Що е капацитивен дисплей

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Що е капацитивен дисплей

Мнениеот velinsl » Съб 24 мар 2012 22:41

Харесал съм си един телефон с ТВ китаец естествено. Спрял съм се на два модела абсолютно еднакви, почти.
Разликата е, че единият има капацитивен дисплей, а другия не и съответно цената.
Какво е предимството на капацитивния дисплей пред другия, не го знам как се казва и кой телефон е по-добре - с капацитивен или с "некапацитивен дисплей"(реално, а не ако се съди по цената)?

3115
Автомобил:
Двигател:

Re: Що е капацитивен дисплей

Мнениеот 3115 » Съб 24 мар 2012 22:49

"Капацитивния го водят по-добър за работа с пръсти ,по чуствителен е ,ама и резистивния върши работа така че не е проблем!"(цитат от форум)!Като цяло капацитивния е по добър!

Потребителски аватар
hayabusa_gsxr
Автомобил: Opel Vectra B
Двигател: X20XEV

Мнениеот hayabusa_gsxr » Съб 24 мар 2012 23:09

Имам преки наблюдения и върху двата типа дисплеи - резистивен и капацитивен. Капацитивния дисплей е много, ама много по-добър от резистивния.Ако трябва да избираш м/у двата не се колебай, но като гледам китайски нещо не ми вдъхват доверие.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Съб 24 мар 2012 23:10

Капацитивния е много по-добър и е голям плюс,ако не те спира цената,задължително го грабвай :talk:

Сега видях,че искаш жълтурско ТВ!
Аз лично китайска марка телефон не бих си купил,ще съжаляваш после,по-добре нещо бюджетно но изпипано :012:

Пари хвърлени на вятъра eusa А и китайски тъч scare то и капацитивен и резистивен да е ще е трагедия :evil:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Съб 24 мар 2012 23:10

Капацитивен дисплей:

Предимства:
- Мулти-тъч функционалност (например зуумване с 2 пръста и т.н.)
- Добра видимост, дори и при пряка слънчева светлина.
- Висока чувствителност (лекота на употреба)
- Не е застрашен от поява на прах в самия дисплей
- По-качествен образ

Недостатъци:
- Необходима поне минимална влажност на пръста за да се осъществи капацитивния "ефект" (т.е. ако кожата ти е много, много съсухрена, може да срещнеш затрунения.) (Случвало ми се е след дълга баня, когато кожата е изсушена... ;) )
- По-скъп от резистивния
- Не работи ако натискаш с нокът или през ръкавици и т.н. - трябва директен контакт между месо и дисплея ;)

Резистивен дисплей:

Предимства:
- По-евтин
- Може да работи и с нокът или клечка (stylus) или през ръкавици
- Влажността на кожата - иррелевантна
- По-стара и до някъде по-разработена технология, но вече от доста време подмината от капацитивните...

Недостатъци:
- Мулти-тъч не се поддържа.
- Лоша видимост при обилна светлина (слънце) поради няколкото слоя, които отразяват.
- Най-горния слой на екрана обикновено е по-чувствителен/мек и се драска по-лесно от капацитивните.

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Съб 24 мар 2012 23:26

http://pcworld.bg/14798_senzorni_disple ... rezistivni
Ето една статия интрересна, но не даваща отговор.
Левия е 150лв, десния 200лв. Двата са 8ГБ карта памет.

Бих помолил основно за такива мнения
hayabusa_gsxr написа:Имам преки наблюдения и върху двата типа дисплеи - резистивен и капацитивен. Капацитивния дисплей е много, ама много по-добър от резистивния...

Левия е 150лв с две батерии, десния 200лв с 1 батерия. Другото е аналогично.
Пре тези условия кой е по-добър?
Прикачени файлове
труден избор.doc
(39 KиБ) Свален 157 пъти

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 24 мар 2012 23:42

Е... аз не харесвам подобен вид абсоютно немотивирани и нищо незначещи мнения, тъй като никога няма нещо, което да има само предимства без недостатъци и всичко е въпрос на приоритети, бюджет и приложение, но щом това е, което ти е нужно:

Определено мога да потвърдя мнението на колегата, имам телефони и с двата вида дисплей - разликата е силно осезаема в полза на капацитивния.

Но също бих ти препоръчал да седиш далеч от безименни китайски ментета! Могат да са опасни дори за здравето, освен, че почти сигурно ще те разочароват.

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Съб 24 мар 2012 23:49

Долу-горе искам това, което е по-лесно за работа,, практично, да харчи по-малко ток(батерията да има по-дълъг живот), подръжка(ако има някаква и т.н.), малко по-голям живот на апарата. Камерата не е фактор.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 24 мар 2012 23:54

velinsl написа:Долу-горе искам това, което е по-лесно за работа,, практично, да харчи по-малко ток(батерията да има по-дълъг живот), подръжка(ако има някаква и т.н.), малко по-голям живот на апарата. Камерата не е фактор.

Спецификацията на двете, които си посочил е почти едно към едно, така че ако имаш предвид дисплея - по-ергономичен да го наречем е капацитивния! С голямото изключение, че изисква допир директно с пръст (зимата с ръкавици си загубен).

Иначе като консумация.... не съм сигурен, че тъч-технологията оказва кой знае какво влияние. Но чисто теоретично - резистивните е логично да са по-икономични на консумация.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 25 мар 2012 11:48

TiL написа:Само на мен ли ми се струва, че капацитивните дисплей не поддържат разпознаване на текст?

Ако имаш предвид разпознаване на текст написан ръкописно със stylus - няма кака да стане, тъй като не можеш да ползваш друго освен пръст :) а да изписваш с пръст... е малко тъпо. Иначе самото разпознаване е просто софтуер, не е в това проблема.

За това казах - и двете имат и предимства и недостатъци, в зависимост от употребата и т.н. Мн е тъпо да се обобщи "ама вземи си това, по-добре е!" От къде да знам колегата за какво и как ще го ползва.

И все пак капацитивния се счита за по-хайтек.
С такъв са вискоя клас телефони (iPhone, Galaxy и т.н.)

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Нед 25 мар 2012 11:50

Колега 200 кинта за китайски ми се струва глупаво,виж Sony Ericsson Mix Walkman за 190
http://www.mobilebulgaria.com/old/mobiles/2279/sony-ericsson-mix-walkman
има капацитивен екран с покритие против надраскване :talk:

Ти си знаеш,успех :да:

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Нед 25 мар 2012 12:52

Има капацитивни стилуси за капацитивните дисплеи :wink: иначе и аз съм на мнението че капацитивния е по добър и като съм свикнал на него,като зема на жената LG то с резистивния имам чувството че ще счупя дисплея от натискане :mrgreen:

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Нед 25 мар 2012 20:02

Благодаря на съветите, но просто държа на ТВ-то.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Нед 25 мар 2012 21:19

Haralampi написа:С голямото изключение, че изисква допир директно с пръст (зимата с ръкавици си загубен).

http://www.dealextreme.com/p/capacitive ... air-114199
Не го считайте за реклама, моля.

Да добавя, че капацитивния е малко неточен понякога - все пак пръстът не е тънък като "писалка", но доколкото съм виждал, а и както fox_vt е казал, се продават и "писалки" за капацитивни дисплей, ако на някого му е много нужна.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 25 мар 2012 21:38

slimmer написа:
Haralampi написа:С голямото изключение, че изисква допир директно с пръст (зимата с ръкавици си загубен).

http://www.dealextreme.com/p/capacitive ... air-114199
Не го считайте за реклама, моля.

Да добавя, че капацитивния е малко неточен понякога - все пак пръстът не е тънък като "писалка", но доколкото съм виждал, а и както fox_vt е казал, се продават и "писалки" за капацитивни дисплей, ако на някого му е много нужна.

Да разбира се. И ръкавици и писалки има... мисълта ми бе, че не с обикновени... :)

А неточността.... тук зависи от производителя - iPhone и iPad дисплеите са всичко друго, но не и неточни ;))

Като цяло в днешно време капацитивните са много по-предпочитани и разпространени, особено при високия клас апарати.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”