Детските столчета - сигурност за децата или мъка за тях?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Детските столчета - сигурност за децата или мъка за тях?

Мнениеот kiril_bulgaria » Чет 22 дек 2011 8:55

И така, понеже съм дядо и редовно разхождам внучето с колата, мога да кажа, че;
> Столчето е отлично средство да застопориш детето в градско каране и на къси разтояния, майка му да го закара на градина. За тази работа е направо незаменимо.
> Столчето е мъка за детето на дълги разтояния. Само аз ли разхождам внучето на разтояния повече от 500 -1000км?

Най-обикновена ситуация > детето спи. Колкото и да правя на легло столчето, то детето си е горе-долу седнало. Главичката му е клюмнала, отпусната. Мятка се наляво-надясно по завойте. Имам чувството, че ако натисна рязко спирачката, главичката му ще излети през предният прозорец.

При мене стана практика, когато детето заспи (само когато заспи), да го сложа да се опъне добре на задната седалка, с малката възглавничка за спане и леко покрито, под орловият поглед на баба му, също на задната седалка, а детското сточе да го преместя на предната пасажерска седалка.

И още един въпрос,да попитам и да уточним:

Може ли дете на 3.5 (три и половина) годинки, сложено в детска седалка, захваната надеждно с коланите, да се вози на предна седалка?

1.> В градски условия, докато се кара на детска градина, в България.
(Дъщерята в Австрия така го кара на детска градина.)

2.> А на път извън града?
(Там скоростите са високи (90-130км/ч))

И къде го пише (тълкува) в ЗДП? Да го видят очите ми.
:beer

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Детските столчета - сигурност за децата или мъка за тях?

Мнениеот group® » Чет 22 дек 2011 9:09

Лично аз и на дълги разстояния не си позволявам да махам малката от столчето.
Макс ми е 500км., но само една спирачка може да е много опасна за малките независимо кой е отзад.
Да не се случва, но един лек инцидент може да ...
Правя почивки за да се опъне и разтъпче.
За спането не мисля, че е толкова страшно, предвид че не спи всеки ден така, а и изглежда по-зле отколкото е :)

На предната седалка може, но задължително с изключени възглавници.
Не знам в закона дали и къде е описано, но го има в книжката на колата и столчето.
Все пак отзад е по-безопасно и там си я държа аз щерката.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 22 дек 2011 9:40

kiril_bulgaria написа:И така, понеже съм дядо и редовно разхождам внучето с колата, мога да кажа, че;
> Столчето е отлично средство да застопориш детето в градско каране и на къси разтояния, майка му да го закара на градина. За тази работа е направо незаменимо.
> Столчето е мъка за детето на дълги разтояния. Само аз ли разхождам внучето на разтояния повече от 500 -1000км?

Най-обикновена ситуация > детето спи. Колкото и да правя на легло столчето, то детето си е горе-долу седнало. Главичката му е клюмнала, отпусната. Мятка се наляво-надясно по завойте. Имам чувството, че ако натисна рязко спирачката, главичката му ще излети през предният прозорец.

При мене стана практика, когато детето заспи (само когато заспи), да го сложа да се опъне добре на задната седалка, с малката възглавничка за спане и леко покрито, под орловият поглед на баба му, също на задната седалка, а детското сточе да го преместя на предната пасажерска седалка.

И още един въпрос,да попитам и да уточним:

Може ли дете на 3.5 (три и половина) годинки, сложено в детска седалка, захваната надеждно с коланите, да се вози на предна седалка?

1.> В градски условия, докато се кара на детска градина, в България.
(Дъщерята в Австрия така го кара на детска градина.)

2.> А на път извън града?
(Там скоростите са високи (90-130км/ч))

И къде го пише (тълкува) в ЗДП? Да го видят очите ми.
:beer

1. Не, не пътуваш само ти с детето на дълги разстояния.
2. За спането в столче, клатушкане на главата и т.н. - въпрос на личен избор е какво столче да купиш. Ако не си купил подходящо, кой е виновен? Детето? Законът, който задължава ползването на столче?
3. За спането и изобщо присъствието на детето в кола, която се движи, без детето да е закопчано ... е няма такава тъпотия. Дано не ти се налага лично да разбереш защо! Ще ти дам един пример с подобно на твоето поведение. Детето спи на задната седалка легнало, таткото кара УЛТРА внимателно. Друг, не толкова внимателен шофьор прави странна маневра и се налага УЛТРА внимателния татко да се набере на спирачките. Детето се свлича от седалката, удря си главата в основата на предната седалка, има кръв, рев ... Таткото е бесен и иска да убие другия шофьор ... но като се замислиш ... кой би могъл да предотврати неприятната случка? Може би УЛТРА внимателният татко? Давам този пример само, защото прилича на твоя. Иначе инцидент с детето в колата може да се случи и без да спи, даже и при движение с ниска скорост.
Замисли се какво ще се случи, ако караш МНОГО внимателно с 40км/ч и се бълснеш ... или теб те блъснат ... челно ... странично ... С каква скорост детето ще се блъсне във внезапно спрялата седелка пред него? Или в прозореца?

Здравето на децата ни е в нашите ръце. И не винаги е достатъчно да караме внимателно!

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Чет 22 дек 2011 10:11

Прав си Мършав, но аз на дълги разстояния с нетърпение чакам да заспи и да го сложа да си легне, да спи на столчето си е мъчение. А и иначе следват няколко часа, през 2 минути: кога ще стигнем, кога ще стигнем :banghead:

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Чет 22 дек 2011 10:28

Има специални възглавнички, които предотвратяват клюмането на главата.
Ето една полезна статия :mrgreen:

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 22 дек 2011 10:31

Ако успееш да накараш 3+ годишно дете да търпи тая възглавничка, докато заспи - евала! :)

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Чет 22 дек 2011 10:37

След като заспи, внимателно я наместваш и готово. В тази възраст детето като откърти веднъж, после трудно се буди в първия час поне. Не е приятно, но все пак заключихме, че сигурността е преди комфорта.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 22 дек 2011 10:54

Спор няма - неудобно е .Най вече за детето.То и от детето зависи..моето място не може да си намери като вижда кака си /все пак вързана с другия колан -но без стол/свободна.Направо откача и почва едно мрънкане викане абе ужас.НООО нищо не би ме накарало да тръгна на път с малко дете без такова столче.Каката я отгледах без столче но откакто преди 3 години след едни сппирачки дойде в краката ми - тя без колана не се вози в колата ОТЗАД-задължително.Гледам напоследък много майки и бащи слагат децата отпред вярно 9-10 годишни но са деца...чудя се с къв акъл.Или другата велика простотия - майката се напъчила отпред и държи детето в нея...е тази с кеф ще и обърша 2 шамара ако успея.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 22 дек 2011 11:25

mely, в нашата ДГ има едно дете, което всеки ден се вози при майка си на предната седалка. Без изключения. Колани не се използват от никого. Ако ти е скучно, ела някоя сутрин. :)

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Чет 22 дек 2011 11:34

При мен е удобно понеже съм с отделни задни седалки.Столчето закрепено хубаво, издърпвам седалката максимално напред, пускам облегалката назад и си става единично легло с колани.
Но дори когато сме с на брат ми колата, винаги е в столчето малката, удобно-неудобно, направено е за безопасност.Няма да се изкриви гръбначето, няма страшно.Това за клатенето на главата няма ядове, добре е свързана с останалата част от човешкото тяло, няма да се скъса.
Едно рязко спиране, ако детето не е вързано, а е легнало на седалката и е в дупката за краката, мисля че е по-опасно.
Можеш да го возиш отпред при изключена въздушна възглавница, отново на столче.

П.П.Господата полицаи за големите хора глобяват, ако са без колани, вие дете без коланите ще го оставите :? :shock

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 22 дек 2011 11:38

Щерката винаги се е возила на столче (вече й е малко и трябва да го сменям :? ) и никога не е имала проблем със спането в него.
Единствено като минавам Троян-Кърнаре ако не съм дръпнал столчето в максимално легнало положение й се клатушка главичката.

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Чет 22 дек 2011 12:07

НИКОГА НИКОГА НИКОГА
Не махам децата (на 6 и на 1) от столчетата по време на дълъг или къс път. Пътувам много и с тях, включително и с бебето докато беше съвсем малко. По добре измъчено, изкривено, недоспало мрънкащо и ЖИВО И ЗДРАВО дете, отколкото загинало в катастрофа. Какво се случва при по рязко спиране или недай си Боже катастрофа дори и лека с детето което спи на задната седалка?
Простете емоцията но съм пристрастен. На всичките си приятели правя много и остри забележки и съм жи научил. Обичайното оправдание е - то детето не иска. Няма дете което да непможе да се научи. С малкия пролетта до шумен сме спирали на всеки половин час. И стигнахме без да го возим извън стола

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 22 дек 2011 13:26

Имаше едно клипче за дете без колан (краш кукла) и лек удар - хвърчи из колата като салфетка в Син Сити.
Не си правете експерименти с тея неща :012: :bishop

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Чет 22 дек 2011 14:18

Деца нямам, нито возя такива... ама като ви чета направо се чудя как по дяволите ние сме оцеляли на времето в автомобилите на родителите си, дето детско столче сигурно и на картинка не са виждали :063:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 22 дек 2011 14:24

Muncho, знаеш ли колко ПТП-та са били през годината, през която ти си навършил 5г? Колко автомобила са се движели в България тогава?
Ако следваме логиката ти, трябва да се откажем от всички мерки за безопасност, които се вграждат в съвременните автомобили? Тва АБС, еърбег, мерки за пасивна безопасност ...
Много си отворен, но те моял да ми отговориш на още един въпрос:
Когато ти си бил на 5г, било ли е задължително според ЗДвП да се използват детски столчета в автомобилите?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”