Как да си направя 24в. захранване
- emil210378
- Автомобил:
- Двигател:
Как да си направя 24в. захранване
Идеята за това днес ми я предложи един колега.Ставаше въпрос за начина на свързване някакво 24в. реле и преправяне на алтернатора.Идеята е да пали колата на 24в а да си работи като нормален автомобил 12в.Същевременно да се зареждат и двата акумолатора . Преди време карах такъв мерцедес но тогава кой да ти обърне внимание
Дайте идеи.

- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Re: Как да си направя 24в. захранване
Е как, двата акумулатора са свързани последователно. От плюса на първия тръгва дебел кабел към шалтера на стартера-толкова.
От средния мост, между тях, взимаш плюс за цялата останала инсталация.
Масата на купето е минуса на втория акумулатор.
Отделна верига и към контактния ключ, за възбуждането на алтернатора което също е на 24 волта.
И той трябва да е за 24 волта, зарежда и двата акумулатора - кой ще си играе да го смята и пренавива твоя стария?
С картинка е по-лесно...но не умея да ти я нарисувам
Защо ти е това чудо, ако се отплеснеш стартера ще се разтопи....инак става, което си замислил.
От средния мост, между тях, взимаш плюс за цялата останала инсталация.
Масата на купето е минуса на втория акумулатор.
Отделна верига и към контактния ключ, за възбуждането на алтернатора което също е на 24 волта.
И той трябва да е за 24 волта, зарежда и двата акумулатора - кой ще си играе да го смята и пренавива твоя стария?
С картинка е по-лесно...но не умея да ти я нарисувам

Защо ти е това чудо, ако се отплеснеш стартера ще се разтопи....инак става, което си замислил.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Алтернатора може да му се смени или побългари релето и ще стане 28В вместо 14, но на празен ход няма да зарежда, оборотите на двигателя не трябва да падат под 2000. Може да сложи и още един алтернатор и да ги свържеш и тях последователно като акумулаторите. Може само като палиш акумулаторите да са свързани последователно, а останалото време да са паралелно.
Изобщо много работи може, но какъв е смисъла от тези 24В, какво предимство имат пред 12В?
Може би искаш да си сложиш отзад една табелка 24V
Изобщо много работи може, но какъв е смисъла от тези 24В, какво предимство имат пред 12В?
Може би искаш да си сложиш отзад една табелка 24V

- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
ktamen написа:Алтернатора може да му се смени или побългари релето и ще стане 28В вместо 14, но на празен ход няма да зарежда, оборотите на двигателя не трябва да падат под 2000.
Ами да, просто статора няма да се намагнитва достатъчно.
Сега, има едни дърти фордове транзит - т.нар. "акула" .
Там са два акумулатора, но с превключване: пали на 24 волта, после в паралел ги зарежда на 12 волта. Идея нямам как, не съм ровил.
Но ето ти още една идея схема да приспособиш

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Аз доста съм се возил на такъв форд, и наистина беше с два еднакви акумулатора върху двата калника, но не знаех, че стартера е на 24В - ти сигурен ли си? Мислех, че са сложили два акумулатора, защото им е било по-лесно с намирането на място за тях. Точно стартерите им бяха голям проблем, твърде често се налагаше да търсим друг или да презапояваме ротора на стария, и други познати с такива фордове са ми се оплаквали по същия повод.
- emil210378
- Автомобил:
- Двигател:
Идеята на моя познат е да захранва някакъв уред в каравана не знам точно ...печка ли е хладилник ли е . На скоро си я купи .. караваната де че сега я оборудва . Само не знам как ще я тегли че е ба..и куфара. Та нали ще се открива сезона ще се пържи риба , че да сме подготвени. Ако може малко снимки или литература че не сме подготвени. 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Май е по-лесно да се преправи въпросният уред в караваната...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Абе някога назад във годините съм наблюдавал подобно нещо на някакъв японски бус..не помня марката,може да е бил Субару..както и да е.Та съм останал с впечатление,че логиката е точно обратна-първо развърта стартера с паралелни акумулатори(мнооо ток..),после един сложен шалтер ги включваше "последователно" и стартера подивяваше.Та поради повреда на въпросният шалтер колата си работеше и с един акумулатор.Инсталацията иначе си беше 12 волтова.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”