Въпрос за щета...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за щета...

Мнениеот joromnt » Пет 16 дек 2011 17:44

Здравейте колеги.
Не знам как да си формулирам заглавието.
Не знам дори дали е тук мястото да си кажа кво ме мъчи.
Имам "проблем" и не знам как да го реша, застрахователите пръст нямат, да не повярва човек.

Преди точно 3 месеца ми нанесоха щета на колата, докато беше паркирана пред къщата на село както повеляват законите посред бял ден. Един малоумник почти успя да се качи върху нея докато минаваше с "джипа" си. Тоя дори не разбра, не спря, та се наложи да го гоня . Тогава се разбрахме да оправя колата и да ми плати ремонта /не викахме полиция, а сега осъзнавам че е трябвало/, човека от селото, бащата го знае, с две думи, няма де да бяга. До тук бяха "хубавите" неща.
Намерих хора дето си разбират от работата, оправиха колата. Платих си ремонта за да се изчистя пред тях. Отивам и съобщавам колко съм платил за ремонта на тоя агент, и получавам обещания за плащането. И това така беше преди 2 месеца!
Три пъти правя посещения в дома на тоя, заключено, не отварят, а свети на всякъде. С две думи, крие се. Писна ми.

Та въпроса ми е следния - аз има ли как да го накарам тоя Убавец да ми се издължи по легален начин??? Не е ли възможно да подам жалба за нанесени щети, от избягал явен извършител и да привикам свидетелите да потвърдят това нещо??? Май не, понеже аз сам съм заличил повредите???
Пояснения:
- колата ми има каско, но не съм се занимавал да завеждам щета, понеже не предполагах че си имам работа с путк@;
- полиция не викахме /подозирам че тоя охлюв нямаше ГО нито на джипката, нито на ремаркето с което ме издра/, за това и да беше толкова склонен да приеме да плати за ремонта на думи;
- това цялото нещо става пред свидетели, хора видяха как го гоних по улицата, видяха и щетите по колата;
- имам снимки с дата и час на пораженията по колата;
- имам документи от сервиза за ремонта на колата;
- питам за легален начин на решаване, нелегални се сещам доста :076: .
Тя малко работата ми е след дъжд качулка, но не предполагах че така може да постъпят. Наивно от моя страна, но не съм гении :076:
Отворен съм за идеи и предложения.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за щета...

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 16 дек 2011 18:01

Пич, пий една студена вода и забрави за тоя случай! И аз имах подобна случка като твоята! Колата ми е пред работата, на паркинга, и слушам че алармата ми се е включила и веднага излизам и какво да видя? Лявата врата леко огъната! Един човек ми посочи колата която ме е ударила (Тя беше на паркинга) човека беше вътре! (Грък "Маляка") и когато излезе по някакъв начин се разбрахме че той ми е нанесъл повреда на колата, обаче се оказа че се познава с моя работодател "ГАЗДА" 'ШЕф' и така без да викам Полиция както направи ти, се разбахме да ми плати. Моя "Шеф" каза утре да го подсетя и ще занесе колата за ремонт. На другия ден като му казах се оказа че не помни "И двамата са били пияни" и аз Хапнах дръвчето"

п.п Така и така си направил колата, платил си си, поне това ти е за урок! Другия път викаш куките!

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Пет 16 дек 2011 18:08

Здравей Колега,
По отношение на обезщетение от застрахователите според мен нямаш никакъв шанс /имам 20 г. стаж в застраховането/.
За да си получиш парите от човека по легален начин е малко след дъжда качулка, разбира се в този аспект нямам опит и не мога да ти дам съвет.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 16 дек 2011 18:10

Колега, съжалявам за случката, но си постъпил по много наивен начин при ПТП. Не е трябвало изобщо да го гониш, а да докладваш на 112 за ПТП (те те свързват с КАТ) и че виновникът е избягал. Те ти казват по телефона какво да правиш. Получаваш си обезщетение от неговата ГО, а той си отговаря пред закона затова, че е избягал.
И още - ти защо си правиш каско, след като не го ползваш? Ако си се страхувал от отмъщение на виновния, е могло да претендираш за щета пред твоя застраховател, като кажеш, че извършителят е неизвестен. Естествено викаш КАТ и взимаш протокол.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 16 дек 2011 20:46

- обещетение от застраховател не търся
- каско правя заради такива щети, но в случая не търсих застрахователя поради бумащината. Прецених че ще си оправя колата, тоя ще плати ремонта и аз съм си екстра.
- иначе доста приятна гледка беше - от лявата страна колата беше издрана по цялата дължина доста дълбоко. Не излезна с полиране, не стана и на водна шкурка, та се наложи боядисване на детайлите.
Аз парите съм ги прежалил, дразни ме факта как тоя си мисли че ще се скрие.
Благодаря все пак. Аз предполагах как съм се наиграл, но реших да попитам все пак.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 16 дек 2011 21:03

joromnt написа:- иначе доста приятна гледка беше - от лявата страна колата беше издрана по цялата дължина доста дълбоко. Не излезна с полиране, не стана и на водна шкурка, та се наложи боядисване на детайлите.

Колега, помислихме, че колата ти е помляна, а ти говориш за драскотини и полиране. Значи леко си се разминал, дано това ти послужи за урок в бъдеще. Не си заслужава да се ядосваш повече. :beer

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Пет 16 дек 2011 21:21

Stif написа:Здравей Колега,
По отношение на обезщетение от застрахователите според мен нямаш никакъв шанс /имам 20 г. стаж в застраховането/.

Или ти трябва още мноого стаж или си в най-измикярската ЗК,каското със сигурност щеше да му покрие щетите и знаеш,че в такива ситуации има поне 2-3 варянта.

Щом като имаш свидетели,пробвай с една жалба,обясни му,че имаш свидетели,че ще го съдиш и т.н,може пък да се поспече и да има ефект,но може и да няма,общо взето според мен си постъпил глупаво.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 16 дек 2011 21:49

Ljubon написа:
joromnt написа:- иначе доста приятна гледка беше - от лявата страна колата беше издрана по цялата дължина доста дълбоко. Не излезна с полиране, не стана и на водна шкурка, та се наложи боядисване на детайлите.

Колега, помислихме, че колата ти е помляна, а ти говориш за драскотини и полиране. Значи леко си се разминал, дано това ти послужи за урок в бъдеще. Не си заслужава да се ядосваш повече. :beer

Ако беше помляна, сега тоя убавец щеше да си купува гипс с парите. Можеше и по-тежко да е, но боядисване на половината кола щом за теб са драскотини, няма яд. Явно е въпрос на преценка.
A и аз не се оплаквам, питам за съвет.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 16 дек 2011 22:21

joromnt написа:Та въпроса ми е следния - аз има ли как да го накарам тоя Убавец да ми се издължи по легален начин??? Не е ли възможно да подам жалба за нанесени щети, от избягал явен извършител и да привикам свидетелите да потвърдят това нещо??? Май не, понеже аз сам съм заличил повредите???

Говориш за легален начин, жалби, свидетели...
А ти според закона ли си постъпил, регистрирал ли си ПТП, мисля че не...
Ако се жалваш по легалния начин и ти ще го отнесеш. Това го знае виновния, затова се бъзика с теб. Остава ти само закона на джунглата, но отмъщенията не вещаят нищо добро. :012:
Molotov cocktail.jpg

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Съб 17 дек 2011 8:59

katcko написа:
Stif написа:Здравей Колега,

Или ти трябва още мноого стаж или си в най-измикярската ЗК,каското със сигурност щеше да му покрие щетите и знаеш,че в такива ситуации има поне 2-3 варянта.

Здравей Приятелю,
Въздържай се от квалификации! Тук сме за да си помагаме, а не да си го мерим.От тази гледна точка според мен предвид общите условия на каското /в общи линии те са почти еднакви за различните застр.компаии/колегата няма как да заведе щета и да получи обезщетение тъй като за това има срокове които в случая на колегата са пропуснати и определени условия които не са изпълнени.Именно поради това моя съвет е да не си губи времето и хаби нервите със застрахователя, а ако прецени да насочи усилията си в друга посока - съдебен иск или нещо друго където не си позволявам като теб да давам съвети защото не съм достатъчно компетентен.
А по отношение дали компанията където работя е измикярска или не, тряба да ти кажа че работя в НАЙ-ГОЛЯМАТА застр. компания в Б-я и има кой да прецени мойта компетентност.
Айде със здраве.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Съб 17 дек 2011 13:24

Оставете го това със застрахователя. Нямам основание да занимавам хората с това, първо мина срока, и второ - аз оправих колата. Какво да им кажа - абе вижте сега, тук има една щета дето си я оправих сам, ама сега съм се сетил че може да взема някой леФ от вас.... Не става така, да съм ги търсил навреме. Аз още в първия пост написах че те нямат нищо общо, и това е така по мой избор. Хората не са ми виновни с нищо.
За отмъщение не може да се говори - кой друг ще има причина да му пали/мачка или каквото и да е друго по колата? Става затворен кръг. Най-много да го ошамаря ако го видя някъде без свидетели.
Пари се изкарват, ама чест само се губи!
Здраве да е пичове, идват празници, трябва да сме позитивни :обичам ви

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Съб 17 дек 2011 16:03

Наистина много кофти случка. Винаги при ПТП се уведомяват съответните органи,пък и да няма ГО,винаги може да го съдиш :wink: Тъпо е когато се подиграват с разбрани хора,както в случая даже не се е стигнало да полиция :|

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”