От доста време обмислям варианти за вграждането на една десктоп машина в Поло-то ми. Нещата, които ме спъват са хард, захранване и CD (или по-точно дължината на интерфейсните кабели). Иска ми се CD-то (или DVD) да е на мястото за касетофон, пак там да се изведе и USB порт за флаш памет. Не искам обаче самия комп да е в жабката, защото тя си ми трябва. Но ако е другаде това означава прекалено голяма дължина на интерфейсния кабел. Друг вариант е използването на външно CD/DVD на USB, което да освободя от корпуса и да вградя там - при него няма да имам ограничение относно кабела и ще мога да плясна самия комп дори и в багажника ако искам. Недостатък на такъв вариант е по-голямата цена на дисковото устройство.
Вторият (и по-сериозен) проблем е твърдия диск. Както spirof каза хардовече са чувствителни към вибрации. Има обаче работещи решения с хардове, опаковани в дунапрен (разбира се по начин, който не влошава чувствително охлаждането им) и окачени на ластици. Естествено първите тестове ще се правят със стари хардове. Ако не проработи все пак има алтернативи - операционната система може да е на LiveCD или на Flash.
Най-големият проблем е захранването. Съществуват 2 варианта - преобразуването на 12V прав ток в 220V променлив и подаването му към стандартно компютърно захранване или изработването на захранващ модул, черпещ ток директно от акумулатора. Недостатък на първия вариант е ниското КПД, а на втория - сложността при изработка (за незапознатите - компютърните захранващи блокове вадят 12V, 5V и 3,3V), тъй като освен няколкото напрежения е нужно да се компенсира и разликата във входящия в модула ток при разреждането на акумулатора.
Друга спънка представляват визуализацията и контрола. За целта идеалният вариант е тъчскрийн дисплей, но цената е усмъртителна. Компромисен вариант е 7-8" LCD дисплей за визуализация и прибираща се някъде клавиатура за управление. Добър вариант би била клавиатура от лаптоп с онази "пъпка" по средата, която служи за мишка. Аз лично съм се спрял на вариант с изработване на конзола над маншона на ръчната спирачка, в която да се вгради тракбол, а клавиатурата да се плъзга на релси под волана.
Не на последно място е проблемът с избора на софтуер за цялото чудо. Аз лично смятам да използвам за операционна система Mandrake Linux 10, но има немалко работщи варианти и под DOS и Windows.
Повече информация по въпроса може да се намери тук:
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=27319