Как да си направя 24в. захранване

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
emil210378
Автомобил:
Двигател:

Как да си направя 24в. захранване

Мнениеот emil210378 » Сря 21 мар 2012 20:23

Идеята за това днес ми я предложи един колега.Ставаше въпрос за начина на свързване някакво 24в. реле и преправяне на алтернатора.Идеята е да пали колата на 24в а да си работи като нормален автомобил 12в.Същевременно да се зареждат и двата акумолатора . Преди време карах такъв мерцедес но тогава кой да ти обърне внимание :banghead: Дайте идеи.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: Как да си направя 24в. захранване

Мнениеот bobocamaro » Сря 21 мар 2012 20:34

Е как, двата акумулатора са свързани последователно. От плюса на първия тръгва дебел кабел към шалтера на стартера-толкова.
От средния мост, между тях, взимаш плюс за цялата останала инсталация.
Масата на купето е минуса на втория акумулатор.
Отделна верига и към контактния ключ, за възбуждането на алтернатора което също е на 24 волта.
И той трябва да е за 24 волта, зарежда и двата акумулатора - кой ще си играе да го смята и пренавива твоя стария?
С картинка е по-лесно...но не умея да ти я нарисувам :banghead:
Защо ти е това чудо, ако се отплеснеш стартера ще се разтопи....инак става, което си замислил.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 21 мар 2012 20:45

Алтернатора може да му се смени или побългари релето и ще стане 28В вместо 14, но на празен ход няма да зарежда, оборотите на двигателя не трябва да падат под 2000. Може да сложи и още един алтернатор и да ги свържеш и тях последователно като акумулаторите. Може само като палиш акумулаторите да са свързани последователно, а останалото време да са паралелно.
Изобщо много работи може, но какъв е смисъла от тези 24В, какво предимство имат пред 12В?
Може би искаш да си сложиш отзад една табелка 24V :roll:

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 21 мар 2012 20:56

ktamen написа:Алтернатора може да му се смени или побългари релето и ще стане 28В вместо 14, но на празен ход няма да зарежда, оборотите на двигателя не трябва да падат под 2000. :roll:

Ами да, просто статора няма да се намагнитва достатъчно.
Сега, има едни дърти фордове транзит - т.нар. "акула" .
Там са два акумулатора, но с превключване: пали на 24 волта, после в паралел ги зарежда на 12 волта. Идея нямам как, не съм ровил.
Но ето ти още една идея схема да приспособиш :roll:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 21 мар 2012 21:09

Аз доста съм се возил на такъв форд, и наистина беше с два еднакви акумулатора върху двата калника, но не знаех, че стартера е на 24В - ти сигурен ли си? Мислех, че са сложили два акумулатора, защото им е било по-лесно с намирането на място за тях. Точно стартерите им бяха голям проблем, твърде често се налагаше да търсим друг или да презапояваме ротора на стария, и други познати с такива фордове са ми се оплаквали по същия повод.

Потребителски аватар
emil210378
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emil210378 » Сря 21 мар 2012 21:19

Идеята на моя познат е да захранва някакъв уред в каравана не знам точно ...печка ли е хладилник ли е . На скоро си я купи .. караваната де че сега я оборудва . Само не знам как ще я тегли че е ба..и куфара. Та нали ще се открива сезона ще се пържи риба , че да сме подготвени. Ако може малко снимки или литература че не сме подготвени. :drunk

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 22 мар 2012 12:10

Май е по-лесно да се преправи въпросният уред в караваната...

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 24 мар 2012 9:07

Абе някога назад във годините съм наблюдавал подобно нещо на някакъв японски бус..не помня марката,може да е бил Субару..както и да е.Та съм останал с впечатление,че логиката е точно обратна-първо развърта стартера с паралелни акумулатори(мнооо ток..),после един сложен шалтер ги включваше "последователно" и стартера подивяваше.Та поради повреда на въпросният шалтер колата си работеше и с един акумулатор.Инсталацията иначе си беше 12 волтова.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”