Двустранен протокол

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
montero881988
Автомобил:
Двигател:

Двустранен протокол

Мнениеот montero881988 » Нед 08 яну 2012 12:38

Така колеги.Основния ми въпрос е при ПТП в което аз съм виновен,например ударил съм някой отзад.Мойте щети са предна броня,фарове,халогени решетка а на другата кола много по леки,например одраскана задна броня само.Имам ли право да сключим двустранен протокол,като на другата кола и няма нищо ама пък мойта отпред е доста зле,разбира се при съгласие на другия шофиор.И каква е процедурата после,как се заверяват тези протоколи за да мога да си зема парите от каското,трябва ли да ходя в кат и да съобщя за ПТП-то ,и втория въпрос дали ще ми напишат акт като отида после в кат.Ако някой колега е минал по този път и знае как се процедира,нека изкаже мнение и обясни подробно,ще бъда благодарен

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Re: Двустранен протокол

Мнениеот Marto_VN » Нед 08 яну 2012 12:44

Можеш, ако никой от двамата няма претенции за вината на другия.
съставяте протокола, след това отивате в КАТ двамата и заверявате протокола - няма друго.

п.с. Не съм минал по този път , но начина е това.
по принцип трябва да си го пише всичко на протокола с указанията, ако искаш го прочети.

montero881988
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот montero881988 » Нед 08 яну 2012 12:48

Аз знам че на него пише,но някой ми казват че за по тежко ПТП не можело протокол да се сключи,изглежда е лъжа ,а и като отида в кат няма да ми напишат акт нали

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Нед 08 яну 2012 12:50

протокола може да се завери и с обаждане в кат :wink: в момента на настъпването на птп-о,искаш да ти кажат номера

montero881988
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот montero881988 » Нед 08 яну 2012 12:53

те ми казват някакъв номер така ли

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Нед 08 яну 2012 12:56

Обаждате се в КАТ и ви дават номер и с него и протокола отиваш при застрахователя. Обаче има едно "но". Застрахователите искат колата да е в движение иначе не признават щетата без протокол от КАТ. Не знам обаче какво имат в предвид под в движение дали да влезе халето за огледи на собствен ход или ще се заядат за счупените фарове например защото така колата се води технически неизправна...

montero881988
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот montero881988 » Нед 08 яну 2012 13:02

е защо неизправна,тя си е на ход,просто счупена броня ,фарове халогени,решетки ,всичко което се е смазало при ПТП-то ,ти няма как да кажеш на колата кое да се счупи или така си мисля поне,затова и пуснах тази тема да може да се изясни от начало до край как е процедурата

montero881988
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот montero881988 » Нед 08 яну 2012 13:32

е при положение че аз съм виновен и имам много щети а човека пред мене няма никакви, и имам 4 точки в книжката,дойдат ли актче и може и без книжка да остана,затова е въпроса при тези щети може ли да се мине без кат

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Нед 08 яну 2012 13:47

alexass13 написа:Двустранния протокол не Ти върши работа,винаги викай КАТ ако искаш после да вземеш нещто от застрохователя.

Това твърдение изобщо не е вярно и не заблуждавай колегите, когато нещо не ти е ясно. :idea:
Протоколът върши идеална работа, стига да е попълнен правилно и в него да е вписан номера за ПТП, който се взима от КАТ по телефона. Ходенето в КАТ на място е абсолютно излишно и ненужно. Викането на КАТ, особено в твоя случай, когато си виновен, ще ти донесе само неприятности - ще ти напишат АКТ. :да:
Аз на два пъти съм взимал прилични суми с протокол от ГО на виновния при различни застрахователи и твърдя, че протоколът си е добър и цивилизован начин за оправяне на последиците при ПТП. :012:
п.п. Протоколът не може да се попълва допълнително, а само на мястото на ПТП-то в два еднообразни екземпляра за всяка от страните и долу, при подписа, единия трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да напише "виновен съм за ПТП", а другия - "не съм виновен за ПТП". :deal

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Нед 08 яну 2012 14:49

Отделно може да се консултираш със застрахователя си преди да попълниш протокола. А и за регистрация на ПТП може да звъниш вместо в КАТ, директно на 112, и операторът ще ти даде регистрационен номер.

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Нед 08 яну 2012 16:55

При условие че неговите щети са наистина малки,защо просто не му ги платиш и да си спестиш ядовете със гражданската по-нататък. А и без това при условие,че си виновен не знам какво ще вземеш то застраховката,освен ако нямащ каско.

П.П. тая простотия със 112 и КАТ е много объркана. Едно че там диспечерките им са хванати от кол и въже, и липсва комуникация между тях и КАТ.

Потребителски аватар
Pokerstars
Автомобил: Audi A4 B7
Двигател: 2006

Мнениеот Pokerstars » Нед 08 яну 2012 17:17

Малко офф.Когато другия водач е виновен викайте КАТ,защо ли?Защото 2-3 пъти нарушавах правилата във всеки случай акт или фиш,2 пъти мене ме удряха писахме протокол и на виновните нищо,това с протоколите за мен е простотия,но това си е мое мнение.На КАТ това им е работата. :bishop

koce_83
Автомобил: VW Sharan
Двигател: 2001
Контакти:

Мнениеот koce_83 » Нед 08 яну 2012 17:32

Щом имаш каско отивай да ти завеждат щета, като си се разминал с акта защо да се набутваш.
На мен са ми плащали бе протокол от КАТ.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Нед 08 яну 2012 18:14

alexass13 написа:Двустранния протокол не Ти върши работа,винаги викай КАТ ако искаш после да вземеш нещто от застрохователя.

що говориш глупости :?: преди 2 дена взех доста добра сума точно при ситуация с двустранен протокол, само че аз не бях виновен.
към автора ти щом си виновен имаш интерес за такъв протокол, аз звъннах в мвр дадоха номер и на другия ден отидох завериха го, биха печата и така.искат колите дда отидат на места определени за огледи, защото тея протоколи се пишат при леки щети, зависи и на коя компания де ама идете до твоя застраховател те ще ви кажат какво да правите.

boobchoo81
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boobchoo81 » Нед 08 яну 2012 18:27

Колеги запомнете че двустранни протоколи се попълват само когато и двата автомобила могат да се движат на собствен ход/не е изтекло маслото на ДВГ или повредена ходова част и други!!!!/,ПТП е с не повече от 2 автомобила и задължително се взима номер по телефона от КАТ или 112 /без начение/.Ако участниците в ПТП са 3 или повече протоколите не се признават от застрахователите и за това се вика задължително кат.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”