Направи си:осветление в багажника при липса на такова-Голф 2

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Направи си:осветление в багажника при липса на такова-Голф 2

Мнениеот mupk0 » Вто 10 яну 2012 16:26

Здравейте.От известно време и няколко пъти търсех държач на кората с копче оригинално за плафони в багажника.Уви ми писна и реших да се справя сам по типично български тип.Ако намеря оригинална такава част бих я сменил веднага.Но засега това.Реших да споделя направеното,защото на някой би му било полезно...макар и да не са толкова много хората :)

Първо отидох до магазина за електроника.Набавих кабел,ключе и диодни ленти.Диодните ленти си ги запоих,копчето го боядисах и отидох в колата.

Изображение

Целта на занятието е да светят плафоните при отворен багажник и да го свържа към алармата.Веднага идва минуса,че щом ще е вързан към купето(осветлението),при отваряне на багажника свети и плафона в колата ,но това не е проблем поне за мен :)

Харесваш място за монтаж,пробиваш и монтираш:

Изображение

Почти като оригиналното :Mr Green Fun

Избираш места за лампите:По 1бр на двете пластмасови гредички и една централно,заради разположението на газова бутилка и прочие.Светлината им е леко жълта,но незнам защо така го снима апарата.Реално са по-бели :)

Изображение
Изображение
Изображение

И ето всичко готово.Не си личи нищо като цяло.

Изображение

Относно схемата на връзване....ами плюс там аз не намерих из буксите.Нали обаче имам усилвател.От него си взех + и - до копчето.Запоих една жичка на копчето,за да му дойде минуса по корпуса.Плюса отива до всички лампи,а минуса се прекъсва от копчето и воала :D За да го свържа към алармата плюса от копчето(след прекъсване) с друг кабел го вързах за задна лява врата,че ми е най-близко.Всичко си работи добре.Снимка как свети на тъмно...довечера,че сега няма как още е светло :)

Потребителски аватар
TODOROV_24
Автомобил: golf -audi
Двигател:

Re: Направи си:осветление в багажника при липса на такова-Голф 2

Мнениеот TODOROV_24 » Вто 10 яну 2012 21:45

:D е Миро сън не те хваща,евала eusa ,много добре е станало и на мен ми се въртеше доста време в главата тая схема,ами аз + чак отпред май трябва да пускам че май няма заводско :Mr Green Fun

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 10 яну 2012 22:21

Интересно. При мен си има заводски плафон в багажника... Не може да няма и за голф :?

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Вто 10 яну 2012 22:31

На моята двойка въпреки че нямаше плафон, окабеляване си имаше. Ако не се лъжа, кабела беше намотан някъде по снопа, който отива към стопа или по-навътре в калника, разрови почти съм сигурен че ще намериш... А и все ми е в акъла, че място за плафон има, дори и да не е поставен такъв, вече не знам как стои въпроса с копчето ако си намериш само плафон... Аз си бях намерил кори с плафон и бутонче и всичко стана plug and play, наистина е доста по-удобно като ти свети отзад :talk:

Последна промяна от batko_miro на Вто 10 яну 2012 22:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 10 яну 2012 22:32

Стария ми голф имаше заводски плафони, ама сегашния няма - явно и това е било "екстра" и не се е монтирало на всички коли. И аз все се каня да си направя нещо такова, но си оставам само с каненето :Mr Green Fun
Щом си взел + от усилвателя, може би трябваше да сложиш едно малко бушонче само за осветлението, предполагам, че усилвателя има твърде як бушон за тънките жички на диодите и при късо може да се стопят жичките, а не бушона :012:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 10 яну 2012 22:34

Точно така. Аз имах плафон, ама незнайно защо не беше подвързан. Сигурно и при Миро е така, ама го е домързяло да порови и да види. Буксичката си беше хваната съвсем по заводски и отделена от снопчето, дето отива към лампите за осветлението на номера. :wink:

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 10 яну 2012 23:02

Пак да просветля народа..търсих известно време заводска кора с копче,но не намерих.На моята плафон няма,а само заготовка.Съответно пък шанса да намеря само плафон клони към 0.Да не говорим,че и жабката има осветление попринцип,но уви.Като цяло при мене инсталацията е малко по-различна.Навремето смениха почти цялата инсталация и я донаждаха.Свободна букса до стопа нямам,затова взех 12в от там.Утре ще се разтърся,но съм 99% убеден,че такова нещо нямах.Та аз нямах дори копчета за задните врати :D Допълнително ги монтирах.

ktamen написа:Стария ми голф имаше заводски плафони, ама сегашния няма - явно и това е било "екстра" и не се е монтирало на всички коли. И аз все се каня да си направя нещо такова, но си оставам само с каненето :Mr Green Fun
Щом си взел + от усилвателя, може би трябваше да сложиш едно малко бушонче само за осветлението, предполагам, че усилвателя има твърде як бушон за тънките жички на диодите и при късо може да се стопят жичките, а не бушона :012:

Съгласен съм.Днес монтирах,за да видя как стоят нещата.Утре така или иначе ще търся заводска букса(едва ли ще намеря),та тогава така или иначе ще сложа :)

За тези дето ще продължат да казват,че го има заводски четете темата от самото начало.Там съм описъл случея още преди всичко :)

ЕДИТ:Току що отидох до колата да разгледам.Е букса нямам.Намерих само един червен кабел дето влизаше и излизаше от един и същ шлаух.Извадих го и премерих.Нищо не тече през него.Сложих и бушон...5А,че по-малък нямам и утре евентуално.

Върни се в “Направи си сам!”