Купих си термометър+часовник работи с батерия АА 1.5в ,искам да взема ток от колата и да го свържа, да работи без батерия.
Ако може някои да ми каже какво ми е необходими и как да го направя.
Благодаря предварително.

Захранване на термомерър+часовник 12в кам 1.5в
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Re: Захранване на термомерър+часовник 12в кам 1.5в
Имам такъв термометър , без подсветка , работи повече от година без да съм сменял батерия .
Има смисъл , само ако ще му правиш осветление , или ако си има .
Начина е прост - резистор с подходяща стойност , два последователно свързани диода (примерно от типа 1N4007) и някакво електролитно кондензаторче . Резисторът се оразмерява по консумацията на термометъра и се гледа да е с максималната възможна стойност , иначе ще грее доста
!
Напрежението 1.5V , което няма да е кой знае колко стабилно се взема като спад върху диодите и ще е 1.3 до 1.8 V или малко повече , в зависимост от избрания резистор , т.е. от тока през диодите . Но този диапазон е напълно достатъчен за работата на термометъра и отговаря на напрежението на батериите от пълен заряд до минималното допустимо напрежение при разряд .
Има смисъл , само ако ще му правиш осветление , или ако си има .
Начина е прост - резистор с подходяща стойност , два последователно свързани диода (примерно от типа 1N4007) и някакво електролитно кондензаторче . Резисторът се оразмерява по консумацията на термометъра и се гледа да е с максималната възможна стойност , иначе ще грее доста

Напрежението 1.5V , което няма да е кой знае колко стабилно се взема като спад върху диодите и ще е 1.3 до 1.8 V или малко повече , в зависимост от избрания резистор , т.е. от тока през диодите . Но този диапазон е напълно достатъчен за работата на термометъра и отговаря на напрежението на батериите от пълен заряд до минималното допустимо напрежение при разряд .
- Gecatawe
- Автомобил:
- Двигател:
Ето и малко по-сложен начин http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/
- kapitango
- Автомобил: Audi S6 plus
- Двигател: V8 AHK
И на мен ми е интересно как може да се направи. Аз съм замислил да сложа една презареждаема батерия (от евтините жълти) и да я свържа с диоди за да се зарежда само когато е на контакт и тогава да свети и подсветката. Но не знам какво точно съпротивление да използвам. Подсветката съм решил да е парче с 3 светодиода от светодиодна лента.
Благодаря за отговорите колеги,аз така и не можах да измисля нещо и сам с батерията опасенията ми бяха че много бързо ще се изтощи зимата, ама още сам с нея.Интересно ми е как ще стане ако намеря решение ще пиша.
батерията опасенията ми бяха че много бързо ще се изтощи зимата
Ако е качествена ,ще се учудиш ,колко години ще изкара.
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
Ето още едно предложение.
Соларен панел и презареждаема батерия.
Взимаш си едно соларно панелче за 1.5v даже направо 3v слагаш го отпред на таблото свързваш го с батерията и си свиркаш
Даже може да сложиш и един светодиод да ти свети за да знаеш кога се зарежда батерията.
Ето от тук можеш да си ги поръчаш http://s.dealextreme.com/search/Solar+Power+Panel
така като гледам цените са прилични а и доставката е без пари.
Взимаш си едно соларно панелче за 1.5v даже направо 3v слагаш го отпред на таблото свързваш го с батерията и си свиркаш

Даже може да сложиш и един светодиод да ти свети за да знаеш кога се зарежда батерията.
Ето от тук можеш да си ги поръчаш http://s.dealextreme.com/search/Solar+Power+Panel
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
pepi_berk написа:Ето още едно предложение.
Взимаш си едно соларно панелче за 1.5v даже направо 3v слагаш го отпред на таблото свързваш го с батерията и си свиркаш![]()
Ако много се напъна ще предложа и по-сложно решение на този прост проблем (а то май няма никакъв проблем щом оригиналната батерия има голям живот)

- milmar
ktamen написа:....
Ако много се напъна ще предложа и по-сложно решение на този прост проблем (а то май няма никакъв проблем ....
Не е въпроса дали има проблем ,а че трябва да има решение ! Ако няма проблем , той лесно може да се създаде

Интересно през нощта какво правиш със слънчевите панели ?? Или в тъмното кой ще ти гледа температура

- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
milmar написа:Интересно през нощта какво правиш със слънчевите панели ?? Или в тъмното кой ще ти гледа температура...
Я прочети пак

Слънчев панел + презареждаема батерия
Нощта си кара на батерията а през деня тя се дозарежда и караш само със слънчевия панел.
- milmar
pepi_berk написа:milmar написа:Интересно през нощта какво правиш със слънчевите панели ?? Или в тъмното кой ще ти гледа температура...
Я прочети пак![]()
Слънчев панел + презареждаема батерия
Нощта си кара на батерията а през деня тя се дозарежда и караш само със слънчевия панел.
Аз вярно , не се престраших да го прочета цялото , но мисля че се шегуваш все пак

При налична толкова и толкова амперчаса батерия в колата , да се занимаваш в глупости , но ако е само заради кефа - става