Питане към жичкаджиите
Питане към жичкаджиите
Преди време поради глупост на буса ми си скъсих плюсовия заедно с допълните към него кабели за да ползвам акумулатор с ляв плюс. Да ама сега трябва да сложа аку с десен за да става и на колата та питането ми е следното. Как да направя стабилно наставяне? Запояване мисля, че не е хубаво. Други начини?
- Geleto
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 1.8 MI 1994
- Контакти:
Re: Питане към жичкаджиите

Две такива кабелни обувки и стягаш с болт и гайка!
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Определено глупост си направил толкос е нямало място за по дълъг кабел а е трябвало да режеш
.Това с кабелните обувки ще стане ама трябва да се направи хубаво и не забравяй изолацията на свръзката да е идеална че да няма нов акумулатор или бус после.

- pepi_iliev
- Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 2000
- Двигател: AGR
А защо запояването да не е добро решение? Като го запоиш хубаво и после една хубава изолация с термошлаух и мисля, че няма да имаш проблеми. 

- vanko_VW
- Автомобил: Ford Focus
- Двигател:
Geleto написа:
Две такива кабелни обувки и стягаш с болт и гайка!
Това е добра идея, но съветвам колегата вместо каб.обувка да използва каб.съединител/маншон (меден), ще изглежда по добре, но ще ти трябва преса за да го стиснеш хубаво, както и за обувката ще ти трябва преса
Имаш различни видове, както на дължина, така и на диаметър
Успех

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
И аз съм чувал много неща за запояването , но моят опит ме учи : качествено запояване плюс добра изолация е най-доброто !
- Dead man
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Hyundai Sonata 2007
- Двигател: 2.0 16V 145HP
- Контакти:
Може ли да снимаш проблема ???
vanko_VW написа:вместо каб.обувка да използва каб.съединител/маншон (меден), ще изглежда по добре, но ще ти трябва преса за да го стиснеш хубаво, както и за обувката ще ти трябва преса
Имаш различни видове, както на дължина, така и на диаметър
Така най ми допада, но номера е ако мога да го стегна на място с някъв инструмент, без преси и т.н. щот иначе голямо разглобяване трябва. А и къде се продават такива съединители.
А нямаше ли някво запояване с нещо като горелка, не с калай а с нещо по сериозно да не се прецака при по сериозно нагряване на кабела примерно.
- hristodj
- Автомобил: golf 3 kombi
- Двигател: AHU 97
- Контакти:
Може на място.Трябва да намериш кербоващи клещи.Теса ръчни хидравлични.Някой познат в енергото или в някое предприятие електричар.http://www.gph.net/bul/catalogs/catalog-bg.pdf
п.п. В ляво като местиш точка 5.1
п.п. В ляво като местиш точка 5.1
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Колко е дълъг кабела, не може ли да се смени целия?
Най-добре е да се запои, но няма да е лесно. Заголи по 3 см от двете парчета, прилепи ги едно към друго и ги омотай стегнато с лъскав, неизолиран меден тел около 1мм и после запояваш. За флюс използвай чист колофон, ако използваш някакъв киселинен флюс трябва да промиеш спойката иначе ще корозира. Краищата на двата кабела също трябва да са лъскави иначе само с колофон няма да стане.
Ако използваш муфа мога да ти дам телефона на човек, който има ръчна кербовъчна преса.
Аз бих сменил целия кабел.
Най-добре е да се запои, но няма да е лесно. Заголи по 3 см от двете парчета, прилепи ги едно към друго и ги омотай стегнато с лъскав, неизолиран меден тел около 1мм и после запояваш. За флюс използвай чист колофон, ако използваш някакъв киселинен флюс трябва да промиеш спойката иначе ще корозира. Краищата на двата кабела също трябва да са лъскави иначе само с колофон няма да стане.
Ако използваш муфа мога да ти дам телефона на човек, който има ръчна кербовъчна преса.
Аз бих сменил целия кабел.
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Купуваш си от Авто-морга целия проводник с обувката и проблема ти е решен окончателно! 

Ако исках да сменям кабелите сигурно щях да питам откъде да си купя, а и едва ли бих питал щото знам, ама аз не искам, затова търся варианти за удължаване. И кабела не е един. 

- vanko_VW
- Автомобил: Ford Focus
- Двигател:
rokera написа:Така най ми допада, но номера е ако мога да го стегна на място с някъв инструмент, без преси и т.н. щот иначе голямо разглобяване трябва. А и къде се продават такива съединители.
Ако познаваш някой в енергото или някоя фирма който се занимава с Електричество, няма как да няма преса

Няма какво да разглабяш, взимаш 1-2-3 съединителя, вкарваш от двата края проводника и стискаш, това го правиш на място, пресата е преносима и не е голяма

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Хидравличната кербовъчна преса прилича на големи клещи и спокойно се носи с два пръста. Този приятел, който има такава живее в Хаджи Димитър, но обикаля цяла София по разни обекти. Ако искаш да ти дам телефона му да се разберете да ти ги стисне жиците. Желателно е първо да види жиците или ако си сигурен колко квадрата (най вероятно са 25, но може да са и 16) са да му кажеш за да ти купи муфа, защото не е сигурно, че ще има такъв размер.
Твоя приятел би ми свършил работа щот и аз съм от Хаджи Димитър. Прати ми номера му да се чуя с човека. Ще съм ти задължен.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”