока скорост или е карал няква барака, дето не се знае от къде бие точно или е първи братовчед на Чък Нориссс....

монтирах ги доста внимателно с пристягане по диагонал пробвах ги с 120-130 км и не усетих да "бие" или да тресе....
ще съм благодарен и други колеги които са карали с по голям Ц.О. да споделят тяхният опит...
ще съм благодарен и други колеги които са карали с по голям Ц.О. да споделят тяхният опит...
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
yoan4o написа:Абе то винаги може и по другия начин, особено в БГ.![]()
Аз като човек перфекционист не бих ги карал без втулки и минута, щото най - малкото притрисане над 100км./ч. от гуми, джанти и окачване ме кара да полудявам...![]()
Който ми твърди, че не бият джанти с по-голям отвор, монтирани без втулки при по-висока скорост или е карал няква барака, дето не се знае от къде бие точно или е първи братовчед на Чък Нориссс..../стягал болтовете/
колега малко прибързано се изказваш с бараката и норис-а

това че си сложил някакви криви джанти и си прехвърлил вината на централния отвор е твой проблем
не съм първия нито последния камо ли единствения който ще ти каже че грешиш
- yoan4o
- магистрален бандит
parno написа:yoan4o написа:Абе то винаги може и по другия начин, особено в БГ.![]()
Аз като човек перфекционист не бих ги карал без втулки и минута, щото най - малкото притрисане над 100км./ч. от гуми, джанти и окачване ме кара да полудявам...![]()
Който ми твърди, че не бият джанти с по-голям отвор, монтирани без втулки при по-висока скорост или е карал няква барака, дето не се знае от къде бие точно или е първи братовчед на Чък Нориссс..../стягал болтовете/
колега малко прибързано се изказваш с бараката и норис-ада не говорим че някой от нас си харесват колите и не обичат други да ги определят като "бараки"
това че си сложил някакви криви джанти и си прехвърлил вината на централния отвор е твой проблем
не съм първия нито последния камо ли единствения който ще ти каже че грешиш
Не ми се влиза в полемика, особено след като не съм писал персонално за теб...., що го прие лично незнам....

Даже не съм те цитирал

- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
в отговора ми се крие въпроса ти (май така или наопаки
)
а ти пишеш
минал съм няколко хиляди километра така - смятам личния си опит за по-точен от твоето мнение (което уважавам с пълната му сила)
на всички ни е ясно че щом е различно то не е за тая кола - но не е категорично че ще имаш проблеми!

Карал съм без втулки - няма ядове
а ти пишеш
Карат бараки![]()
минал съм няколко хиляди километра така - смятам личния си опит за по-точен от твоето мнение (което уважавам с пълната му сила)
на всички ни е ясно че щом е различно то не е за тая кола - но не е категорично че ще имаш проблеми!
- stan4o_mc
- Автомобил:
- Двигател:
Една хубава дупка и отново следва центроване на джантата. Карал съм с няколко комплекта джанти с по-голям централен - не е работа! Да, могат да бъдат поставени точно, но това не значи, че е правилно. Да не говорим, че комплект втулки струва макс 15лв. Болтовете служат за пристягане на джантата към главината, а центъра поема напреженията. Биенето е най-малкия риск. След изместване на джанта от центъра (следствие дупка) съм късал и болтове. От малкото ми опит и слабата логика за мен следва, че 10-15лв спестени разходи не оправдават рисковете.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Като повечето теми, и тук се стига до спорове. Човека пита може ли да кара - да, може при внимателен монтаж.
До колегата stan4o_mc - ако мислиш, че пластмасовите втулки на алуминиевите джанти държат нещо, дълбоко се лъжеш. Всяка стоманена джанта има няколко десети луфт в шийката на главината. Ако не я държат болтовете и тя мърда тези десети, или болтовете, или резбите ще си заминат. Та хайде да мислим, преди да даваме мнения, а?

До колегата stan4o_mc - ако мислиш, че пластмасовите втулки на алуминиевите джанти държат нещо, дълбоко се лъжеш. Всяка стоманена джанта има няколко десети луфт в шийката на главината. Ако не я държат болтовете и тя мърда тези десети, или болтовете, или резбите ще си заминат. Та хайде да мислим, преди да даваме мнения, а?

Аз карам джанти 13-ки железни (на тях са ми зимните гуми) с малко по-голям отвор. Не бие, не тресе. За скорости над 100 не знам, аз повече не натискам.
Има логика в мнението на мунс - "тежестта" не ляга само на отвора, а и на болтовете, по-скоро на тях повече.
Има логика в мнението на мунс - "тежестта" не ляга само на отвора, а и на болтовете, по-скоро на тях повече.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
те болтовете и отворите на джантата не случайно са конусовидни 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”